Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,50 | 90.514 | 2,351 | 38,60 | 38,80 | 0,78% |
Da li netko zna kad će na kraju dtk-zakon u sabor? Nije nitko spomenuo a ćini mi se da bi moglo biti zanimljivo, puno ljudi je dionice uzimalo na kredit (nekakav da su dionice zalog kakav je to nemam pojma) i sad dionice više ne vrijede isto pa treba nadoplatiti izgubljenu vrijednost ili prodati. Poslije te info stvari imaju malo više smisla, a možda se i varam.
Da li netko zna kad će na kraju dtk-zakon u sabor? Nije nitko spomenuo a ćini mi se da bi moglo biti zanimljivo, puno ljudi je dionice uzimalo na kredit (nekakav da su dionice zalog kakav je to nemam pojma) i sad dionice više ne vrijede isto pa treba nadoplatiti izgubljenu vrijednost ili prodati. Poslije te info stvari imaju malo više smisla, a možda se i varam.
Margin kredit
Moj post od 17. 04. 2008. za vrijeme prve blokade HT-a:
Cijenjeni kolege, imam potrebu nešto napisati nakon dosta vremena. Sentiment, kako ga stručno zovu, je ovih dana bio bezrazložno pozitivan, rekao bi apsurdan. Čista euforija: “sada ide na 360” i slične gluposti. I to par dana prije 16. I što je najgore i sada kada je Ht ušao u prvu blokadu u svojoj kratkoj povijesti još uvijek neki kolege pišu da će tržište i HT povući na gore. Vi svi koji ste nepopravljivi optimisti želio bi da mi objasnite kome to nije jučer bilo dosta uzeti 315 kuna za dionicu (a mogao je više, manje cijeloga dana), pa i 319, da bi danas 15 minuta do 10 sati odlučio prodati ju za 280-285 kuna? I to značajne količine, ne par komada. S obzirom da neću dobiti suvislo obrazloženje kako to da netko jučer u 16 sati nije želio 315 kuna, a danas prije 10 sati zadovoljan je s 280-285 bit ću slobodan dati svoje viđenje situacije:
Veliki igrači (uglavnom fondovi) će danas i idućih dana znatno spustiti cijenu HT-a i držati ju nisko dugo vremena dok se “mali” budu iskrcavali. Jer svi znamo (ako to želimo priznati) i da cijena bude 100 kuna netko će uvijek prodati dionice. HT je još u blokadi i baš me zanima da li ću biti u pravu.
Bez euforije i panike, kažu pametni ljudi. Do sada je bila neopravdana euforija, a sada slijedi neopravdana panika.
Moj post od 18. 04. 2008. prije početka trgovanja:
315-285,12=29,98 – gotovo u lipu kao dividenda. I kome je interes prodati za 285 jučer a ne za 315 prekjučer? I čekati dividendu više od mjesec dana da bi bio na nuli? Smatram da je ovo prvi dan laganog pada cijene HT-a: veliki igrači nisu niti sudjelovali u kupovini HT-a prošlih mjeseci. Postotak prvih 10 se konstantno smanjuje od kada je dionica zaživjela na tržištu. Ne puno ali se smanjuje. I zašto bi veliki igrači “srljali” u dionicu HT-a ako će ju godinama moći kupovati na prihvatljivoj cijeni. Još je ostalo blizu 300.000 paketa IPO-a a u listopadu će to biti +10%. I još cca 5.700.000 mogućih komada u BF. I još nepoznat broj dionica koji su mali igrači kupili na burzi u proteklih 6,5 mjeseci a koje su također potencijalno na prodaju. To sve navedeno ne mora značiti da će cijena dionice znatno pasti. Ali neće niti bitno rasti. Jer ne treba zaboraviti niti da je ovo (uz INU) “politička dionica” a cijena iz IPO-a nije više 265 nego 235,xx. Ispod te cijene (235) zasigurno neće pasti pa da “padaju sjekire”, a Sanader i ostali se sigurno neće brinuti za onoga tko je HT kupio po 3xx kuna. Jučer je cijena u trenutku otišla i na 293 jer “mali” smatraju da sigurno kada sve ostalo leti nebu pod oblake mora i HT. Ali nije tako, a HT niti će letjeti nebu pod oblake, niti će se strmoglaviti (kao mnogi drugi). Ova dionica je za mene jedno sigurno i dugoročno ulaganje sa prihvatljivim rizikom u odnosu na dobit. Onaj tko ju želi kupiti ne mora nikuda žuriti, cijena će biti prihvatljiva za kupnju još dugo vremena. Iako ako se gleda na par kuna razlike najbolja cijena za kupnju bi mogla biti sljedećih mjesec dana. Ovo je samo moje mišljenje, ako pogriješim nisam namjerno.
Osim toga, ovih zadnjih par dana meni liči na jedan veliki “bull trap”. Vidjet ćemo za par dana, možda već danas.
Ajde ljudi, skulirajte se, vritit će se između 29x i 30x idući tjedan, a onda step by step, i onda kaoi ostali sudionici na ZSE samo u uz najmanju volatilnost ukoliko dođe do destabilizacije, s toga oprez i bez žurbe.
Prodaja koja se naguravala 17.04. prije otvaranja sama je ovo prouzročila, prodasja se jednostavno makla i onda opalila. Jedini krivac za ova “dnevni” ili najdulje “tjedni” što je euforična prodaja prije početka trgovanja uradila, kao tamo negdje u nekoj drugoj dionici ih čeka med i mlijeko, možeš si misliti, a kad je rokalo prema dole bez premca je najbolji bio HT, vidjet ćemo uskoro ukoliko počne rokati ponovo, biti će tu velike volatilnosti, velike upamtite.
I što je najvažnije neće nigdje ništa pobjeći.
Pa na LSE se već trguje na 30x kn.[tongue]
Ma ne treba se brinuti za HT… oni koji imaju pozicije u drugim dionicama se trebaju itekako bojati jeftinog HT-a… na HT-u je najveci odljev likvidnosti na burzi… vecina love sto izadje se vise ne vraca na burzu… a da bi se ta lova nadoknadila povlaci se kaptal iz drugih dionica… ostatak trzista je sada dosta spekulativnan i vjerujte u konacnici ce njih jako malo zaradit… vecina ce biti u gubitku… dok ce HT vjerojatno stagnirat… moja preporuka je drzat HT i dokupljivat na ovim razinama, jer kad jednom HT krene vise ga nista nece moc zadrzat…
Dali netko zna kad se kreće sa prijavama i uplatama za zaposlenike i bivše zaposlenike koji žele kupiti dionice sa onim popustima i koliko će im trajati lock-up?
slažem se u potpunosti s mišljenjima Rijee
izgleda da će slijedećih 10-30 dana biti ovako slično
između 270-295kn, teško da če preko 300kn
ne vidim ni jedan razlog da ide preko 300, ako netko zna neka kaže, sa nekim argumentima
[sad]
slažem se u potpunosti s mišljenjima Rijee
izgleda da će slijedećih 10-30 dana biti ovako slično
između 270-295kn, teško da če preko 300kn
ne vidim ni jedan razlog da ide preko 300, ako netko zna neka kaže, sa nekim argumentima
[sad]
Argumentima kao što si ih ti naveo?
Ja ne vidim ni jedan razlog zašto bi stalo na cijeni ispod 300. Ili ako hoćeš preformulirano vidim razloge i za gore i za dole. Ovisi u kojem smjeru ode navest ću te koji potvrđuju smjer.[tongue]
hrki: ” slažem se u potpunosti s mišljenjima Rijee izgleda da će slijedećih 10-30 dana biti ovako slično između 270-295kn, teško da če preko 300kn ne vidim ni jedan razlog da ide preko 300, ako netko zna neka kaže, sa nekim argumentima [sad] ” Argumentima kao što si ih ti naveo? Ja ne vidim ni jedan razlog zašto bi stalo na cijeni ispod 300. Ili ako hoćeš preformulirano vidim razloge i za gore i za dole. Ovisi u kojem smjeru ode navest ću te koji potvrđuju smjer.[tongue]
razlozi su očiti
ako su fondovi točnu u lipu 17.4. spustili cijenu za 30kn, minimalnu sa 312 na 282, zadnju s 315 na 285
i nitko ih nije mogao spriječiti , jer je bila takva njihova želja, ne vidim da će idućih mjesec dana prisiljeni da kupuju za 300, ako mogu za 270-290
čak bi rekao da će prije cijena bliže 265, negoli 310
tko ih može spriječiti da im ulaz ne bude 270-280, ane 300-310[bye]
o rome se radi
a ja bih volio da ide i na 330 ako može, ali nema teorije barem godinu dana (btw. imam više ipo paketa, koje sam tvrdoglavo držao slušajući mnoge koji su stalno govorili ide sutra, prekosutra na 400kn) [cry]
ako netko vidi neke razloge koji nisu postojali svih ovih zadnjih dana i mjeseci neka ih kaže
ja ih ne vidim
Moj post od 17. 04. 2008. za vrijeme prve blokade HT-a:
Cijenjeni kolege, imam potrebu nešto napisati nakon dosta vremena. Sentiment, kako ga stručno zovu, je ovih dana bio bezrazložno pozitivan, rekao bi apsurdan. Čista euforija: “sada ide na 360” i slične gluposti. I to par dana prije 16. I što je najgore i sada kada je Ht ušao u prvu blokadu u svojoj kratkoj povijesti još uvijek neki kolege pišu da će tržište i HT povući na gore. Vi svi koji ste nepopravljivi optimisti želio bi da mi objasnite kome to nije jučer bilo dosta uzeti 315 kuna za dionicu (a mogao je više, manje cijeloga dana), pa i 319, da bi danas 15 minuta do 10 sati odlučio prodati ju za 280-285 kuna? I to značajne količine, ne par komada. S obzirom da neću dobiti suvislo obrazloženje kako to da netko jučer u 16 sati nije želio 315 kuna, a danas prije 10 sati zadovoljan je s 280-285 bit ću slobodan dati svoje viđenje situacije:
Veliki igrači (uglavnom fondovi) će danas i idućih dana znatno spustiti cijenu HT-a i držati ju nisko dugo vremena dok se “mali” budu iskrcavali. Jer svi znamo (ako to želimo priznati) i da cijena bude 100 kuna netko će uvijek prodati dionice. HT je još u blokadi i baš me zanima da li ću biti u pravu.
Bez euforije i panike, kažu pametni ljudi. Do sada je bila neopravdana euforija, a sada slijedi neopravdana panika.
Moj post od 18. 04. 2008. prije početka trgovanja:
315-285,12=29,98 – gotovo u lipu kao dividenda. I kome je interes prodati za 285 jučer a ne za 315 prekjučer? I čekati dividendu više od mjesec dana da bi bio na nuli? Smatram da je ovo prvi dan laganog pada cijene HT-a: veliki igrači nisu niti sudjelovali u kupovini HT-a prošlih mjeseci. Postotak prvih 10 se konstantno smanjuje od kada je dionica zaživjela na tržištu. Ne puno ali se smanjuje. I zašto bi veliki igrači “srljali” u dionicu HT-a ako će ju godinama moći kupovati na prihvatljivoj cijeni. Još je ostalo blizu 300.000 paketa IPO-a a u listopadu će to biti +10%. I još cca 5.700.000 mogućih komada u BF. I još nepoznat broj dionica koji su mali igrači kupili na burzi u proteklih 6,5 mjeseci a koje su također potencijalno na prodaju. To sve navedeno ne mora značiti da će cijena dionice znatno pasti. Ali neće niti bitno rasti. Jer ne treba zaboraviti niti da je ovo (uz INU) “politička dionica” a cijena iz IPO-a nije više 265 nego 235,xx. Ispod te cijene (235) zasigurno neće pasti pa da “padaju sjekire”, a Sanader i ostali se sigurno neće brinuti za onoga tko je HT kupio po 3xx kuna. Jučer je cijena u trenutku otišla i na 293 jer “mali” smatraju da sigurno kada sve ostalo leti nebu pod oblake mora i HT. Ali nije tako, a HT niti će letjeti nebu pod oblake, niti će se strmoglaviti (kao mnogi drugi). Ova dionica je za mene jedno sigurno i dugoročno ulaganje sa prihvatljivim rizikom u odnosu na dobit. Onaj tko ju želi kupiti ne mora nikuda žuriti, cijena će biti prihvatljiva za kupnju još dugo vremena. Iako ako se gleda na par kuna razlike najbolja cijena za kupnju bi mogla biti sljedećih mjesec dana. Ovo je samo moje mišljenje, ako pogriješim nisam namjerno.
Osim toga, ovih zadnjih par dana meni liči na jedan veliki “bull trap”. Vidjet ćemo za par dana, možda već danas.
Kolega, lijepo vas je opet vidjeti, ali, gdje je nestao optimizam?