Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 36,07 | 176.037 | 4,881 | 36,00 | 36,40 | -0,28% |
Evo i mene budućeg dioničara na forumu, pa da ne bih bija među ovih 70-80% iz prethodnog posta, može li mi netko pomoći u pitanjima koja me muče: 1. Kako se to prodaje? 2. Koja je razlika između registriranja kod brokera i samostalnog obavljanja kupnje i prodaje (čuo sam da je kod Ine izgubljeno pravo na besplatnu dionicu onima koji su se registrirali kod brokera)? 3. Brzina realizacije prodaje kod brokera i ako se prodaje bez brokera? 4. Imam neku lovu na investicijskom fondu koju sam htio iskoristiti za IPO HT, pa me zanima koliko mi treba vremena za dizanje te love? Unaprijed hvala! [smiley11]
Bit će veselo na ovome IPO-u. Iskusniji će zaraditi na državnom popustu i na neiskustvu većine sudionika, a novopečeni investitori će se morati zadovoljiti samo zaradom na državnom popustu.
Evo i odgovora za kolegu budućeg dioničara:
1. preko brokera
2. razlika ti je u tome da dionice na burzi možeš prodati jedino preko brokera koji je zaposlen u ovlaštenom društvu članu burze (aka bilo koja brokerska kuća). Dionice ne možeš prodavati sam na burzi jer burzi pristupaš preko brokera.
3. odgovor pod 2. sugerira da ovo pitanje nema smisla. jel??
4. to ne znam jer nikada nisam držao lovu u fondu, ali mislim da je to gotovo u toku dana. Ako nisam u pravu već će me netko od kolega ispraviti.
Ljudi se tek sada informiraju o upisu i kupnji/prodaji, a IPO je bio najavljen za 5-6 mjesec. Ljudi ne valja stvari raditi 5 do 12 jer onda ne ispadne dobro.
lakalova, fond ti isplaćuje novce u roku 7 radnih dana od zahtjeva. Pričaj u prospektu svog fonda, tamo ti sve piše
@ lakalova, dr.ivo, ostali
vasa pitanja nemaju ama bas nikakave veze s tvrtkom T-HT. sto je najgore, svakih par stranica pojavi se netko novi kome se neda prolistati sto je napisano prije par dana, vec ponavlja pitanje koje je vec vise puta odgovoreno.
postoje teme u kojima je detaljno objasnjen postupak kupnje dionica, registracije kod brokera i SDA, dobivanje punomoci za kupnju, kredita, itd…
ova tema je HT, i vec danima ju je tesko pratiti zbog gomile pitanja koje nemaju nikakve veze s dionicom HT niti poslovanjem te firme.
ujedno molim iskusnije forumase da ne kvare diskusiju odgovorima na slicne upite nego upute mladje kolege na za to predvidjene teme:
– za pocetnike
– pravni savjeti
– kojeg brokera odabrati
…itd.
Bit će veselo na ovome IPO-u. Iskusniji će zaraditi na državnom popustu i na neiskustvu većine sudionika, a novopečeni investitori će se morati zadovoljiti samo zaradom na državnom popustu.
moze pojasnjenje?
Zeko zna:
”
”
moze pojasnjenje?
Vjerojatno je kolega mislio na to da su oni iskusniji presli u cash ili osigurali lovu za HT na vrijeme, pa ce sad uz ocekivanu zaradu na HT-a trzit i ostale dionice sa diskontom…
Prodaja 20 do 23 posto dionica T-HT-a
Hrvatska je Vlada 15. lipnja donijela odluku o prodaji najmanje 20, a najviše 23 posto dionica HT-Hrvatskih telekomunikacija javnom ponudom, koja bi, prema najavama potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, trebala vjerojatno početi u rujnu ove godine.
Na prodaju će tako biti ponuđeno najmanje 16.377.707, a najviše 18.834.363 redovite dionice HT-a, u nominalnom iznosu od 100 kuna svaka, i to na Zagrebačkoj i na Londonskoj burzi.
Izlazak na obje burze potpredsjednik Polančec pojasnio je željom da se izbjegne mogućnost većih oscilacija cijene dionica HT-a po uvrštenju.
Kao i kod javne ponude dionica INA-e i za dionice HT-a građani će imati pravo prvenstva pri upisu, i to onog broja dionica čija ukupna prodajna cijena ne premašuje 38.000 kuna.
Također, na svakih deset dionica upisanih uz pravo prvenstva građani će imati pravo i na jednu, dopunsku dionicu, ukoliko dionice kupljene pod posebnim uvjetima zadrže najmanje godinu dana.
Prospekt za dionice HT-a u završnoj je fazi te će po završetku biti upućen hrvatskoj i britanskoj regulatornoj agenciji. Nakon dobivanja njihova odobrenja Vlada će odlučiti o datumu početka javne ponude, njezinu trajanju i uvjetima, rasponu ponudbene cijene po dionici te danu zaključenja transakcije, najavio je potpredsjednik Vlade Polančec.
Prodajna će cijena pak biti utvrđena po isteku rokova za podnošenje ponuda i zaključenju knjige ponuda.
Polančec je izvijestio kako je već sada veliko zanimanje i građana i institucionalnih ulagača za kupnju dionica HT-a, “što daje za pravo očekivati da će javna ponuda biti vrlo uspješna”. (HINA)
Max broj dionica na ponudi – 18,8 milijona
Cijena dionice( očekivana) – 200 kn
Broj građana koji će se prijaviti ( očekivano) – 150.000
Suma koju će građani uplatiti 150.000×38.000 = 5,7 milijardi kn= cca 28,5 milijona dionica
Znaći da će samo za građane nedostajat cca 9,5 milijona dionica, plus neće biti ništa za domaće i strane investitucionalne ulagaće.
Molim komentar kolega da li se slažu sa ovim brojevima i ako je stvarno ovako šta možemo očekivati prvih par dana trgovanja?
Max broj dionica na ponudi – 18,8 milijona
Cijena dionice( očekivana) – 200 kn
Broj građana koji će se prijaviti ( očekivano) – 150.000
Suma koju će građani uplatiti 150.000×38.000 = 5,7 milijardi kn= cca
28,5 milijona dionica
Znaći da će samo za građane nedostajat cca 9,5 milijona dionica, plus
neće biti ništa za domaće i strane investitucionalne ulagaće.
Molim komentar kolega da li se slažu sa ovim brojevima i ako je stvarno
ovako šta možemo očekivati prvih par dana trgovanja?
Mislim da će cijena biti malo viša od navedenih 200 kn, cca između 250 i 300.
Mišljenja sam da će se ponoviti vrlo sličan scenario kao i sa Inom.
A lako je i moguće da cijena ode još više gore jer kako stvari stoje za institucionalce neće ništa ostati, što nije bio slučaj kod Ine. Dobra vijest je da će biti listinga i na Londonskoj burzi.
Biti će interesantno u svakom slučaju.[smiley2]
Mislim da je 250 malo previše a o 300 da i ne govorim.
Realna vrijednost dionice je jedno a trenutna potražnja na tržištu drugo.
Mislim da cijena ne bi smila biti preko 220 pa taman to značilo da paket umjesto 38000 bude 20000
Mislim da je 250 malo previše a o 300 da i ne govorim.
Realna vrijednost dionice je jedno a trenutna potražnja na tržištu drugo.
Mislim da cijena ne bi smila biti preko 220 pa taman to značilo da paket umjesto 38000 bude 20000
Ja cekam prospekt da vidimo sto to vrijedi. Jel netko racunao P/E, P/S, P/B u okolici 200 kn?