Hrvatska se mora vratiti industriji

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatska se mora vratiti industriji

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Reindustrijalizacija je nuzna. No s kojim kapitalom? U kojim industrijama? Sto ce drzava napraviti da te industrije budu barem 2-3 godine zasticene od konkurencije iz EU? Zapravo zastita vise i nije moguca…kako uopce razviti neku novu proizvodnu firmu u Hrvatskoj? Ili jos bolje, zasto proizvoditi kad je lakse spekulirati? Porez na kapitalnu dobit je 0! Porez za proizvodnju je 20% na profit, 23% je PDV, zakon o radu je nefleksibilan, dodaci na neto place radnika su enormno visoki… investitori koji imjuvisak kapitala u Hr i koji imaju trunku mozda ili i dalje spekuliraju ili cekaju da se vidi koje ce mjere poduzeti neka nova (sposobnije?) vlada. Jos 2 godine koje su pojeli skakavci su pred nama…

BigBoffin

ne vrijedi o tome pričati dok se ne razvlasit klika “ekonomista”.

ekonmija i pravo su nam dno dna, a najatraktivnija zanimanja ekonomist i pravnik, to je kao u alisinoj zemlji čuda, ali ta čuda donose obilje šačici primitivno uvezanih mediokriteta, a beznađe ostalim.

ekonomski sustav je tako “uređen” da je skoro nemoguće realizirati obrtni ciklus složeniji od “istovar-carinjenje-utovar”, u 90% tvrtki sjede dobro plaćeni financijski menadžeri koji veze nemaju o elementarnom praćenju likvidnosti, kontinuiranom vrednovanju financijskih pokazatelja itd…

“Ekonomisti” se još na fakultetu uče da trebaju zasjesti na mjesto na kojemu neće ništa raditi, a imat će dobru plaću, i onda te klike takve poslove bukvalno izmišljaju, mahom obilato podržano novcem iz državnog proračuna.

godinama se pruža grčevit otpor uvođenju međunarodnih računovndstvenih standarda, revizije su mahom čista egzotika, jer ne otkrivaju mnogobrojne dubioze, i ako investitor želi dobar due dilligence, treba angažirati strance.

sami sebi “ekonomisti” propisuju trvijalne poslove, za koje ne treba imati ni osnovnu školu, a onda im umjetno nabijaju neodrživo visoku cijenu.

ekonomskim disciplinama se ne bavi nitko, ali mnogi uzimaju reket za formalno odrađivanje poslova.

ekonomisti bi trebali biti servis industriji, a oni su postigli da budu sami sebi svrha, mahom kroz plazanje u stranačkim strukturama.

kome trebaju javni bilježnici i po kojoj osnovi oni imaju tako visoke naknade. zašto bankovni činovnici, koji jedva barataju elementarnim softverskim paketima imaju 3-4 puta plaće veće od realnih tržišnih? po kojoj osnovi uopće opstaje ta patetična burza, kojoj je glavno aktivnost presipanje iz šupljeg u prazno s uvijek istih par dionica?

sve je to umjetni sustav koji su stvorili “ekonomisti”, i uspostavljanje tržišnih odnosa bi sve to pretvorilo u dim, zato dok se ta klika ne nadvlada i obuzda sve će stajati.

New Report

Close