Savjetujem uvijek oprez jer smo vidjeli na brodarima gdje je godišnja dobit po dionici bila jednaka cijeni dionice, ali cijena neće gore.
Kad se ispuca par kupaca, cijena opet klizi natrag dolje, zato treba paziti.
dobro nakitilo ovoga po 820, kako se to ono školovano zove, da li distribucija… a i osim dokapitalizacije po nominali, neloše je razmisliti i o gubitku razdoblja, ako ne već u prvome kvartalu, onda na polugodištu
sa poslovanjem su preuzete i obaveze i depoziti i krediti i regulatorni kapital i npl i sve to tako, što misliš, da propala banka ima aktivu za sve to, da će to sevisiranje platiti hnb 😀…to jedino rješava dokapitalizacija
Mislim da je opcenito ovo hitno preuzimanje Sberbank dd pozitivan dogadjaj za HPB i dionicare.
Dobili su banku koja je 2019 imala 10M Eura dobiti, za 71M kuna. (sberbank ag 2020 report)
Kapitaliziranost HPBa ukljucujuci Sberbank ce pasti ispod 20% jer Sberbanki je nedostajala likvidnost i zato je bila na rubu propasti. Tako da sljedece dvije godine, ce profit ici prema povecanjem kapitliziranosti HPBa te nece biti isplate dividende.
Vjerujem da je problem Sberbanke d.d (i ostle u EU) bio samo likvidnost, usljed EU sankcija na glavnu Sberbanku u Rusiji.
Dodatni rizik jest tu, viditi cemo naknadno.
Novo ime Sberbank Hrvatska je Nova hrvatska banka. Novi brand pod kojim će poslovati banka u okviru HPB grupe ,,,
ja mislim da če pola klijenata u roku od mjesec dana zbrisat van iz te nove banke,,,u zabu ili pbz,,,pa bi ova politička kupnja bivše sberbanke,,,mogla da bude pravi fjasko,,,
Nakon velikih gužvi Puljana ispred Sberbanke, RED SE “PREBACIO” ISPRED HPB BANKE
Nakon što smo proteklih dana, kao posljedica sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, svjedočili ogromnim redovima ispred ruske Sberbanke, red se od jutros “prebacio” ispred Hrvatske poštanske banke.
HPB je podsjetimo, kupio posrnulu Sberbanku i obećao isplatu građanima, no, s obzirom na još “svježe rane” sa situacijom oko Sberbanke
https://www.glasistre.hr/pula/nakon-velikih-guzvi-puljana-ispred-sberbanke-red-se-prebacio-ispred-hpb-banke-780903
Zatvaraju racune u drugim bankama i sele u HPB ?
Ocekuje se priopcenje !!!…e moji novinari !
Pozdrav
RH je rekordno tu brzo reagirala a sve kod nas traje li ga traje. Meni je to osobno alarm. Kako uopce ta banka posluje, ima li obaveza, bla bla, hoce li te obaveze ako postoje smanjiti P/B, hoce li pasti dobit po dionici, ima li neki minus ta banka… Ja sam izasao a jesam li napravio dobro ili lose, vidjet cemo. Ulaz je bio 530, ali target izlaza ne sadasnji, no kaj je tu je….
RH je rekordno tu brzo reagirala a sve kod nas traje li ga traje. Meni je to osobno alarm. Kako uopce ta banka posluje, ima li obaveza, bla bla, hoce li te obaveze ako postoje smanjiti P/B, hoce li pasti dobit po dionici, ima li neki minus ta banka…
ovaj brzi ulet HPB u Sberbank HR više liči na političku nego na ekonomsku odluku, jer nije se uopće mogla izvršiti kvalitetna analiza portfelja, dubioza itd. nego je sve napravljeno na ho-ruk u par dana. ajde da su je preuzeli za 1 kn, ali platili su je čak 71 milijun kuna, a pitajboga kakvi će kosturi ispasti iz ormara. pogotovo je sumnjiva jaka kupnja koja brani da cijena ne padne nazad ispod 800 kn kao da time žele opravdati ovu kupnju kao dobar poslovni potez. meni je sve to sumnjivo, ali tko voli…
RH je rekordno tu brzo reagirala a sve kod nas traje li ga traje. Meni je to osobno alarm. Kako uopce ta banka posluje, ima li obaveza, bla bla, hoce li te obaveze ako postoje smanjiti P/B, hoce li pasti dobit po dionici, ima li neki minus ta banka…
ovaj brzi ulet HPB u Sberbank HR više liči na političku nego na ekonomsku odluku, jer nije se uopće mogla izvršiti kvalitetna analiza portfelja, dubioza itd. nego je sve napravljeno na ho-ruk u par dana. ajde da su je preuzeli za 1 kn, ali platili su je čak 71 milijun kuna, a pitajboga kakvi će kosturi ispasti iz ormara. pogotovo je sumnjiva jaka kupnja koja brani da cijena ne padne nazad ispod 800 kn kao da time žele opravdati ovu kupnju kao dobar poslovni potez. meni je sve to sumnjivo, ali tko voli…
slažem se