Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 37,94 | 56.149 | 1,480 | 37,90 | 38,30 | 0,00% |
HT će mnoge koštati živaca…
Razumljivo. Svaka čast onom tko može hladnokrvno promatrati kako gubi novce. Ja nisam taj[undecid]
Da kažem da sam za ova tri mjeseca, koliko sam na burzi, naučio da prognoze trenda na tovrsnim forumima nikako ne treba uzeti za ozbiljno. Uz časne izuzetke, koji znaju pustiti pravu informaciju, večina se samo zabavlja predstavljajući se za ozbiljne investitore i znalce. Njima pak ne pada na pamet gubiti vrijeme na forumima. Imaju pametnijeg posla.
HT će mnoge koštati živaca…
jako jako mnogo , vec ko zna koliko puta sam dosao u napast da prodam pa neka ide u pm , ali eto nisam i ocito necu do daljnjeg i opce ju ubuduce necu pratiti pa neka gori [cool]
Analitičari Erstea: Kupujte HT, Ingru i Atlantsku plovidbu
Na HT-u se moglo zaraditi i 100% do sada, tko se igrao kupovine i prodaje tipa: 2kn gore -prodaj, 2kn dolje – kupi. Istina, malo je takvih. Meni je osobno žao što odmah nisam prodao pa išao u druge dionice, jer mi burza ne služi za štednju, već špekulativnu dobit. Ako mi je do štednje, ulažem u fondove i banku.
Kad će HT gore, teško je reći. Mislim da ga fondovi drže na “uzdi” kao asa u rukavu, dok se igraju s drugim dionicama. Tko želi štedjeti nek štedi, a tko hoće zaraditi, moja topla preporuka je – prodaj i idi dalje.
Ko je dokupljivao (kao npr. ja), treba procijeniti da li mu se više isplati, relativno mali gubitak pri izlazu ili strpljivo čekanje i neostvarena dobit na drugim dionicama. [cool]
Što se tiče preporuka da se čeka 10% bonusa, mislim da taj bonus niko na ovome forumu ne može ostvariti, jer ovdje su uglavnom ljudi koji su davno dionice registrirali na brokera i time izgubili pravo na dodatne.
Razumljivo. Svaka čast onom tko može hladnokrvno promatrati kako gubi novce. Ja nisam taj[undecid]
Da kažem da sam za ova tri mjeseca, koliko sam na burzi, naučio da prognoze trenda na tovrsnim forumima nikako ne treba uzeti za ozbiljno. Uz časne izuzetke, koji znaju pustiti pravu informaciju, večina se samo zabavlja predstavljajući se za ozbiljne investitore i znalce. Njima pak ne pada na pamet gubiti vrijeme na forumima. Imaju pametnijeg posla.
Eto, to ti je prva lekcija. Ja bi te bitno nadopunio da su ti ti izuzeci u stohastickom okviru slucajno pogodjenih. Nitko ne moze ulagati za drugoga i tocka. Ne pitaj za savjete gdje uloziti, kada i izaci a jos manje ih slusaj.
Dobra postotak sudionika je na burzi zaključila da je burza 90% psihologija.
Danas si spreman platit neku dionicu 1000kn a prije tri dana ti je bilo skupo 600kn,Iako firma nije napredovala za 40% po rezultatima ili prespektivi.
Evo jednog mog razmišljanja,možda je krivo:Znači psihologija!!!
Ljudi gledaju dionicu HT-a i očekuju rast na neku realniju razinu.To se ne događa.Prođe Nova godina ostale dionice krenu prema gore a HT ostaje na mjestu i krene čak dole.
Sad neki misle “pa ja sam kreten što držim HT a ostalo grabi prema gore,idem ja to prodat”,i onda krene stampedo prodaje….
Vergilije: ” [ halo bing: ” ” Svi fondovi u 2008 u minusu. U zadnjih 6 mjeseci njih 80% u minusu, a 20% u simboličnom plusu. Tko će u njih još stavljat pare, ako se ovako nastavi?! Pogledajte na http://www.hrportfolio.hr/ sve će vam biti jasno ” Zar zbilja misliš da većina od tih 80% neće u 2008. ostvariti bar 10%-20% prinosa? ” Naravno da hoće samo je pitanje s kojim dionicama iz portfelja, jedna od njih bi trebao biti ht zar ne?
Lako moguće, ja mislim da će cijena dosta oscilirat, ali da će se uspostaviti jasan dugoročni rastući trend. Moguće je da i oko skupštine psihologija proradi jače… kao što rocky reče..
Dobra postotak sudionika je na burzi zaključila da je burza 90% psihologija.
Danas si spreman platit neku dionicu 1000kn a prije tri dana ti je bilo skupo 600kn,Iako firma nije napredovala za 40% po rezultatima ili prespektivi.
Evo jednog mog razmišljanja,možda je krivo:Znači psihologija!!!
Ljudi gledaju dionicu HT-a i očekuju rast na neku realniju razinu.To se ne događa.Prođe Nova godina ostale dionice krenu prema gore a HT ostaje na mjestu i krene čak dole.
Sad neki misle “pa ja sam kreten što držim HT a ostalo grabi prema gore,idem ja to prodat”,i onda krene stampedo prodaje….
a krdo je uvijek u krivu[wink]
promjene od 04.01.
1. DEUTSCHE TELEKOM AG 41.763.153 51,00 Osnovni račun
2. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 7.779.412 9,50 Osnovni račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./FOND HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI 5.732.197 7,00 Skrb. račun
4. PBZ D.D. 3.243.345 3,96 Skrb. račun
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 365.618 0,45 Skrb. račun
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 363.843 0,44 Skrb. račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./RAIFFEISEN MIROVINSKO DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM MIROVINSKIM FONDOM D.O.O. ZA RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 316.269 0,39 Skrb. račun – 4394
8. PBZ D.D. 295.229 0,36 Skrb. račun + 5896
9. PBZ D.D. 227.017 0,28 Skrb. račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 219.289 0,27 Skrb. račun
Ukupno: 73,64
promjene od 04.01.
1. DEUTSCHE TELEKOM AG 41.763.153 51,00 Osnovni račun
2. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 7.779.412 9,50 Osnovni račun
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./FOND HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI 5.732.197 7,00 Skrb. račun
4. PBZ D.D. 3.243.345 3,96 Skrb. račun
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 365.618 0,45 Skrb. račun
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 363.843 0,44 Skrb. račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./RAIFFEISEN MIROVINSKO DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM MIROVINSKIM FONDOM D.O.O. ZA RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 316.269 0,39 Skrb. račun – 4394
8. PBZ D.D. 295.229 0,36 Skrb. račun + 5896
9. PBZ D.D. 227.017 0,28 Skrb. račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 219.289 0,27 Skrb. račun
Ukupno: 73,64
zašto 7. prodaje?Da li zbog rušenja cijene ili? Ovo mi uopće nije jasno, mora da je izvuko najkraću slamku među svim fondovima, pa mora prodavat…
Na HT-u se moglo zaraditi i 100% do sada, tko se igrao kupovine i prodaje tipa: 2kn gore -prodaj, 2kn dolje – kupi. Istina, malo je takvih. Meni je osobno žao što odmah nisam prodao pa išao u druge dionice, jer mi burza ne služi za štednju, već špekulativnu dobit. Ako mi je do štednje, ulažem u fondove i banku.
Istina je da se brzim ulascima/izlascima već moglo dobro zaraditi, ali što se tiče malih ulagača samo 2kn gore/dole nisu dovoljan spread da bi se zaradilo (uz minimalne provizije na tržištu od 0.6%). Ali već sa nekih 6kn (+/- 3kn) se mogla uzeti minimalna zarada (iako i tu 2/3 pojede provizija). Kako veliki ulagači imaju stvarno minimalnu proviziju po transakciji, njima je i najmanji spread ok.
Kad će HT gore, teško je reći. Mislim da ga fondovi drže na “uzdi” kao asa u rukavu, dok se igraju s drugim dionicama. Tko želi štedjeti nek štedi, a tko hoće zaraditi, moja topla preporuka je – prodaj i idi dalje.
Ko je dokupljivao (kao npr. ja), treba procijeniti da li mu se više isplati, relativno mali gubitak pri izlazu ili strpljivo čekanje i neostvarena dobit na drugim dionicama. [cool]
U potpunosti se slažem. Fondovi sigurno znaju što rade, a jedan od načina za uspjeh je i kopirati (slijediti) iskusne (oni valjda znaju što rade :)). S tim da se onda treba biti spreman prihvatiti njihova pravila igre (jer su jači), a to u ovom specifičnom slučaju znači biti strpljiv dugo vremena. Fondovi imaju jako puno vremena i ne žuri im se, i svatko tko se misli natjecati s njima mora isto imati puno vremena, inače je u startu izgubio bitku.
Iako je u početku (10. mjesec) bilo više nego očigledno da se ruši dionica velikim nalozima, sada je ta aktivnost značajno oslabila, a moment čine mali dioničari koji po bilo kojoj cijeni izlaze van. No kako se i takvi malo pomalo ispucavaju (vidljiv je pad prometa) situacija će se popravljati. Ali HT je stvarno OGROMNA dionica, tako da ćemo stvarno morati biti jako strpljivi. Ali moja procjena je da će se to itekako isplatiti, kad – tad.