Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,50 | 90.514 | 2,351 | 38,60 | 38,80 | 0,78% |
Do 19.05. HT će polagano rasti (preko 300 sigurno). Nakon toga zastoj do 17.06….a onda ćemo vidjeti kako dalje
Ma apsolutno, slažem se sa kolegom tigrusom i Simonom, ovo je kratkog daha, fondovima je sve jedno, ovo je prouzročila ekipa koja razmišlja tipa: JA ĆU FINO SELJAKAT LOVU OD DIVIDENDE DO DIVIDENDE, SAMO MORAM BITI PRVI NA PRODAJI U 10:00. I ŠTO SE ONDA DOGODI!!!??? POČNU SE NAGURAVATI, A VELIKI SAMO GLEDAJU I GDJE ĆEŠ BOLJE.
Vidjet ćete ista slika će biti i sa ERNT, tako da s tim “veliki” apsolutno nemaju ništa.
Zeznuli su sebe i ostalu ekipu koja je unutra.
Ovo je kratkog daha, imajući na umu činjenicu što je i prouzročilo ovaj neg. trend.
” Kolega, lijepo vas je opet vidjeti, ali, gdje je nestao optimizam?
Od svih -izama (optimizma, pesimizma,…) na burzi jedino igra realizam.
Pa, svi su telekomi u svijetu su zabilježili znakovit rast, a HT koji je jedan od, u biti najeftiniji telekoma na svijetu je pao 10% na otvaranju.
Svima jedinica iz zalaganja i zbog naguravanja u 10:00 kao da je vrijeme velikog odmora, pa bi svi prvi po burek!?
Moj post od 17. 04. 2008. za vrijeme prve blokade HT-a:
Moj post od 18. 04. 2008. prije početka trgovanja:
315-285,12=29,98 – gotovo u lipu kao dividenda. I kome je interes prodati za 285 jučer a ne za 315 prekjučer? I čekati dividendu više od mjesec dana da bi bio na nuli? Smatram da je ovo prvi dan laganog pada cijene HT-a: veliki igrači nisu niti sudjelovali u kupovini HT-a prošlih mjeseci. Postotak prvih 10 se konstantno smanjuje od kada je dionica zaživjela na tržištu. Ne puno ali se smanjuje. I zašto bi veliki igrači “srljali” u dionicu HT-a ako će ju godinama moći kupovati na prihvatljivoj cijeni. Još je ostalo blizu 300.000 paketa IPO-a a u listopadu će to biti +10%. I još cca 5.700.000 mogućih komada u BF. I još nepoznat broj dionica koji su mali igrači kupili na burzi u proteklih 6,5 mjeseci a koje su također potencijalno na prodaju. To sve navedeno ne mora značiti da će cijena dionice znatno pasti. Ali neće niti bitno rasti. Jer ne treba zaboraviti niti da je ovo (uz INU) “politička dionica” a cijena iz IPO-a nije više 265 nego 235,xx. Ispod te cijene (235) zasigurno neće pasti pa da “padaju sjekire”, a Sanader i ostali se sigurno neće brinuti za onoga tko je HT kupio po 3xx kuna. Jučer je cijena u trenutku otišla i na 293 jer “mali” smatraju da sigurno kada sve ostalo leti nebu pod oblake mora i HT. Ali nije tako, a HT niti će letjeti nebu pod oblake, niti će se strmoglaviti (kao mnogi drugi). Ova dionica je za mene jedno sigurno i dugoročno ulaganje sa prihvatljivim rizikom u odnosu na dobit. Onaj tko ju želi kupiti ne mora nikuda žuriti, cijena će biti prihvatljiva za kupnju još dugo vremena. Iako ako se gleda na par kuna razlike najbolja cijena za kupnju bi mogla biti sljedećih mjesec dana. Ovo je samo moje mišljenje, ako pogriješim nisam namjerno.
Osim toga, ovih zadnjih par dana meni liči na jedan veliki “bull trap”. Vidjet ćemo za par dana, možda već danas.
vi možete reći mnogo pametnih izjava ali ovo je bilo potpuno van realizma kojega očito volite.nakon slijedeće dividende će cijena biti još 50 kn dolje, nego što ,i tako nakon par godina dobrog poslovanja i dividendi od 50 kn, cijena će uz koju korekciju dosegnuti 1 kn, tek tada će vlada koja drži mandate silom hta biti potuno sigurna i sanader će postati doživotni premijer….uistinu ne razumijem takvo razmišljanje da novopečeni dioničari toliko uspaničeni od informacija ali u isto vrijeme neinformirani, cijelo vrijeme čekaju da im ht ode kunu ispod cijene koju su platili i onda sruše vladu, ma oni računaju na to da će dionice hta djeci njihove djece graditi kuće, a ne jesu li 7 kn u plusu ili 1 u minusu, kalkulanti su izletili u startu,osim onih koji su bili lakomiji ali oni su sad prisilno postali dugoročni. Najbolje što mogu napraviti je kupovati od dividende i novog novca još hta jer ovo je sad poprilično jeftino….i meni je u trenutnom interesu da cijena hta ostane na ovoj razini bar do dividende a može i dulje, ali samo zato što znam da je rast neizbježan(nigdje mi se ne žuri), i ne namjeravam obmanjivati ljude izjavama da za ove s ipo-a je cijena sada 235 kn, kao da krava jednom kupljena po 2650 eura da mlijeka u vrijednosti 300 eura i onda vrijedi 2350!
Ljudi nemojte davati HT jeftino.Dionica vrijedi oko 400 kuna.Plaše vas s rasprodajom branitelja i ostalim glupostima samo da pokupe dionice od neiskusnih što jeftinije!
Prije samog IPO-a, moj izračun fer vrijednosti za HT je bio 438,80 kn., nadalje, proračun cijene u IPO-u bio je sveden na vrijednosti 255-275 kn. i vidi vraga nisam bio u krivu, sada je savim sigurno govoreći DTK mreža napokon, tj. biti će u vlasništvu HT-a, što nezamislivo, ali pazite nezamislivo podiže fer vrijednost HT-a sa 438,80 kn. na puno više, neslućeno više 5xx pa na više.
Zašto, pitate se!!!???
Pa, vrlo jednostavno, sve mreže kablovske TV ( koje ujedno nude internet ), drugi tel. internet i fiksni operateri moraju se služiti istom mrežom.
Postavlja se logično pitanje, koliko su uistinu drugi operateri uistinu moguća konkurencija!!!???
E, pa nisu, niti će to ikada moći biti, jer uvijek će biti ne drugi, nego zadnji, da dobro ste čuli drugi = zadnji.
A, gdje je preplata sa fikne telefonije, znam da će se i to postepeno kroz par godina mijenjati (5) = cash flow!!!???
Dvije milijarde dobiti!!!??? da predočim u brojkama, ako ste ikada vidjeli tu brojku u ostalim kompanijama na ZSE ( možda samo kao ukupna vrijednost tvrtke i to ako nema zaduženja, ali recite mi koja je to ) = 2.000.000.000,00. kn.
Da gospodo, to je taj broj, pogledajte ponovo, to je devet nula, pokažite mi tvrtku na ZSE koja vrijedi tih istih devet nula, bez debt-a.
Tko po ovoj cijeni prodaje, nije ni čudo da su im kasnije krivi svi ostali.[angry]
nakon slijedeće dividende će cijena biti još 50 kn dolje, nego što ,
pa kada bi dividenda bila 50 kn, a što sasvim sigurno da je nemoguće.
Ne vjerujem da će skoro dividenda biti 50 kn, ako uopće i bude “ikada”. No u svakom slučaju kada bi tako dobro poslovao, ne morate se brinuti za cijenu na koju će pasti oduzimanjem 50 kn obzirom da će broj od kojega oduzimaš tih 50 kn biti prilično velik 😀
” vi možete reći mnogo pametnih izjava ali ovo je bilo potpuno van realizma kojega očito volite.nakon slijedeće dividende će cijena biti još 50 kn dolje, nego što ,i tako nakon par godina dobrog poslovanja i dividendi od 50 kn, cijena će uz koju korekciju dosegnuti 1 kn, tek tada će vlada koja drži mandate silom hta biti potuno sigurna i sanader će postati doživotni premijer….uistinu ne razumijem takvo razmišljanje da novopečeni dioničari toliko uspaničeni od informacija ali u isto vrijeme neinformirani, cijelo vrijeme čekaju da im ht ode kunu ispod cijene koju su platili i onda sruše vladu, ma oni računaju na to da će dionice hta djeci njihove djece graditi kuće, a ne jesu li 7 kn u plusu ili 1 u minusu, kalkulanti su izletili u startu,osim onih koji su bili lakomiji ali oni su sad prisilno postali dugoročni. Najbolje što mogu napraviti je kupovati od dividende i novog novca još hta jer ovo je sad poprilično jeftino….i meni je u trenutnom interesu da cijena hta ostane na ovoj razini bar do dividende a može i dulje, ali samo zato što znam da je rast neizbježan(nigdje mi se ne žuri), i ne namjeravam obmanjivati ljude izjavama da za ove s ipo-a je cijena sada 235 kn, kao da krava jednom kupljena po 2650 eura da mlijeka u vrijednosti 300 eura i onda vrijedi 2350!
Ako krava vrijedi 2350 eura i da mlijeka za 300 eura, nakon mužnje ona vrijedi točno toliko koliko je netko spreman platiti za nju. A za našu “kravu” za sada nije nitko spreman (mislim na ozbiljne, velike kupce) platiti više od 285 kuna. Ma koliko ju mi cijenili. Na burzi 2+2 nije 4 jer svi znaju elementarnu matematiku i da je tako svi bi zarađivali i nitko nebi gubio. 2+2 je onoliko koliko je netko spreman platiti. Može biti i 3 a i 5. A i 4. A to se tiče dioničara iz IPO-a matematika kaže da je dionica plaćena 235 kuna (odnosno bit će toliko nakon što se dividenda podijeli). To je pak čista elementarna matematika. Na tu cijenu netko još mora dodati kamatu ako je kupio na kredit ali to je trošak novca. Jedino mi još nije jasno što je to u mom postu potpuno van realizma kao što pišete?
Ljudi nemojte davati HT jeftino.Dionica vrijedi oko 400 kuna.Plaše vas s rasprodajom branitelja i ostalim glupostima samo da pokupe dionice od neiskusnih što jeftinije!
Ma dionica će vrijediti 1000 kuna a ne 400. Samo kada? I kolega ne morate se bojati da ljudi prodaju dionice jeftino. Zadnjih mjesec (pa i dva) ljudi (mali investitori) kupuju dionice, a veliki (fondovi) prodaju. Ne znam koliko puta to moram ponoviti.
Sjećam se kada su u listopadu i studenom prošle godine “mali” navaljivali kao ludi na kupovinu HT-a na cca 350-360 i tada sam upozoravao (ako se itko toga sjeća, ali mogu se pročitati postovi od toga vremena) da kupuju od fondova ali ionako mi je malo tko vjerovao. Bio sam pesimist za euforičare (kojih je bio pun forum).
Kada je cijena znatno pala ja sam sa Mujom i svinjama (ako se tko sjeća) ispao nepopravljivi optimist (za paničare kojih je bio pun forum). Evo sada sam opet pesimist jer je forum pun euforičara (“sad će samo što nije na 31x, 32x pa i više, čitam ovih dana). A ja sam očito po dosadašnjem razvoju događaja realist ma koliko to nekome smetalo ili ne. Sjećam se jednog kolege čini mi se Valentine, tako nekako koji mi je nakon što sam rekao da će HT pasti na 33x (sada bi to bio veliki rast) replicirao na način hoću li prestati pisati ako tako ne bude. I drugi dan se to dogodilo.
Ako prosječna dnevna cijena dionice u sljedećih mjesec dana bude 330 kuna ili više zauvijek napuštam ovaj forum. A do tada ću “tepsti” svoje u nadi da će netko nešto naučiti od “Muje i njegovih svinja”. Pozdrav svima sa “farme”, a posebno jednoj dami kojoj fali farma.