Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 35,94 | 101.247 | 2,817 | 36,00 | 36,10 | 0,00% |
ne postoji bas neka veza izmedju CROBEX-a i HT-a, tak da wizardova teorija ne drzi vodu
Jedno pitanje u vezi skupštine.
Netko je napisao, ne mogu sada naći post da citiram, da se na skupštini kao datum na koji moramo biti vlasnici dionica da bi imali pravo na dividendu može izglasati i neki datum iz prošlosti recimo 03.01.2008.
S obzirom da sam nov s dionicama i nikad nisam dobio dividendu:) može to netko potvrditi?
I ako je to točno koliko je učestalo u svijetu dividendi da taj datum bude prije skupštine, a koliko na dan skupštine ili nakon?
Jedno pitanje u vezi skupštine. Netko je napisao, ne mogu sada naći post da citiram, da se na skupštini kao datum na koji moramo biti vlasnici dionica da bi imali pravo na dividendu može izglasati i neki datum iz prošlosti recimo 03.01.2008. S obzirom da sam nov s dionicama i nikad nisam dobio dividendu:) može to netko potvrditi? I ako je to točno koliko je učestalo u svijetu dividendi da taj datum bude prije skupštine, a koliko na dan skupštine ili nakon?
Uobičajeno je da si reg. kao vl. dionice u SDA 7-10 dana prije skupštine i imaš pravo na dividendu. Na skupštini se određuje kada će ista biti isplaćena. Izuzetak su izvanredne dividende.
dailytradingom (šteta što nema hrvatske inačice tom pojmu).
Moje mišljenje je da treba čekati kraj veljače – financijska izvješća (iako znamo da će biti dobra ali to treba i svekoliki puk čuti) da bi se moglo znati što će biti dalje. Ne vjerujem da će pasti ispod 310 kuna, ako ne bude većih potresa na burzi, niti očekujem ozbiljniji rast do kraja veljače. Nekako se privremeno “zacementirala” oko 315. Ono što zasigurno znam je da me iz dionice ne može istjerati niti poplava niti potres. Ja ne izlazim dok ona ne odradi svoje. Niti mi se ikuda žuri niti mi treba novac.
Kako nema hrvatske inačice, špekulanti[wink]
Možeš pojasniti što točno očekuješ krajem veljače, vraćanje na razine oko 350-360, ili probijanje tih razina.
Ako se ponovi priča oko kvartalnog izvješća nema nama gore. Nisam baš siguran da svekoliko pučanstvo uopće zanima, a i razumije što predstavlja to izvješće.
rijeka:
”
dailytradingom (šteta što nema hrvatske inačice tom pojmu).
Moje mišljenje je da treba čekati kraj veljače – financijska izvješća (iako znamo da će biti dobra ali to treba i svekoliki puk čuti) da bi se moglo znati što će biti dalje. Ne vjerujem da će pasti ispod 310 kuna, ako ne bude većih potresa na burzi, niti očekujem ozbiljniji rast do kraja veljače. Nekako se privremeno “zacementirala” oko 315. Ono što zasigurno znam je da me iz dionice ne može istjerati niti poplava niti potres. Ja ne izlazim dok ona ne odradi svoje. Niti mi se ikuda žuri niti mi treba novac.
”
Kako nema hrvatske inačice, špekulanti[wink]
Možeš pojasniti što točno očekuješ krajem veljače, vraćanje na razine oko 350-360, ili probijanje tih razina.
Ako se ponovi priča oko kvartalnog izvješća nema nama gore. Nisam baš siguran da svekoliko pučanstvo uopće zanima, a i razumije što predstavlja to izvješće.
ne boj se ak fondove zanima bit ce ti na svim vijestima i to cijeli dan[wink]
rijeka: ” dailytradingom (šteta što nema hrvatske inačice tom pojmu). Moje mišljenje je da treba čekati kraj veljače – financijska izvješća (iako znamo da će biti dobra ali to treba i svekoliki puk čuti) da bi se moglo znati što će biti dalje. Ne vjerujem da će pasti ispod 310 kuna, ako ne bude većih potresa na burzi, niti očekujem ozbiljniji rast do kraja veljače. Nekako se privremeno “zacementirala” oko 315. Ono što zasigurno znam je da me iz dionice ne može istjerati niti poplava niti potres. Ja ne izlazim dok ona ne odradi svoje. Niti mi se ikuda žuri niti mi treba novac.
” Kako nema hrvatske inačice, špekulanti[wink] Možeš pojasniti što točno očekuješ krajem veljače, vraćanje na razine oko 350-360, ili probijanje tih razina. Ako se ponovi priča oko kvartalnog izvješća nema nama gore. Nisam baš siguran da svekoliko pučanstvo uopće zanima, a i razumije što predstavlja to izvješće.
Riječ špekulant se koristi ali mi se čini da nije hrvatskog porijekla. Možda neka tuđica. Ali nije niti bitno, i špekulat je ok u nedostatku bolje riječi.
Zadnjih dva tjedna količina dionica HT-a koja se protrgovala po jednoj transakciji je znala u pojedinim danima biti ispod 35 kom po transakciji (danas 91). Tako razmrvljeno trgovanje mi ne upućuje na velik broj 63-i (iz IPO-a). Koliko god mi za ovakvu nisku cijenu krivili “male paničare – drhtave ručice – 63-ke” oni nisu uopće uzrok padanja cijene. Već sam pisao o tome naširoko i neda mi se ponavljati, ali “veliki” su trebali novac i gurali HT dolje. I zarađivali kao špekulanti. Ne mogu mali dati nalog za prodaju 5-6 tisuća dionica koji je pokupio sve na kupnji što se nalazi do određene cijene. I tada je cijena padala za 5-8 kuna u sekundi. Dakle igre velikih, kao i uvijek.
Tvoja konstatacija u svezi 28. veljače da svekoliko pučanstvo ne zanima niti znaju što je to Godišnje izvješće je točna. Samo ja bih dodao da to jako zanima velike igrače koji bi mogli povući cijenu gore jer će se tada već znati i najniža moguća dividenda za isplatu (50% – 100%) – to svi već znamo. Znat će se dobit za 2007. godinu, podijelit s ukupnim brojem dionica i prepoloviti broj. Možda će do tada postojati i naznake koliki postotak dividende je DT spreman izglasati (odrediti). Ako mi to i ne budemo znali veliki bi mogli znati (zato i jesu veliki). I tada može početi rast HT-a. Moja pretpostavka je da će do kraja veljače HT tavoriti na ovim razinama bez značajnijeg rasta. 350-360 mislim da neće dostići do tada a kamoli probiti tu granicu. Ne vidim razlog da uz relativno veliku prodaju kupnja povuče na gore. Osim toga puno je i drugih dionica koje su ispuhane i mnogi će ući u njih a ne u HT (i mali i veliki). Uz izostanak većih poremećaja na tržištu (koja mogu baciti dionicu dolje), veljača bi mogla biti mjesec laganog porasta HT-a, većini nas nebitnoga, jer većina nas, barem to ja mislim, neće prodavati na ovim razinama. A osobno neću niti ići u dokup jer sam ionako previše izložen u HT-u. Dakle zimski san (za mene barem).
Za period do skupštine nezahvalno je davati prognoze jer je ovo “luda dionica”. Treba pričekati Godišnje izvješće i vidjeti kako će veliki reagirati.
Moj izračun od 04.12.2007. do 29.01.2008. (cca 2 mjeseca) pokazuje promjenu u prvih 10 (top 10) najviše u odnosu na RFA OMF (- 51.000 kom), dok je PBZ d.d. (kroz dva skrbnička računa) kupio nešto veću količinu dionica.
No interesantan je podatak kako se izvan TOP 10 na dan 04.12.2007. nalazilo 21.603.172 dionice, a na dan 29.01.2008. 21.578.657 dionica.
21.603.172 – 21.578.657 = 24.515 dionica
Dakle ova se razlika pojavila u top 10 pa je možemo razmatrati pod prodajom kako ih ovdje vole nazivati “drhtavih ručica”
24.515 / 63 (paket) = 389 paketa ni više ni manje.
Zaključak bi mogao biti, ukoliko nisam napravio neku glupu grešku, da nema ponora od strane malih nego velikih. Nema tu nikakve panike ni bakica s placa ni domaćica ni ne znam tko sve ovdje nije spomenut, već fondova. [rolleyes]
Kolega rijeka pa već sada se može znati kolika je dobit i kolika će otprilike biti dividenda to fond menadžeri dobro znaju ali cijena ne mrda.
To da cijena još dugo neće gori slažem se u potpunosti fondovima se nigdje ne žuri oni malo po malo skupljaju.
Oni koji su nestrpljivi ili im iz nekog razloga novci trebaju biće žrtve fondova.
30.1.2008
pazi sad ovo!!!
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. DEUTSCHE TELEKOM AG 41.763.153 51,00 Osnovni račun
2. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 7.779.412 9,50 Osnovni račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./FOND HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI 5.732.197 7,00 Skrb. račun
4. PBZ D.D. 3.012.174 3,68 Skrb. račun -244405
5. HPB D.D. 413.404 0,50 Skrb. račun novi u top 10
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 365.618 0,45 Skrb. račun
7. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 363.843 0,44 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 326.696 0,40 Skrb. račun +3687
9. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./RAIFFEISEN MIROVINSKO DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM MIROVINSKIM FONDOM D.O.O. ZA RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 307.266 0,38 Skrb. račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 219.289 0,27 Skrb. račun
Ukupno: 73,62
[rolleyes]
sampras:Kolega rijeka pa već sada se može znati kolika je dobit i kolika će otprilike biti dividenda to fond menadžeri dobro znaju ali cijena ne mrda. To da cijena još dugo neće gori slažem se u potpunosti fondovima se nigdje ne žuri oni malo po malo skupljaju. Oni koji su nestrpljivi ili im iz nekog razloga novci trebaju biće žrtve fondova.[/b]
U potpunosti se slažem sa Vama. Meni, osobno, i odgovara da bude još neko vrijeme na 31x kn jer mogu, u skladu sa mogućnostima, u dokup. 100% vjerujem u ovu dionicu, a ako i griješim dividenda je tu koja će ublažit moguću štetu.
30.1.2008
pazi sad ovo!!!
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. DEUTSCHE TELEKOM AG 41.763.153 51,00 Osnovni račun
2. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 7.779.412 9,50 Osnovni račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./FOND HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI 5.732.197 7,00 Skrb. račun
4. PBZ D.D. 3.012.174 3,68 Skrb. račun -244405
5. HPB D.D. 413.404 0,50 Skrb. račun novi u top 10
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 365.618 0,45 Skrb. račun
7. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 363.843 0,44 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 326.696 0,40 Skrb. račun +3687
9. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./RAIFFEISEN MIROVINSKO DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM MIROVINSKIM FONDOM D.O.O. ZA RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 307.266 0,38 Skrb. račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 219.289 0,27 Skrb. račun
Ukupno: 73,62
[rolleyes]
Ovaj veliki minus na četvorci je od kojeg datuma do 30.01.2008? Zašto mirovinci ne kupuju, ispucali svoju kvotu za dionice ili…?