HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Banke posluju brutalno dobro.

I tako će zasigurno biti još godinu, dvije.

Kakav ce biti Q3? cca 20 miliona?

Na dnevniku prilog u kojem kažu da bi hpb trebala isplatit 30% dobiti u dividendu. Ako će dobit biti npr 90 mio eura to je cca 27 mio eura u dividendu a to je cca 13 eura po dionici, odnosno cca 7% na trenutnu cijenu

Kolega Sokoliću

Poslušaj ponovno što je točno rečeno, imaš HRT na zahtjev.

“kao i prethodnih godina….iznimka je HPB i HŽ…”

Nema od divke još ništa pogotovo ne ove godine kada se proračun odlično puni pa to nema ni smisla. Dogodine već možda, iako ne vjerujem prije 2025

Oni su iznimke jer uplaćuju 30% a svi ostali 60%. Gore sam računao dobit iz ove a ne 2022 godine greškom

Gle, ako su ove godine za prvu isplatu stavili 30% dividende, ja ne vidim razloga da HPB slijedeće ne bude u istoj grupi sa svim ostalima tvrtkama u državnom vlasništvu i isplati se 60% dobiti u dividendu.

Pa ZABA Talijanima već godinama isplaćuje praktički cijelu dobit u dividendu, a ponekad i više jer ju isplaćuju iz zadržane dobiti.

Po mojoj gruboj racunici i ako dobro tumacim zakon a to je sve teze i teze , dividenda bi trebala bit izmedju 5 i 6 eura.

Dobit u 2022 je 16.7 mil eura . 30 % od toga ide državi a država ima 45% sto bi znacilo da drzava dobije 5 mil eura .

Drzava ima 909 035 dionica ili ti 5.5 eura po dionici.

Ako po toj racunici bude i za 2023 , na predviđenoj dobiti od 90 mil eura dividenda bi trebala bit cca 30 kn

Moguce da sam krivo interpretirao zakon ali za sad mislim da je to to.

Pozdrav

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Dobit za 2022, prema godisnjem izvijescu, 954M kn za grupu i 133M kn za banku. (str.7)

Znaci cca 127M eur i 18M eura.

30% od 127M eura, izlazi 38M eura odluka dividende (po dionici 19 Eura ili 10% prema danasnjoj cijeni)

Ako gledamo samo dobiti HPB banke za 2022 (mislim da je to krivo i treba gledati dobit cijele grupe), 30% od 18M eura, izlazi 5,4M eura Odluka dividende (po dionici 2,7 Eura ili 1,4% prema danasnjoj cijeni)

Treba pogledati kad je formalno pripojena Nova Hrvatska banka.

Dakle, što se tiče dividende ona može samo nakon sto se ispune regulatorni kriteriji za kapital i MREL zahtjevi sto nadzire HNB. HNB je i dalje nadlezan za to kod HPB, za razliku od domaćih podružnica inozemnih banaka kojima je konsolidirajući supervizor Inozemna matica nad kojom kapitalne zahtjeve i MREL uvjetuje i kontorlira ECB.

Imajte na umu da jednokratna dividenda ne utječe na vrednovanje i dok god HPB odnosno njegova uprava ne predlože i ne prezentiraju dugorocni plan ili program isplate dividendi do tada se ovo treba smatrati jednokratnim događajem.

Al pitanje je da li je moguće od ove Vlade i Uprave HPB ocekivati neki konkretan dugorocan prijedlog plana ili programa isplata dividendi, posebno imajući na umu prevladavajuće politicke i rodijačke interese i kaotičnost u upravljanju javnim financijama i opcenito državom.

Sa skupštine društva održane u kolovozu 23.

O D L U K A
o upotrebi dobiti ostvarene u 2022. godini
I.
Utvrđuje se da je Hrvatska poštanska banka, dioničko društvo, u poslovnoj godini koja je završila 31.prosinca 2022. godine ostvarila neto dobit u iznosu 132.605.833,64 kuna (17.599.818,65 eurpreračunato po fiksnom tečaju 1 euro = 7,53450 kuna).
II.
Sukladno članku 220. Zakona o trgovačkim društvima, te članku 33. Statuta Banke, dvadeseti dio utvrđene dobiti iz članka I. raspoređuje se u zakonske rezerve u iznosu 6.630.291,68 kuna (879.990,93 eur preračunato po fiksnom tečaju 1 euro = 7,53450 kuna).
III.
Preostali iznos utvrđene dobiti iz članka I. raspoređuje se u zadržanu dobit u iznosu 125.975.541,96 kuna (16.719.827,72 eur preračunato po fiksnom tečaju 1 euro = 7,53450 kuna ”

Moje tumačenje je da od tih 16.7 mil eura država uzima sebi dividendu od 30 % , po udjelu u vlasništvu države tj koliko je to po dionici , ostalim dioničarima se isplačuje dividenda od cca 5.5 – 6 kn.

Moguće da će bit manje ali teško da će bit vise 🙁

Pozdrav

svi smo mi Crobex

5.5 – 6 EUR ili kn ?

Tipfeler , eura !

Pozdrav

svi smo mi Crobex

New Report

Close