HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ili dali bu ovo dobro

Dali treba napraviti još neku akviziciju/treba uči još neki jači igrač/fond.

plavi01, 19.12.2023. u 16:31

Ili dali bu ovo dobro

Dali treba napraviti još neku akviziciju/treba uči još neki jači igrač/fond.

Kazu da je od toga 60% novih depozita… tako da mi se cini, ako ja to dobro iscitavam, da ce neto efekt ovoga na dobit biti cak negativan.

.

Ako ECB bankama daje 4,50%, HPB ovom stednjom profitira 1,50% na 60% iznosa ovog kapitala, ali to znaci da 40% prikupljenog kapitala cine postojeci depoziti gradjana koji su do sada dobivali gotovo nikakvu kamatu (recimo 0,5%), tako da banka sada na ovih 40% ima veci trosak za 2,5 poena.

.

Dakle, ako ja to dobro iscitavam, a cinjenica je da dosta povrsno ovo pratim, neto efekt na dobit je oko -0,1% od tih milijardu eura.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

zato su zakočili i snizili kamate. mada su i dalje visoke obzirom na konkurenciju. i dobro ste zaključili…. neto dobit u toj stavci će biti osjetno manja. sveukupno mislim da se neće niti bitnije osjetiti.

Ali milijarda eura je sjela danas i adekvatnost kapitala je osigurana. Kamata na dolazeći štednju je smanjena. Znači kalkulator za sada radi kako su planirali a to je 1 milj. do kraja godine.

Rekao bih da su banke prosle svoju ekspanziju profitabilnosti, sada slijedi pad. Kamate na stednju evidentno su u porastu, dok sa druge strane ECB ne bi trebao vise dizati kamate, ako ih ne srednjerocno i poceti spustati.

Ne znam kakvo je stanje po pitanju kreditiranja… ovako gledano sa strane rekao bih da je i ta stavka u padu. Ima tko kakav tocan podatak?

Oročenja su vjerojatno sva na godinu dana jer ako se ranije prekine oročenje kamata vrijedi do dana kada se prekine oročenje.

U ovom trenutku je dobro što država drži šapu nad Hpb.

Dobra stvar u ovome je sto su prikupljanjem novog kapitala ofsetali/ublazili pad profitabilnosti koji bi inace bio veci da je ostalo samo na porastu kamata na stednju za postojece klijente.

Hpb treba gledati izvan konteksta drugih banaka jer smo dobili spajanje Hpb i NPB pa se postavlja pitanje dali se ima još nešto u planu države.

Dali Hpb ostaje tvrtka od državnog interesa ili će dobiti novog vlasnika.

po nekoj direktivi EU, država bi trebala izači iz vlasništva do kraja slijedeće godine.

Gospodarstvo ne stoji loše kamate na kredite će malo porasti ali ne toliko da bi ugrozile uredne povrate. To je najbolje okruženje za banke, a kamate koje dobijaju od središnje banke su samo bonus dok traju

Hpb, hbor, hrvatska banka su vjerojatno u razmatranju. Da nije bilo države Hpb nikada ne bi došao do NPB. 

Što je slijedeći potez.

New Report

Close