Okay slazem se, sa skupstine u zadrzanu dobit ide iznos od 126M kn ili 16,7M eura. I od ovog iznosa racunamo dividendu. (mislim da kune mozemo zaboraviti)
”VI.
Trgovačka društva navedena u popisu iz točke II. ove Odluke dostavit će najkasnije do 30. studenoga 2023. godine Ministarstvu financija obavijest o svim planiranim, odnosno poduzetim radnjama i mjerama u svrhu provedbe ove Odluke.”
Znati cemo brzo, tako da je svejedno, i dividenda nije velika!
”….u kojima Republika Hrvatska ima većinski paket dionica ili većinski udio, poduzeti sve potrebne radnje i mjere da trgovačka društva dio dobiti ili cijelu dobit nakon oporezivanja za 2022. godinu uplate izravno u Državni proračun Republike Hrvatske za 2023. godinu, a razmjerno paketu dionica ili udjela Republike Hrvatske u temeljnom kapitalu društva.”
Isplata dividende po dionici=(Dobit x visina_isplate_dobiti )/ ukupan_broj_dionica =(16.72Mx0.3)/2.024625M=2.48 eura po dionici
ukupna Isplata dividende udjelu drzave razmjerno paketu dionica=(Dobit x visina_isplate_dobiti x broj_dionica_u_vlasnistvu_drzave)/ ukupan_broj_dionica=(16.72Mx0.3×0.909056M)/2.024625M=2.252182M eura
ukupna Isplata dividende=(Dobit x visina_isplate_dobiti)=(16.72Mx0.3)/=5.016M eura
Šta je to znači po tvom izračunu negdje oko 3% prinos?
Nije loše za prvu dividendu. Slijedeće godine bi trebalao biti znatno viša, s obzirom na ovoliki skok dobiti.
Kolega tocni su citati ali o izracunu mozemo diskutirat.
Iz odluke vlade tj citat koji niste naveli :
”– trgovačka društva HŽ Infrastruktura d.o.o., Zagreb i Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb uplatit će 30% sredstava s osnove dobiti nakon oporezivanja za 2022. godinu u Državni proračun Republike Hrvatske za 2023. godinu. “
Tj iz dobiti od 16.7 mil eura , 30% HPB mora uplatit u državni proračun ili 5.01 mil !
Po Vasem izracunu 5.1 mil eura bi bila ukupna isplata od koje drzavi ide 2.25 mil eura sto je 13.5 % od ukupne dobiti iz 2022 i nije u skladu sa donesenom odlukom.
I dalje smatram, da bi se odluka provela i državi isplatilo 5.01 mil eura tj 30 % od dobiti , dividenda bi trebala iznosit 5.5 eura. ( 5.01 mil eura / broj dionica koje ima država ) i ukupna isplacena dividenda 11.13 mil eura
Pozdrav
Nesto slicno kao i lani.
Krecu kupit 300 dionica , za to su spremni platit 65 000 eura . cca 216 po dionici
2023_11_07_HPB d.d._Program otkupa vlastitih dionica
Pozdrav
Nisam skužio na prvu.
Da li će ovo povećanje kapitala odobreno od HNB-a biti ta isplata dobiti u visini od 30%.
Teoretski ima logike da se zadovolji zakonska forma, ali zanimljivo zaobilaženje isplate dividende na vidiku.
Sad bi trebali nesto vise znat I bit pametniji ali ja I dalje sve teze tumacim zakone I odluke !
Ok , znaci uzeli su u racun dobit od 17.6 mil I raspodjelili 30 % tj 5.28 mil svim dionicarima .
Država ce dobit 2.37 mil sto je cca 13.5% I daleko od onog sto je po odluci receno a to je da se “uplati u drzavni proracun 30% od odbiti iz 2022 “. Tu formulaciju sam ja ocito krivo protumacio.
Predvidjanja za 2024 ? mozda bolje nista ne ekomentirat ali opet , onaj mali crni sa crvenim rogovima neda mira 🙂
Anlogno ovoj godini ,ako odluka I dalje bude ista I 30 % dobiti se rasporedjuje u dividendu imamo jednu nepoznanicu manje !
Ono sto neznamo ali mozemo predpostavit ( a to je osnova za gresku ) je dobit.
Realno je ocekivat u 4 q dobit 20 mil sto ukupnu dovodi do cca 90 . Ovo odobrenje HNB o “uključivanju max 34 mil iz dobiti u izracun redovitog osnovnog kapitala ” , (obozavam ovakve racunovodstveno/literalne konstrukcije ) , stavimo u najnepovoljniji izracun tj “knjizenje” djela dobiti na neku drugu stavku I raspolaganje sa dobiti od 56 mil .
30% nam je cca 8 eura . Na danasnju cijenu 4 % . . Pa ok . Taman da smo malo bolji od orocenja/trezoraca/obveznica 🙂
Pozdrav
Pronasao sam drugu drzavnu firmu koja je vec isplatila dividenu prema zakonu. JANAF, necu stavit linkove ovdije, ali treba pogledati odluke skupstine, kako su i koliko isplatili prema zakonu.
JANAF je tako napravio, da od dobiti za 2022 50% prebaci u zakonske rezerve i onda od ostatka, racuna koliko isplatiti dividendu. Tako je od ostatka isplatio 60% dividendu. (to nije nikako koliko je drzava htjela)
Sada odluka HPB-a mi nije jasna kako su oni isli racunati 30% dobiti na cijeli iznos a ne na iznos poslije zakonskog dijela dobiti koji ide u rezerve. (Isplatiti dividenu mogu samo od onog sto ostane nakon sta se odvoji dio koji ide u zakonske rezerve). A ovaj zakonski dio koji mora u rezerve postoji valjda iz razloga da se ne isplati sve u dividendu ako skupstina odluci isplatiti 100%.
Nisam upoznat s poslavanjem JANAF-a ali cini mi se tako prema njihovom vrlo lagano skupstina odluci da sve ide u “zakonske rezerve” pa onda nema vise od cega da bi isplatili dividendu i samim time zaobisisli zakon.
evo ipak link https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/50130
Mislim da ne treba racunati dividendu HPBa za sljedece godine, moze doci do svakavih promijena. A i ova ce tek biti isplacena u lipnju ako se na kraju odobri.
@Lucijan ostvarena dobit ostaje uvijek dobit dokle god to skupština dioničara ne odluči drugačije.
Ovo prebacivanje prijevremeno dijela dobiti iz 2024. u redoviti osnovni kapital je samo za potrebe izračuna adekvatnosti kapitala banke uslijed velikog rasta aktive banke (čitaj veliki rast depozita i broja novih klijenata).
Znači ostvarena dobit u prva tri kvartala ove godine se ne umanjuje i ostaje koliko piše u financijskom izvještaju.
Janaf je do sad bio iskljucen zbog investicijiskog ciklusa ili takve neke fraze a da sam samo pogledao ACY dosao bi do zakljucka da tih 30 % ili 60 % ne znaci da toliko ide drzavi . Formulacija u odluci tako “zvuci” ali ocito se odnosi na iznos cjelokupne dividende.
O dobiti za 23 cemo bit pametniji 31.03. a sta cemo s njom za jedno godinu dana.
U svakom slucaju do sad od nje nismo imali dividendu , od sad , za to postoje realne sanse
Pozdrav
S obzirom na ostvarene sve ciljeve HPB super štednje i u skladu s očekivanom monetarnom politikom i tržišnim kretanjima u narednoj godini, a kako bi Banka bila u mogućnosti nastaviti podržavati građane Hrvatske u borbi protiv inflacije, ovaj proizvod će se zaključno s 1. siječnjem 2024. godine ukinuti iz ponude depozita Banke te će se, uz postojeću/važeću ponudu nenamjenskih oročenih depozita u domaćoj valuti, od 2. siječnja 2024. godine uvesti nova HPB super štednja 2, za rokove šest i dvanaest mjeseci uz nove visine kamatnih stopa – najavljuju u HPB-u.
Za klijente HPB-a fizičke osobe s redovitim primanjima na transakcijski račun u Banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji posluju preko računa u Banci koji od 2. siječnja 2024. oroče depozite na rok od šest mjeseci odobravat će se kamata visine tri posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata 2,3 posto godišnje.
Za klijente fizičke osobe bez redovitih primanja na transakcijski račun u Banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji ne posluju preko računa u Banci, na rok oročenja od šest mjeseci odobravat će se kamata visine 2,7 posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata dva posto godišnje.