Nekad se hp spominjala u spajanju sa Hpb a prije nekoliko dana sam našao članak da se prodaje zgrada pošte u jurišićevu a što se događa sa državnom imovinom pitaj boga samo da ne ispadnu neki kosturi iz ormara.
Sljedeci potez je “skidanje” HPB-a sa liste pravnih osoba od posebnog interesa za RH-a.
Dok to ne vidite teško da se može govorit o prodaji drzavnog udjela , mada je sve moguće.
Pozdrav
vrlo vjerovatno točno. i nadodao bih da se čeka godišnji FI i vidi prava slika nakon pripajanja NHB-a.
https://www.hnb.hr/documents/20182/4633375/SV1-h-podaci-o-poslovanju-30-9-23.xlsx
Usporedite IKBA i HPB pa mi odgovorite sto svi mislite zasto je HPB i dalje podcijenja 20% usporedno s IKBA?
a imaju isti ROA, ROE i Bolja kapitaliziranost za HPB.
Jedino sto je konstanta na ovoj temi su bezvezne usporedbe ove i one lokalne banke.
IKBA je bančica cija je portfeljna vrijednost isključivi derivat visine isplaćene dividende. Banka niti ima znacajan tržišni udjel, niti bi ikome bila zanimljiva u nekom širem strateškom smislu, osim možda nekome tko jako jako želi ući na trziste, a takvih zapravo i nema. Osim možda NLB. Kretanje cijene njezine dionice posljedica je manjih transakcija na trzistu i prebacivanja dionica dijela nadzora i poslovodstva. Dakle, amo – tamo, pa tko se upeca.
HPB je veća banka, al je to banka koja je isključivo pod utjecajem vladajuće interesne skupine odnosno (sad se poklapa) vladajuće politike. Dakle, rast kamata na depozite bio je odluka AP uz jake pritiske na sve ostale banke, a poglavito državi blizak PBZ, ali i Zabu. Dakle, zvalo se telefonski iz banskih dvora i bila je izdana naredba. U HPB-u su naredbu bezuvjetno i bezrezervno podržali i ispunili, a u drugim je bankama to islo dosta teže. Pa kad nije išlo pokrenuo se projekt obveznica i trezoraca za raju.
Sreća je ta da su trzisne okolnosti išle na ruku odluci Politbiroa, al moglo se dogoditi i suprotno. Da se banka i interesi politike nađu na suprotnim djelovima spektra, sto je u prošlosti bio mnogo češći slucaj. Pa da banka mora biti Buffer za rješavanje ortackih dilova i ublažavanje društvenih negativnosti (tipa šalter u svakom selu ili poslovnicima poste).
Dakle, postoji jasan i mjerljiv razlog zašto je diskont ovakav ili onakav na ovo ili ono. I to ne znaci da je trziste efikasno jer nije. Al iz potonjih trendova se jasno da zakljuciti da će Zaba očito isplatiti najveću moguću dividendu, a da to tržište prilično neefikasno honorira precjenjenoscu dionice, sto opet s druge strane gledajuci free float i zacementiranost nešto većih vlasničkih pozicija, osobito ne iznenađuje.
Sve su to banke vlasnički gledano pod potpunom kontrolom (da i IKBA!) i međusobno slabo usporedive. Tako da donositi nekakve dublje zaključke da je ova jeftina, a ona skupa jest obicno gatanje ili mjerenje brzine vjetra zaslinjenjem visoko podignutog palca.
Nebi se baš složio sa vama. Po toj vašoj logici, onda i KODT tj. KOEI su isto državne prčije koje će uhljebljivati i raditi punjače za auto ili transformatore u svakom selu.
A ako vas muče ortačku dealovi, kojih je svakako bilo prije, pogledajte kretanje NPL-a zadnje vrijeme pa će vam slika trenutnog stanja biti jasnija.
Također pogledajte koliko je HPB upisao samo državnih obveznica sa dospijećem 2030 g. i sa kojim prinosom pa vidite koja im je trenutno cijena i shvatiti ćete koliko će HPB samo tu zaraditi.
Činjenica je da ponekad država nekad nešto ‘uzme’ tj. zaposli ponekog uhljeba i u HPB kao u KOEI, ali zadnjih godina puno više daje. To se vidi na rezultatima navedenih firmi kao i na burzovnoj cijeni.
Jedino sto je konstanta na ovoj temi su bezvezne usporedbe ove i one lokalne banke.
IKBA je bančica cija je portfeljna vrijednost isključivi derivat visine isplaćene dividende. Banka niti ima znacajan tržišni udjel, niti bi ikome bila zanimljiva u nekom širem strateškom smislu, osim možda nekome tko jako jako želi ući na trziste, a takvih zapravo i nema. Osim možda NLB. Kretanje cijene njezine dionice posljedica je manjih transakcija na trzistu i prebacivanja dionica dijela nadzora i poslovodstva. Dakle, amo – tamo, pa tko se upeca.
HPB je veća banka, al je to banka koja je isključivo pod utjecajem vladajuće interesne skupine odnosno (sad se poklapa) vladajuće politike. Dakle, rast kamata na depozite bio je odluka AP uz jake pritiske na sve ostale banke, a poglavito državi blizak PBZ, ali i Zabu. Dakle, zvalo se telefonski iz banskih dvora i bila je izdana naredba. U HPB-u su naredbu bezuvjetno i bezrezervno podržali i ispunili, a u drugim je bankama to islo dosta teže. Pa kad nije išlo pokrenuo se projekt obveznica i trezoraca za raju.
Sreća je ta da su trzisne okolnosti išle na ruku odluci Politbiroa, al moglo se dogoditi i suprotno. Da se banka i interesi politike nađu na suprotnim djelovima spektra, sto je u prošlosti bio mnogo češći slucaj. Pa da banka mora biti Buffer za rješavanje ortackih dilova i ublažavanje društvenih negativnosti (tipa šalter u svakom selu ili poslovnicima poste).
Dakle, postoji jasan i mjerljiv razlog zašto je diskont ovakav ili onakav na ovo ili ono. I to ne znaci da je trziste efikasno jer nije. Al iz potonjih trendova se jasno da zakljuciti da će Zaba očito isplatiti najveću moguću dividendu, a da to tržište prilično neefikasno honorira precjenjenoscu dionice, sto opet s druge strane gledajuci free float i zacementiranost nešto većih vlasničkih pozicija, osobito ne iznenađuje.
Sve su to banke vlasnički gledano pod potpunom kontrolom (da i IKBA!) i međusobno slabo usporedive. Tako da donositi nekakve dublje zaključke da je ova jeftina, a ona skupa jest obicno gatanje ili mjerenje brzine vjetra zaslinjenjem visoko podignutog palca.
U vecini se nebih slozio s vam! A prevenstveno nebih rekao da je konstata u temi bezvezne usporedbe! Ako se tako osijecate ne trebate otvoriti forum pa i ne komentirati!
Samo sto je IKBA mala banka, posluje na isiti nacin kao sto posluje ZABA ili HPB.
Strateski smisao?! je li vi upravljate nekim fondom? Za malog investitora doinica je dovoljno likvidna, cijena prati vrijednost banke, i cijena prati kretanje ZABA I HPBa. Kao primjer SNBA nebio rekao da je to tocno, pa je nisam ni dao za usporedbu.
Rekao bi da se moze doci do nekavih zakljucaka i da nije to potubno gatanje ako raspravljamo o valuaciji i usporedbe.
Mene zabavlja kako ZABA trenutno ima veći P/B od JPMa.
HPB se trguje komotno podno booka, ali digli su kamate na depozite na 3% odlukom “AP”, tj. odlukom vlasti. Kolega je tu u pravu.
Nisam ni izbliza ekspert za banke… Te dionice je nevjerojatno teško analizirati jer banka uglavnom posluje s novcem i nj ekvivalentima. Nije tu lako popratiti ni glavne stvari, a kud finese.
Kod HPBa je država u igri i tu je uvijek potreban oprez, a ZABA je IMO dosta skupa, bez obzira na nadolazeće dividende. Možda sam u krivu, ali tako ja to vidim. Ako se veliki odluče zabiti cijenu nazad na 12 ili 13 eura, mogu ju tako držati do besvijesti i kad će se ta cijena vratiti? Naravno da su moguće velike nagrade u toj dionici, ali nosi i svoje rizike. Ekipa koja je u ZABI zadnjih godinu i duže mora shvatiti i prihvatiti da su već pobijedili. HPB pak može imati svakakve scenarije. Može nikud, a može i gore. Razumno je očekivati još jaču bilancu.
Da mi sad netko kaže da će mi dati milijun eura, ali samo ako uložim u samo jednu bankovnu dionicu na x godina i ne smijem prodati, ali smijem s dividendama što hoću, uzeo bih JPM bez razmišljanja. Kakav HPB, kakva ZABA, IKBA, SNBA… To su sasvim drugi svemiri.
Ja sam malo hazard napravio kad su najavili dividendu, prodao Mediku i Jdos i ubacio sve u HPB, očekujem barem 250 evra nakon izvještaja. Doduše očekivao sam da će situacija već krenuti u tom smjeru pa još nije. Ili se ja slabo kužim ili drugi ne vide ogromnu dobit na kraju godine. S ovom cijenom bi p/e na kraju godine trebao biti najmanje 5, pa da dionica poraste 50 posto to je još uvijek pristojnih 7,5. Računam i da se srednjoročno ovaj eksperiment s besplatnim novcem neće ponoviti.
kuzite vi vise nego vecina, samo zapamtite da prije ili poslije, mozda i godina dana poslije trziste ce vidijeti sto vi sada vidite!
Prema meni ZABA je tek malo iznad fer cijene, treba cekati zadnje FI.
IKBA je podcijenjena banka, PB 0.9 a ima ROE 16%
A HPB je podcijenjena pa onda jos malo podcijenjena, PB 0.72 i ROE 16%
Koei jest državna prcija. To sto im sada idu trzisne i globalne okolnosti na ruku pa rekordno posluju ne mijenja tu cinjenicu, samo je dobro maskira. Pa pogledaj sto su napravili s DLKV. Najprije ošišali male i mirovince, pa onda napravili dokap kojim je debeli naplatio 50 milijuna eura trazbina prema Dalekovodu (kupljenih za ne vise od trećine te cijene), a onda je Končaru još uvalio i equity iz tog deala i mirovincima (po drugi put).
Pa zar nije Koei sam mogao napraviti dokap nego je debeli morao staviti najmanje 50 mikica ojra u džep? Je, al onda ne bi debeli morao otvarati prostor da zagrabi sto vise, a ne bi ni ključni menadžer jedne od vodećih banaka stavio pinku u džep od prodaje tražbina, kao sto ne bi mirovinski fond menadzeri ponovno pokazali sluganski mentalitet i poniznost pred politikom i vladajućom kriminalnom interesnom skupinom. A poniznost i poslušnost su za većinu njih kljucne karijerne odlike bez kojih ne bi izdržali po dva ili vise desetljeća u sedlu na čelu naših mirovinaca.
A to sto je HPB se nakupovao necega ne znaci da će na tome na kraju i zaraditi. Ima u RH banaka i fondova uključujući i spomenutu koje još nisu priznale gubitke iz HTM odnsono HTC poslova iz 2022. i prethodnih godina a radi se o nemalim iznosima. I to ove velike, kak ti najbolje i najuglednije banke. S najboljim “knjigama”… prigodno skuhanim za uzimanje rekordnih bonusa.
Niti jedna banka ovdje ne vrijedi iznad “knjige”, osim kada se poslože bas specificne okolnosti koje se nisu posložile ima već 15 godina. Sada se dogadja nešto na tom tragu, al daleko je to od onog sto smo imali tada, a kako stvari stoje, cini se da neće biti ni vremena, a još manje prostora da se u konačnici povijest ponovi iliti rematerijalizira.