HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Tesko ali nista nemoguce . Utjecaj isplacene kamate za “super stednju ” sigurno nece ici u korist dobiti a i koji bude “sentiment” Uprave da nesto frizira ili prikrije..Navodno nisu bas bili odusevljeni sa dividendom od 60 %  tako da mozda i sami ne prikazu max dobit vec idu na manji prikaz…u racunovodstvu je sve moguce.

U svakom slucaju cca 70 mil i dividende od 20 e po dionici ( cca 7 % na sadasnju cijenu ) bilo bi vise nego li zadovoljavajuce.

Tesko da ce ikoja druga bit na ponudu osim HPB-a a nju iz niza razloga tesko da ce moci kupit ali ce bit jedan od onih koji bi mogli dizati cijenu…to sigurno 🙂

Banka iz Srbije želi postati jedna od vodećih na hrvatskom bankarskom tržištu – Poslovni dnevnik

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Dobit u 2024 , 73.6 mil eura !

Obavijesti izdavatelja – EHO

Dobro..solidno . Divdenda cca 21 euro !?

Pozdrav

svi smo mi Crobex

hm nebi islo ovaj put prije oko 13 eura bruto

Zbog cega bi tome bilo tako  ?

Banka je sasvim dobro “podnijela” proslogodisnju dividendu. U dvije godine sa 60% isplate dividende 61 mil eura ici ce u zadrzanu dobit koja je sad 225 mil eura !

Inace usporedba sa drugim bankama vise nego jasna

IKBA ..dividenda 18 eura ..cijena dionice 565 e .. prinos 3%

ZABA …dividenda 1.4 eura cijena dionice 27 e … prinos 5%

HPB…. dividenda 21 euro cijena dionice 300 eura …. prinos 7 %

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Ipak sam ocekivao vecu dobit, ali nikako nije lose.

S dividendom sam zadovoljan… slazem se cca 21 euro.

Sto me iznenadili je rast imovine 11.9% YTD, ovo je ogromno. Mislim je HPB pozicioniran da kratkorocno ima nesto manju dobit a dugorocno da pridobije cim vise klijenata. Da HPB odlucuje kako raspodijeliti dobit, isplatili bi oko 20% kao sto IKBA radi, i slice banke koje ciljaju na dugorocan rast imovine.

Dobit za 2025, opet 70-80M

decki nebi islo imaju zakonsku osnovu od Hnb da od dobiti iz 2024 iskazu minu od 29 mil kuna tako da ako to iskoriste a na njihov zahtjev i odobrenje Hnb samo oko 44 mil eura bude podljegalo ovim 60 posto dobiti za ispaltu dividedne a to je negdje oko 13.2 eura bruto ili ti 11.6 eura dividende malo si pogledajte obavjesti na Zse

20.2.24 isto odobrenje od HNB, da mogu umanje dobit do 22M za 2023

Na kraju dobit jer bila cca 3M manja, slicno i prijasnjih godina. Vidjet cemo koliko ce umanjiti ali nikako nece biti tih 29M, bar prema meni.

Bilo bi u slucaju ta je banka podkapitalizirana, pa da dodaju vise u kapital, radi regulatornih limita

Kolege ne umanjuje se dobit za iznos koji se moze ukljucit u redovni kapital pa isplacuje dividenda nego se dobit nakon isplacene dividende moze racunat u osnovni kapital !

Znaci od 73.4 m eura dobiti nakon isplate od 60 % tj isplate od 44 mi eura , max 29 mil mogu racunat u osnovni kapital.

Pozdrav

svi smo mi Crobex

da ima smisla….. Je onda HPB banka predividla 60% posto isplate i prije podnosenja zahtjeva HNBu? interno su znali dobit za 2024… pa je izracun 73.6*0.4=29.44 ili moglo se znati dobit za 2024te prije izlaska izjestaja(6dana)

Iduci tjedan je sjednica Uprave i NO sa prijedlogom odluke o uporabi dobiti . Moguce da ce se dobit htjeti i zadrzat ali odluka Vlade ce to promjenit.

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Ocekivano.

Uprava zeli zadrzat dobit a bit ce kako odluci Vlada.

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/59989

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Evo i potvrde napisanoga.

44.2 mil eura rezervirano za isplatu dividende . Cca 22 e po dionici.

Ne sumnjam da ce Vlada do zatrazit a GS potvrdit !

Kolega snupy je sad to ok ?:)

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/60048

Pozdrav

svi smo mi Crobex

New Report

Close