HPB je puno manja banka. Kontrola tržišta nosi svoju premiju.
Ne znam ja sto bi ti i sa čime sve prebijao, al tako je kako je. U bankarstvu i stvarnom svijetu stvari funkcioniraju malo drugačije od naših najljepših procjena i želja.
Mene ne cudi razlika u cijeni. Svi imaju priliku reci na trzistu sto misle o razlici. Ja se ne bih htio previše miješati u te stvari.
Nisu mi jasni skeptici ovdje.
P/EBIT za HPB je 1,5 dok je za ZABAu i PBZ 3,5.
P/BVPS je 0,53 za HPB i približno 1 za ZABAu i PBZ.
ZABA i PBZ imaju troškove po tužbama za švicarce, HPB nema. Što opravdava (relativno) dvostruku razliku u cijeni?
u pravu ti je kolega One što kaže
ovakvi odnosi su ti već nekoliko godina i svi čekaju (čekamo) da HPB odradi svoje
i evo, lijepo je završila i krenula godina za HPB
(doduše i ZABA raste i dalje, pa ne znaš koje je mjerilo – rastu općenito banke ili HPB konačno odrađuje svoj dio)
mislim da je dobar pokazatelj za banke i C/I ratio
btw može li se netko uključiti i prokomentirati ovo:
C/I za banke EU 2018[/url]
po ovome su banke u Fra i Ger na koljenima? negdje sam vidio da je pokazatelj preko 60 već slabo za banke
Adekvatnost kapitala HPB-a je iznad 20%…još uvijek manje od PBZ-a i ZABA-e, ali na razini RBA. Dionica je tu di je jer se svi pitaju, a nitko ne kupuje 😉
evo npr. iz ZEB EU banking studije 2018.:
Vaš link …
C/I se kreće oko 65-68 zadnjih par godina
ZABA i PBZ isplaćuju dividendu, a HPB ne. Uz to, kod HPB-a se najavljuje i očekuje dokapitalizacija za koju do sada nije bilo interesa pa se čak i otkazala skupština na kojoj je trebala biti odobrena.
Kada je u pitanju dokapitalizacija HPB-a, kazao je da je ona u istom statusu kao i prije godinu dana.
“Svi kažu da je apsolutno treba biti i nije pitanje hoće li je biti već je pitanje vremena, no još uvijek se ne zna kada”, rekao je Vuić, napomenuvši da je prošlo jako dugo vremena te da to “do kraja ni on ne razumije”.
Naime, HPB je početkom prosinca prošle godine na zahtjev većinskog dioničara odnosno države otkazao glavnu skupštinu na kojoj je trebala biti donijeta odluka o dokapitalizaciji.
Dionica je tu di je jer se svi pitaju, a nitko ne kupuje 😉
[/quote]
Nitko ne kupuje jer nema razloga kupovati a nema razloga jer nema dividende i nema nikakvih najava o prodaji kompanije
Na koliko bi bio ernt,jdgt da nema dividende
@kadija pa kolega, datum iz članka je dobrano zastario. Vuić više nije CEO. Priče i želje o dokapitalizaciji su njegove, a vlasnik (vlada) mu je otkazala i tu skupštinu i novi mandat, tako da je ovo potpuno nesuvislo. Čemu to objavljujete?
Novac je jeftin i dovoljno ga je za sve zainteresirane, a bolja ideja od dokapitalizacije bi bio IPO hrvatskim građanima, što bi povećao free float, a za postojeće dioničare bi to bilo bolje od dividendnog prinosa. Ali to su ideje, stvarnost je da vlada može otkazati skupštinu, smijeniti upravu koja radi dobro, ali ne pleše lijepo, posegnuti za sredstvima Banke kako joj odgovara i to je zapravo…. problem.
ZABA i PBZ isplaćuju dividendu, a HPB ne. Uz to, kod HPB-a se najavljuje i očekuje dokapitalizacija za koju do sada nije bilo interesa pa se čak i otkazala skupština na kojoj je trebala biti odobrena.
Kada je u pitanju dokapitalizacija HPB-a, kazao je da je ona u istom statusu kao i prije godinu dana.
"Svi kažu da je apsolutno treba biti i nije pitanje hoće li je biti već je pitanje vremena, no još uvijek se ne zna kada", rekao je Vuić, napomenuvši da je prošlo jako dugo vremena te da to "do kraja ni on ne razumije".
Naime, HPB je početkom prosinca prošle godine na zahtjev većinskog dioničara odnosno države otkazao glavnu skupštinu na kojoj je trebala biti donijeta odluka o dokapitalizaciji.
datum članka 27.04.2018 a upravo radi guranja privatizacije kroz dokapitalizaciju bez dogovora sa no i vlasnicima, komunikacija preko medija i puštanje probnih balona je osnovni razlog zašto je Vuić odletio a inaće je odradio dobar posao …
također, opet šuplje priće koliko hpb tržišno vrijedi…vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti a kol. one je to jako lijepo sročio u postu prije pa ga citiram:
dakle, tržišno je onako kako je ali fundametalno, u ovome trenutku hpb vrijedi onoliko koliko ima kapitala a to zaključno sa 3Q 2019. iznosi 1.197,57 kuna po dionici a sa 01.01.2020. i nekih 70-100M kn više
… ali nije problem u pitanju koliko vrijedi nego u onima koji pitaju i zašto pitaju jer kockarima na stečajušama je imaginarno i ne shvatljivo da neka dionica “vrijedi”, da ima ekvivalent u novcu jer isti isključivo preferiraju klađenje na ponzijeve sheme sa vrijednosnicma koje uopće ne vrijede ili čak vrlo ćesto vrijede negativno, i zato je za iste pojam fundametalne vrijednosti nočna mora i elementarna nepogoda jer kada investitori fundamentalno analiziraju investicije onda ih se ne može raznim verbalnim navlakušama i selektivim dez/informacijama i raznim drugim modelima rađenja magle, zainteresirati da ulažu u bezvrijedne instrumnente na kojima ovi vrte ponzijeve piramide i upravo stoga ti isti ovdije na hpb, fundamentalno čvrstoj ali i podcjenjenoj dionici, istu pokušavaju obezvrijediti, stvoriti psihozu nestabilosti i sl. magle ne bi li zaokupili pažnju i privukli novac investitora na upravo njihove bezvrijedne stečajuše gdije im nebuloznim projekcijama prodaju navlakušu i tako ostvare extra profite, kako se sami qurče, i 200+%
stoga, još jednom, po današnjoj trž. vrijednosti od 615 kn investitor kupuje 1.197,57 kuna po dionici stvarnoga, postoječeg novca koliko knjigovodstveno vrijedi kapital podjeljem na broj dionica
a o nekim realnim trž vrijednostima bih opet citirao post kol. one:
Tocno, kolega Barbosa. Banka, svaka banka, fundamentalno vrijedi onoliko koliko ima svog kapitala, a taj kapital je gotovo u cijelosyi NOVAC, aktiva minus pasiva, uz nesto nekretnina. Ako jos taj BVPS opstaje uz neku razumnu P/E multiplu to je onda bingo.
Da se razumijemo, dignuo sam lijepe pare na Optimi, i dok sam ju drzao tvrdio sam da kod nje za prodaju vrijede korisnici, i da temeljem njih valjda moze postici 12,15,20 kn, ako se nadje kupac, ali nemoguce je bilo tvrditi da ona nesto fundamentalno jako puno vrijedi kad ima kapital nula, i to nategnuto, jer vrednovanje polozenih kablova i opreme je vrlo nezahvalno. Realno, firma vrijedi onoliko koliko kupac platiti, a nadam se da hoce, zbog svih nas. Ali fundamentalno, imovinski, operativno, to je skoro nula. Mozda cak i ispod.
Dok je ovdje potpuno drukciji slucaj i mnogo mirnija situacija.
@kadija pa kolega, datum iz članka je dobrano zastario. Vuić više nije CEO. Priče i želje o dokapitalizaciji su njegove, a vlasnik (vlada) mu je otkazala i tu skupštinu i novi mandat, tako da je ovo potpuno nesuvislo. Čemu to objavljujete?
Mislio sam, ako autu treba benzina treba mu, bez obzira tko je vozač. Možda sam u krivu, ima nešto i do stila vožnje
Gledam danas ostale banke (ZABA, PBZ, IKBA…) i shvatim da je HPB zadnjih mjeseci rastao jednako ili manje od ostalih…nikako da konvergira ostalima…
P.s. nisam ovo provjeravao ali takav dojam imam…
Mislio sam, ako autu treba benzina treba mu, bez obzira tko je vozač. Možda sam u krivu, ima nešto i do stila vožnje
[/quote]
ali moramo uvažiti da interes za bankarski sektor jača prilično,
a one “benzina” imaju, skupila raja preko 200mlr. štednje i još domeću, spremni su i negativku platiti, samo da održe banke na životu,
danas je to prilično vidljivo na gotovo svim bankarskim dionicama