Mislim da bi ovo sa SBER-om mogao biti dobar potez srednjorocno i dugorocno.Osim toga izbjegnuta je panika na bankarskom trzistu i stedise i firme nisu izgubile novac.To je veliki uspjeh,po meni.
Po popisu dionicara uglavnom su prodavale privatne osobe i zaostaci od Prosperus stećaja a kupovali fondovi ( Generali i Erste).
Pozdrav
Mic po mic, svaki dan 20-30 kuna gore i cijena je sve bliže 1000 kn. Gledao sam stanje top 10, PBZ OMF ovaj mjesec dokupio je već oko 3.000 dionica, a skida se i dalje s prodaje tako da bismo trgovanje na 1000 kn mogli gledati već idući tjedan.
koliki je bio BV prije kupnje Sberbank Hrvatska? na koliko je porastao nakon te kupnje? zna li netko?
Nisam imao puno HPBa… Loš Q4 i preuzimanje banke koja samo što nije propala i tko zna koliki su..
A cijena ode up, up and up! , a ja prije toga prodao i zaradio si za burek. Onaj od mesa, ali i dalje burek.
veliš… loš q4 i …. ovisi iz kojeg kuta gledamo. na samo jednoj dionici do danas 15x burek sa mesom od onda.
iznenađujuće u svakom slučaju!
koliki je bio BV prije kupnje Sberbank Hrvatska? na koliko je porastao nakon te kupnje? zna li netko?
Cca BV 1300 prije, po “gruboj” racunici nakon kupnje bi moglo bit cca 1900 .
Pozdrav
Cca BV 1300 prije, po “gruboj” racunici nakon kupnje bi moglo bit cca 1900 .
Pozdrav
1900? bome lijepa cifra….
To je naravno moja slobodna racunica koja moze i ne mora biti tocna .
S obzirom da je po zadnjem FI iz 2020 imovina Sber banke u 2020 iznosila 11 milrd kuna i bez obzira na podignutih 1 ili 2 , kapital kupljene banke trebao bi pozitivno utjecat na “novi” BV HPB-a
Pozdrav
To je naravno moja slobodna racunica koja moze i ne mora biti tocna .
S obzirom da je po zadnjem FI iz 2020 imovina Sber banke u 2020 iznosila 11 milrd kuna i bez obzira na podignutih 1 ili 2 , kapital kupljene banke trebao bi pozitivno utjecat na “novi” BV HPB-a
Pozdrav
I najvjerojatnije nije točna i daleka je od stvarnosti. Matica će vjerojatno dobro poslovati, al podružnica (SBERBank) neće i imat će vjerojatno kojekkakve otpise što će konsolidirano gledano rezultirati znatnim padom dobiti na konsolidiranoj razini ili čak i pozamašnim gubitkom. Ne treba smetnuti s uma da bivša Volsbank ćija je sljednica bila SBERbank imala značajnu izložnost kreditima u SFR odnsono švicarskom franku za koje se u posljednjim revidiranim izvješćima SBERbank ne navodi u kojoj mjeri su otpisani odnosno u kojoj mjeri bi banka mogla trpjeti štetu od tužbi klijenata po tim kreditima.
To će biti posljedica jednokratnog efekta, a u duljem roku bi se rezultati i matice i podružnice (a osobito podružnice) trebali popraviti pa će vjerojatno i kapitaliziranost biti bolja. Ja se ne bih pretjerano osvrtao i oslanjao na book HPB-a. Treba gledati adekvatnost kapitala i sve potrebne kapitalne zahtjeve,a pogotov MREL zahtjev (Minimum requirements for eligible liabilities) gdje je HPB tek tijekom 2021. godine pemašio taj zahtjev
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/HPB/COI-HPB-57e4848aafb180c3a30cb64943138c7a.pdf
Vidjeti str. 32-34
A i ne znam kako se tretira izloženost prema državi, tu bi ulazak u Eurozonu HPB-u stvarno mogao pomoći. Uglavnom da skratimo priču, nekakve bookovi, prosječni PE-ovi i slično su žvake za prodavanje magle. Banku treba gledati (i vrednovati) preko rizikom ponderirane aktive, preko izloženosti pojednim sektorima i klijentima, preko kapitaliziranosti i preko troškovne efikasnosti (koja se btw. posljednjih mjeseci u HPB-u i prije stjecanja udjela u SBERBank dosta usporila (počela pogoršavati) – CIR Cost to Income pokazatelj); vidi str. 23 i kako su se kretali operativni troškovi polsovanja (gornji link).
Prosjčeni Dodo s ovog i onog glupastog konkurentkog foruma nema pojma o poslovanju banke nego smuljano gleda dva, tri pokazatelja i na tome gradi investicijsku tezu. Za biznis, poput bankarskog, koji je zapravo jedna velika financijska poluga, prevažno je kako banka upravlja kapitalom, troškovima i plasmanima, a to se samo rezidualno vidi u jednostavnim multiplama koje investitori najčešće gledaju. I zato pamet u glavu i pažljivo s procjenama.
Hrvatska poštanska banka, dioničko društvo, Zagreb, Jurišićeva 4 (dalje: HPB) objavljuje da će dana 22. ožujka 2022. godine putem medija predstaviti vizualni identitet i logotip buduće Nove hrvatske banke koji odražavaju novi početak i dodatno naglašavaju povezanost s HPB Grupom.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/HPB/COI-HPB-560c15aa94dff301957d43797af7a3bc.pdf
Ima jedna dobra stara poslovica a glasi ” puno analize dovodi do paralize ” !
Projecni “Dodo” a i bilo koji dionicar prvo i osnovno sta gleda je dobit ispod crte i koliko je to vece ili manje od proslogodisnje. Sve ostalo..sudski procesi..rizici..izlozenost sektora..etc…to ga apsolutno ne zanima jer nije u dionici da bi je ostavio unucima.
Ako ima dobiti kupuje ili drzi..ako nema rezi i bjezi…nakon toga ceka dalje.
U zadnjih 15ak dana prosjecni “dodo” je prodavao a onaj malo veci poput PBZ OMF kupovao i to cca 8000 dionica , Generali fond 2000 dionica…Argumentum d.o.o 1300 ..itd.
Kad se “veliki” decki igraju onda je malima sjedit sa strane i gledat..mozda nesto naucit..ali nikako im krast lopte ili im bit vreca za napucavanje !
Pozdrav