Oni skoro svake godine prirede svojim dioničarima neko iznenađenje i zato se ja ovdje držim “strong po strani”.
Zanimljivo je da unatoč proteku vremena i prodaji loših plasmana uvijek iskrsnu novi problemi. Meni to govori da se bankom ne upravlja niti se upravljalo stručno i pažljivo (u domeni pravog vlasnika) nego politički i politikantski i tu se opet vraćamo na ishodište nedavne rasprave. Dakle, diskont dionice HPB u odnosu na Zabu ili primjerice PBZ nije slučajan nego je opravdan. Ako se uvedu profesionalni kriteriji upravljanja i poboljša efikasnost (Cost to Income) onda će se taj diskont vjerojatno smanjiti.
Ne znam kako vi, ali meni se cini da je trenutno puno pametnije izaci iz pozicije dok se moze na ovim razinama i pustiti da trziste apsorbira ove vijesti. Rast je u zadnje vrijeme bio velik i vjerojatna je korekcija, tako da jos uz ovakve vijesti nije mi jasno tko sada i zasto kupuje. Trenutno je daljnji rast malo vjerojatan.
Zašto bi netko izlazio na vrat na nos. Loše vijesti su vani, život ide dalje. I banka i njezini dioničari će preživjeti.
Vjerojatno je to uprava objavila da bi se distancirala od prethodne uprave i to u načelu nije loš potez ako će i ubuduće objavljivati SVE takve stvari i događaje, te pravovremeno i jasno ih komunicirati s dioničarima, bez obzira jesu li se dogodile u ovome ili onome mandatu.
Ne postoji u RH uprava delegirana od strane države koja je sposobna raditi bez malverzacija.
Na žalost, privatizitati što prije.
s ovim info jasno je da je dionica realno vrednovana i da postoje opravdani razlozi za diskont u odnosu na ZABU ilI PBZ,tj da nije problem samo veličina tržišta koje drže nego postoje i dublji razlozi. u takvim oklonostima teško da će dionica rasti preko 650 kn,to je neki plafon pa će je trejderi vrtjeti u kanalu 600-650 kn
Eto, toliko o tome… a hvala dežurnim negativcima što se brinu za nas…
“S tim u vezi treba reći da je u HPB-u, kao i u još nekoliko najvećih banaka, u tijeku provjera kvalitete imovine (AQR) i stres-test koji godišnje provode Europska središnja banka (ECB) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA).”
P.S. Kako kaže kolega @Kukuriku, vjerojatno se radi čišćenje bilance i priprema za uvođenje Eura
Eto, toliko o tome… a hvala dežurnim negativcima što se brinu za nas…
"S tim u vezi treba reći da je u HPB-u, kao i u još nekoliko najvećih banaka, u tijeku provjera kvalitete imovine (AQR) i stres-test koji godišnje provode Europska središnja banka (ECB) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA)."
P.S. Kako kaže kolega @Kukuriku, vjerojatno se radi čišćenje bilance i priprema za uvođenje Eura
[/quote]
baš nešto danas računam i gledam petogodišnji graf, ovo stvarno nema više što raditi ispod 800kn, a za 2021 se budemo oko 1200-1300 naganjali, tko nema strpljenja na kruzeru, ima na bidu još potreba
Previše ptičara na dionici, vole vrapca u ruci…
dobro sto ce HPB bit pod nadzorom ECB…ocekujem sve bolje poslovanje i transparentnije poslovanje….ocisto se cisti bilanca…iza ovog samo rast
Kad treba spasavat razne uljanike..djure..i sl gubitase onda svi polazu nadu u ekipu iz banskih dvora i na osnovu njihovih odluka spekuliraju dionicama…da bi ti isti dobili novac za daljnje poslovanje ..da bi spekulanti na burzi zaradili ..mora postojat banka koja po direktivi odobri kredit..e ta banka je uglavnom bila HPB..i nikome ne smeta kad treba spasavat nekog kome je to u interesu ..a jako smeta kad spasava nekog drugog..Iz puno razloga bi bilo dobro imat “nacionalnu” banku ali ne da radi na spomenuti nacin. EU birokrati znaju kako funkcionira politika u HR (.nije drugacije ni u I..GR..E..itd..samo oni su malo veci pa ih se manje dira.)..pa zato i inzistira na njenoj privatizaciji odnosno izlaska drzave iz vlasnistva…Kako god bilo ..ako je vjerovat izjavi Uprave ..uz sva rezerviranja , dobit u 2019 bit ce veca od dobiti iz 2018..tj vise od 156 mil kuna tj 75 kn po dionici.
FI izlazi za 40ak dana pa ce sve bit jasnije…
Pozdrav