HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Poštovani kolega one, smatram prema pisanju da ste stručnjak za banke, u svakom slučaju puno veći od mene. Kakva su vaša očekivanja od hpb-a u smislu cijene dionice i poslovanja u 2024. Mogu li nastaviti isporučivati istu ili veću dobit ili je prošla bila maksimum srednjoročno?

Nisam stručnjak za banke al mislim da znam vise od prosječnog investitora s ovog foruma.

Nisam pratio detaljno poslovanje HPB al očekivao bih u 2024. godini rezultate na razini prošlogodišnjih.

O cijeni neću gatati jer ne znam kamo će cijena. Samo pokušavam upozoriti na neke rizike, koje većina investitora opijena rastom cijene (i još vise ocekivanjima) možda ne poznaje ili ne primjećuje.

O detaljima i moguće konkretnijoj procjeni ćemo kad vidimo proslogodisnje revidirane rezultate jer HPB u svojoj objavi na burzi dosta toga iskaže sto druge banke ne iskazuju. A bitno je za procjenu stanja i trendova.

https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/robert-holzmann-ecb-ne-ocekujte-smanjenje-kamatnih-stopa-ove-godine-155119

Čini se da iduće godine ništa od smanjenja kamata. I dalje će kapati 4 posto bez oranja i kopanja. Ispada po tome i da je i ono zaletavanje s 3 posto kamata na štednju u kojem se prikupilo milijarda eura bio dobar potez.

Kolega Komot, sve upučuje na to tj. zadržavanje visokih razina kamatnih prihoda kod banaka.

Kriza nije niti blizu toliko jaka da bi došlo do nekog značajnog spuštanja kamatnih stopa, a inflacija se raspiri u sekundi. Dovoljan je samo jedan krivi potez ECB-a ili neki vanjski utjecaj poput ovoga trenunto na Crvenom moru.

Čak i da dođe do  spuštanja kamatnih stopa, ono neće biti veliko i banke će i dalje lijepo zarađivati.

Zanimljivo koliko je HPB trenutno podcjenjen u odnosu na ZABU. Zaba je zbog ovog skoka cijene posljednje vrijeme trenunto na P/B 2,1 a HPB na 0,73.

Zaba je trenutno u fokusu zbog skore objave dividende, ali i kod HPB vjerujem da nas očekuje velik skok dividende za dobiti ostvarenu u 2023. godini.

Zanimljiv članak u Novom listu o očekivanju nastavka rasta zarada banka.

HNB poslovnim bankama lani platio čak pola milijarde eura kamata, slična praksa se očekuje i ove godine

Ovdje se čeka izvješće pa da krene, free float je jako mali…p/e 4 i dividenda

Baš gledam, hpb osim što daje najbolje kamate na štednju, daje i povoljne gotovinske kredite po 5,34 posto. 10 godina, 40 000 evra, fiksno. Ne znam jel to dobro ili loše

U Hrvatskoj jako skočila prodaja novih automobila: Jedan model je uvjerljivo najprodavaniji

Nema krize kod nas. Za pretpostaviti je da je dobar dio tih auta kupljen gotovinskim kreditom.

https://seebiz.eu/trzista/dionice-nlb-a-u-posljednja-cetiri-mjeseca-skocile-35/300941

Zanimljiv članak. Velike banke sa čvrstom depozitnom bazom imaju strašne profite ove godine a za očekivati je da će tako biti i slijedeće godine jer spuštanje kamatnih stopa je prebačeno tek za kraj 2024., kako sad stvari stoje. A i tada spuštanje kamata neće biti agresivno pa neće bitno ugroziti profite. Lako moguće da je pred nama novo zlatno doba banaka.

HPB je napravio dobar potez sa dizanjem kamatnih stopu na štednju i burza je to počela nagrađivati prošli tjedan.

Od dva veća prodavatelja koji su bili na tržištu, jedan se potpuno povukao sa prodaje a jedan još uvijek sramežljivo izlaže naloge na većim cijenama.

Treba razumjeti, kakvo je bila stuacija za banke zadnjih 10 godina. ECB kamatna stop se je srusila na 0%, sto je utjecalo na pad dobiti banka, te pored toga CET1 prag se je podignuo, kapitaliziranost banaka je bila niska te su sve banke morale visak dobiti preusmjeriti u kapital da bi povecali kapitaliziranost i/ili izdati AT1 obveznice i poboljasati kapitalizirasnot.

Sljedecih 10 godina, nece biti isto kao i proslih 10 godina. Nitko vise ne misli da nakon sto padne inflacija na 2% da ce i kamatne stope na 0%. Stovise, dugorocno, 2026 i dalje, ocekivanje ECB kamatnih stopa je da budu u rangu 2-2.5%.
Profit banka ce ostati veci u odnosu na vijrme prije covida.

Slažem se kolega Monorux. Mislim da ćemo teško više vidjeti kamate na 0% ili negativne jer vrlo je mala vjerojatnost da će se ponovno dogoditi nova korona.

https://finance.yahoo.com/news/inflation-consumer-prices-rise-31-in-january-defying-forecasts-for-a-faster-slowdown-133334607.html

Danas je u Americi izašao CPI dosta viši od očekivanja.

Inflacija se teško iskorjenjuje, a lako se ponovno rasplamsa tako da spuštanje kamatnih stopa nećemo vidjeti tako brzo kako bi neki voljeli. To nam osigurava jednako dobre ili čaki i bolje rezultate banaka (čitaj: dividende) i u 2024. godini, a za dalje budemo vidjeli kad za to dođe vrijeme.

Ovakav eksperiment se neće ponoviti desetljećima. Ako i ikad više. Ako je ciljana inflacija 2 posto, onda je jasno da je to minimum koliko bi centralne banke trebale naplaćivati svoj novac. Vidjelo se gdje vodi helikopterski novac, neće se to tako brzo zaboraviti.

Hrvatska je u razdoblju rasta BPD-a ,sto pogoduje za banke kao i drugih.

Velike banke poput Este, PBZ ili ZABA imaj rast imovine oko 3%, imaju velik udio u trzistu i teze im je povecati imovinu.

Dok, je HPB banka s puno manji udiom u trzistu, ali je zato agilnija i brze moze rasti.

Vidimo HPB je znatno povcala imovinu u zadnjih 5 godina, i ove godine mislim da ce biti vise od 7% rast imovine.
U mojoj procijeni mislim da ce HPB dugorocno imati 6-7% godisnje rast imovine. Pa onda naravno, ako ROA% ostane isti, dobit ce ici gore.

https://www.hnb.hr/documents/20182/4633375/SV1-h-podaci-o-poslovanju-30-9-23.xlsx

New Report

Close