Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 36,07 | 176.037 | 4,881 | 36,00 | 36,40 | -0,28% |
niste jedini ali mozda vi imate ono sto nesmijem napisati a mi cvikamo.
Pa ko nam je kriv , i dalje cemo drljat stare . Vec sam pisala da cijeli dan stavljam nalog za kupnju i onda [smiley13]
ZBOG ČEGA MALI INVESTITORI GUBE ?
Svjetski burzovni indeksi poslije pada u kolovozu opet se popravljaju. Ipak od toga nemaju koristi baš svi ulagaći. Iskusniji lisci, koji su na burzama već desetlijećima tjekom zadnjih događaja ostali su mirni, dok su mali investitori novac povukli sa burze i pričekali što će se desiti. Njemci su ove godine iz dioničkih fondova već povukli 16 milijardi eura, samo u srpnju i kolovozu 4,5 milijardi. Većina toga novca proizlazi od individualnih investitora, koji su u Njemačkoj tradicijonalno konzervativni i u vrijeme pada cijena burzu brzo napuštaju. Broj dioničara u toj zemlji zapravo pada već od godine 2002. Većina burzovnika je, prema podacima njemačkog dioničkog instituta (DAI), skoro u potpunosti propustila uspon dionica, koji traje od 2003 godine do danas.
Glavnina upravitelja novca kod velikih njemačkih banaka mišljenja je, da Njemci, a vjerovatno u usporedbi sa investitorima iz drugih zemalja nisu nikakva iznimka, na svaku burzovnu turbulenciju reagiraju panično i prodavaju. Kad se burza poslije toga popravlja i tečajevi opet porastu, zbog neizvjesnosti, ne ulaze odmah nego čekaju, da hausse postaje stabilniji. Zbog čega im iz ruku izmakne veliki dio profita. Američki poslovni vjesnik American Economic Review izradio je studiju o tome, koliko su investitori u zadnjih 10-ak godina zaradili i koliko bi zaradili, da su pustili portfelje nedodirnute. Rezultati su bili iznenađujući i pokazuju, da je prosjećni ulagać u to vrijeme zaslužio tek 50% toga, što bi zaslužio, da je dionice lijepo ostavio na miru. U toj činjenici stoji i odgovor na pitanje, zašto financijske kuće tako dobro zarađuju izdajom raznih certifikata na ove i one dionice, gdje obećavaju garantirane prinose, naravno samo u slučaju, da burza ne padne ispod neke granice. Zarađuju zbog toga jer su svjesni, da i onda kad burza raste, tečajevi ipak osciliraju. Ponekad prilično. Razumljivo je, da stoga mali ulagaći traže nekakvu sigurnost, koju bi zapravo imali i da dionice drže sami direktno, tjekom više godina, slično kao što drže nekretnine i ne provjeravaju njihovu vrijednost svakoga tjedna ili mjeseca.
Unatoč činjenici, da je broj burzovnika u zadnjih pet godina padao, njemački je burzovni indeks DAX-30 u to vrijeme porastao sa 2500 na 8000 točki. Kako je to moguće, pitaju se mnogi? Jedan od razloga je globalizacija burzovnoga trgovanja, pa dionice u Njemačkoj kupuju i strani ulagaći, djelomićno iz naftnih država, Rusije a najviše Amerikanci. Jedan dio novca iz deviznih rezervi u globalne blue chipove počeli su namijenjivati i Kinezi.
Tko od svega toga profitira? Onaj koji ima iskustva i dobro strpljenje. Pored institucijonalnih ulagaća u proteklim su se mjesecima sa dionicama bolje oskrbili i menađeri poduzeća, koja kotiraju na burzi. Prije svega jer znaju, da njihove firme ostvaruju mnogo bolje prinose od prinosa papira sa fiksnim prinosom. Tome možemo mi burzovnici pridodati saznanje, da su kamatne stope još i dalje niske. Stoga je zaključak, što nam je raditi, jasan.
Pročitajte 2-3 puta ako niste dobro razumjeli!
ovo je komentar Zlatka Turkovica!
LJUDI NEMAMO SE ŠTA ČUDIT OVI LJUDI KOJI PRODAJU VEĆ DESETAK DANA SU NEVIĐENE OVCE….A KAKO SE KAŽE OVCE TREBA ŠIŠAT[smiley2]
IDEMO DALJE
Da Rocky. Članak kao da je pisan po mojim iskustvima. Vjerujem da se i većina investitora na forumu može naći u tom članku.
koliko je dosada prodano 63 ica ……….otprilike ? i
da rocky i sam sam par puta nasjeo pa prodao pa kupio više neću biti hrana za fondove
studena: ” evi mene opet s istim pitanjem LONDON, Zbilja ne kužim, cijeli dan pročate o političkoj strani cijele trakavice, te Ivo ovako a Ljubo onako, a šta ta dvojica mogu drmati i Londonom. Koliko ja vidim, tamo je isto koma. ” Pa zar nije općenito “koma” na svim svjetskim burzama u zadnje vrijeme to je onaj manje važan dio, a što je još važnije koliko je ht u Londonu interesantan strancima najbolje govori podatak kada je kod nas bio neradni dan (ako se nevaram Svi Sveti) u Londonu se ovom dionicom nije mislim čak uopće trgovalo.
je dvije transakcije
A vi prodavajte i dalje.
Čini mi se da je tema na dnevniku bila “kataklizma tržišta”.
Izgleda da gadni igrači ponovo igraju svoju igru. Sada su već i pohlepni jer izgleda da im je uletilo premalo dionica pa pojačavaju paniku.
Zato – povucite naloge s prodaje (šortanje se ne isplati).
Kataklizma tržišta po mome znači da fondovi trebaju još jaaako puno dionica, a vremena je sve manje, definitivno sutra( kada očekujem 320) i eventualno prekosutra, a onda u najgorem slučaju stabilizacija, a po mome up, ne samo hta nego kompletnog tržišta, očekujem čišćenja barem do 350, a sutra kao što rekoh ne palim komp. Upamtite ,većina malih je čekala dane uoči izbora da proda jer su mislili da će cijena bit najveća, sada je fondovima idealna prilika da pokupe velike količine po niskim cijenama
Kataklizma tržišta po mome znači da fondovi trebaju još jaaako puno dionica, a vremena je sve manje, definitivno sutra( kada očekujem 320) i eventualno prekosutra, a onda u najgorem slučaju stabilizacija, a po mome up, ne samo hta nego kompletnog tržišta, očekujem čišćenja barem do 350, a sutra kao što rekoh ne palim komp. Upamtite ,većina malih je čekala dane uoči izbora da proda jer su mislili da će cijena bit najveća, sada je fondovima idealna prilika da pokupe velike količine po niskim cijenama
Nevjerojatno, kako se bliže izbori pojačava se govorenje o korekciji, kataklizmi i slično.
A kako se uključuje sve više “starijih” članova na oba foruma, mogu slobodno konstatirati da smo na blizu kraja korekcije, pitanje je još samo koliki je utjecaj domino efekta.
ZBOG ČEGA MALI INVESTITORI GUBE ? …na svaku burzovnu turbulenciju reagiraju panično i prodavaju. Kad se burza poslije toga popravlja i tečajevi opet porastu, zbog neizvjesnosti, ne ulaze odmah nego čekaju, da hausse postaje stabilniji. Zbog čega im iz ruku izmakne veliki dio profita.
Pročitao sam dva puta[smiley2]. Jasno i razumno razmišljanje. Sviđa mi se. Međutim naše je tržište kapitala razvoju, pa se slično ponašanje naših novopečenih neiskusnih dioničara moglo i predvidjeti. Posebno što se tičet T-HT-a, u koji su svi mali ušli sa velikim očekivanjima uzimajući i kredite i očekujući brzu zaradu. No nemojmo se zavaravati da je ponašanje malih neiskusnih dioničara uzrokovalo toliki pad crobexa. Ima tu dosta faktora koji su se poklopili. O tome je već dosta pisano.
Današnje pitanje svih pitanja je kada ćemo lupiti na dno i na kojoj je to razini. Neki iskusni predviđaju da će to biti kada crobex padne čak na 4200. No postoji još niz nepoznanica. Meni je najveća koliko će novca mali investitori povući u ovoj situaciji iz raznih investcijskih fondova. Tko će i na kojoj razini braniti ove dane T-HT i
s kojim sredstvima. Vidimo da se jedino INA brani na 2600.
Danas kreće isplata zaostalih mirovina, koja se na žalost neće osjetiti na burzi. Nije li možda ova isplata vezi s ponašanjem PBZ OMF-a nekidan, kad je isti prodavao ne samo T-HT? Pozajmice su normalna stvar, ili se varam?
Mali dioničari T-HT-a i u ovoj velikoj korekciji tržišta kapitala trebaju biti zadovljni. Do 265 po koliko su kupili još je daleko, pa su i dalje iako u smanjenom dobitku. Što bi rekli oni koji su kupili Veterinu ili Atlatic?
Iako se Rocky neće složiti sa mnom, burza je ipak kocka. Nakon Atlantica mnogi će shvatit da niti IPO nije sigurno ulaganje, pa reklame oročene štednje padaju bankama na dobro tlo.
halo bing: ” Kataklizma tržišta po mome znači da fondovi trebaju još jaaako puno dionica, a vremena je sve manje, definitivno sutra( kada očekujem 320) i eventualno prekosutra, a onda u najgorem slučaju stabilizacija, a po mome up, ne samo hta nego kompletnog tržišta, očekujem čišćenja barem do 350, a sutra kao što rekoh ne palim komp. Upamtite ,većina malih je čekala dane uoči izbora da proda jer su mislili da će cijena bit najveća, sada je fondovima idealna prilika da pokupe velike količine po niskim cijenama” Nevjerojatno, kako se bliže izbori pojačava se govorenje o korekciji, kataklizmi i slično. A kako se uključuje sve više “starijih” članova na oba foruma, mogu slobodno konstatirati da smo na blizu kraja korekcije, pitanje je još samo koliki je utjecaj domino efekta.
ako sad danas počme kočit možda se do kraja petka zaustavi mislim na crobeks a ht je lakše izmanipulirati može sutra debelo u plus ako onima gore odgovara može u petak 450 ako hoće jer ovde se svi povopde ko ovce