Hrvatska u očima The Economista: normalnija i mrzovoljnija

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatska u očima The Economista: normalnija i mrzovoljnija

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

BRUTALNA ANALIZA THE ECONOMISTA :

Ugledni tjednik The Economist objavio je oštru kritiku stanja u Hrvatskoj. Kako prenosi hrt.hr,
The Economist Hrvatsku opisuje kao zemlju u kojoj gospodarstvo stagnira, nezaposlenost raste, a mladi su zatrovani mržnjom.
‘Neki se poigravaju fašizmom, a zemlja je rascijepljena netolerancijom prema onima koji drukčije misle, žive, mole se, pišu i govore.
Opis nije bojni poklič oporbenog čelnika već procjena predsjednika Ive Josipovića.
Gospodarstvo bi se moglo prestati urušavati, nakon pet godina.
Ali nezaposlenost je preko 20 posto pa se rijetki čude što Hrvati gube vjeru u vodstvo i EU.
Premijer nije osoba koja bi nadahnula, ekonomija mu je dosadna, a odlukama zbunjuje i pristalice.
Čelnik oporbe kojoj potpora pada zbog korupcije nepopularniji je čak i od premijera’, piše The Economist.

Ističu kako nisu samo Hrvati razočarani svojom zemljom i podsjećaju kako njemačka kancelarka Angela Merkel nije otišla u Zagreb proslaviti hrvatski ulazak u EU.

‘Nijemci su dali do znanja da je razlog tomu hrvatsko nepristajanje da izruči nekadašnje jugoslavenske pripadnike tajne službe koje Njemačka traži zbog ubojstva hrvatskoga disidenta 1983.
Jedan od traženih, Josip Perković, sudjelovao je i u osnivanju hrvatske tajne službe, a njegov je sin Josipoviću savjetnik za nacionalnu sigurnost. Iako je Perković bio blizak ratnome predsjedniku Franji Tuđmanu, desničari žele dobiti političke bodove napovezivanju toga ubojstva s bivšim komunistima koji su danas članovi SDP-a.
Mnogi na desnici pitaju se zašto Milanović tako štiti Perkovića. To je potaknulo razočaranost objema vodećim strankama pa bi ih mogle pobijediti nove, gnjevne skupine’
, piše The Economist, prenosi hrt.hr.

Britanski tjednik, koji ima utjecaj na svjetsko javno mnijenje, upozorava kako su na desnici Katolička crkva, ogorčeni ratni veterani i mnogi mladi Hrvati konzervativniji od svojih roditelja. Predviđaju kako bi nakon uspjeha referenduma protiv istospolnog braka u prosincu, nove bi im mete mogli biti pobačaj i službene oznake na srpskoj ćirilici.
Pišu i o tzv. trećem putu hrvatske politike, a u tom kontekstu spominju Milana Bandića, Nikicu Gabrića i Mirelu Holy.

‘Politički se krajobraz mijenja, a u tmurnoj zemlji mnogi novi političari neće biti liberalni’, zaključuje The Economist.

.

evo sada i englezi sluzbeno pomazu u stavranju “treceg puta” koji je u biti samo novi skup udba i SKJ celnika koji nisu zasjeli u dvije najvece stranke!

New Report

Close