Budi se trziste, to je zamjetno, cak je i Italija izasla iz kratke recesije, sto je dobro za Hrvatsku i izvoznike. Problem je jos uvijek likvidnost, a pogotovo na ovoj dionici je to dosta izrazeno, ali u jednom trenutku, ako fondovi prepoznaju ovu dionicu, ce likvidnost naglo porasti, a posljedicno s time i cijena. Do tada skupljamo dionicu po dionicu koju netko prodaje po bid-u.
OMFovi su se pozicionirali i čekaju da im se isporuči,oni pak ne kupuju jer bi sami sebi dizali cijenu po kojoj će im se pokušati pretovatiti.
e sad kad ovo nebi bilo nešto vrlo interesanto i za sve ostale iz sektora prisutnog i neprisutnog nebi to bio težak zadatak a ovako bu to išlo malo teže.
čak usprkos poslovičnoj HR inovatitvnosti kada su pretovari podobnima u pitanju.
neki diskont se može isposlovati ali brutalno poklanjanje što bi trenutna tržišna cijena bila to nebu prošlo.
netko će morati napraviti prospekt za dokap ,tu bu ju stvari isplivale na površinu i probudit će se krokodili,morski psi i ostali iz te kategorije.
jedan nosi a svi ostali su gubitnici.
ako će se prioritetno pokušati a držim da hoće jer je ovo zadnja HR banka od neke važnosti pretovariti domaćoj pameti i tu će biti dobre konkurencije,iako taj će pokušaj vratolomije biti budno popračen od svih strana pa…
bila bi to praktično privatizacija a svi znamo koliko je privatno vlasništvo efikasnije od državnog.
znamo i koliko će dionica kao takva biti interesantnija od današnjeg stupnja zainteresiranosti.
sa ovim tempom rasta rezultata poslovanja vrijeme radi protiv onih koji bi htjeli…
svakim danom udavača diže sebi ljestvicu.
da nije praktični freefloat kakav je izgledno da bi netko krenuo u značajnije skupljanje a opet tu smo na marketu da nas se iznenadi zar ne?
meni manji ili veći win je tek od sekundarnog interesa ako je primarno zadovoljen kriterij win.
nejednom sam zahvalio što živim u državi bogatih ljudi koji više ili manje namjerno propuštaju.
što živim u državi zakletih štediša i zakletih zazidavača,zakapača i ušivača casha.:)
štediša koji to i nisu iako toge često nisu niti svjesni radi vl fin nepismenosti,oni praktično ostvaruju “štednjom” realno negativne prinose ali nemojmo kvariti trenutak,samo se smješkajmo i mašimo:)
PIRpoz
p.s.
osuđivanje nije opcija pored “profesionalaca” upravljača mir fondovima,detaljnije na temama HT i komentari trgovanja….
ali nije ni to izgovor za nedostatak volje i vremena za vl fin opismenjavanje tako da pravda uvijek nađe svoj put neovisno o brzini.
neka evolucijski kapacitetni naplate nekapacitetnima
neka strpljivi naplate…
neka hrabriji naplate…
neka spretniji naplate…
p.p.s.
imam dionice pa je moguća i djelomična neobjektivnost
možda i griješim nebi bilo…
time will tell
Kad se izabere nova/stara uprava ići će se u konsolidaciju sa Croatia bankom
najvjerovatnije. Jadranska banka je bila test, da li je banka sposobna preuzeti
upravljanje drugom bankom, što je prošlo dobro i iznad svih očekivanja, a sada
je ostala još Croatia banka koja je također u vlasništvu države za konsolidaciju.
Nakon što se sve konsolidira ponudit će se vjerojatno na prodaju i/ili dokap, te bi
moglo postići puno bolju cijenu nego što je zadnji put nudio Erste za većinski udio
ili cijenu iz zadnjeg dokapa od 600kn.
S obzirom na sve to, nije mi jasno što ova dionica radi na 500kn, a poslovanje nikad bolje?
Novi BVPS je 1065kn
je ostala još Croatia banka koja je također u vlasništvu države za konsolidaciju.
Nakon što se sve konsolidira ponudit će se vjerojatno na prodaju i/ili dokap, te bi
moglo postići puno bolju cijenu nego što je zadnji put nudio Erste za većinski udio
S obzirom na sve to, nije mi jasno što ova dionica radi na 500kn, a poslovanje nikad bolje?
Novi BVPS je 1065kn
A koja su točno očekivanja oko preuzimanja Jadranske bila i što znači da je prošlo iznad očekivanja? Brzina procesa sigurno nije ispunila očekivanja? Što se dobiva potencijalnim preuzimanjem Croatie? Efikasnost u odnosu na peerove je koma,,
Ako se i ovdje uvuče ova Borgovska ekipa begam bez razmišljanja. Oni osjete gdje ima meda za ovrcati na brzinu.
Novi BVPS je 1065kn
tom se nemojte veseliti, u Crobi isto ima kostura iz ormara!
kojih se je najjednostavnije riješiti kod preuzimanja: napraviš due dilligence i otpišeš što je za otpisati
s gornjom opaskom se ne slažem, da su se htjeli igrati preuzimanja onda bi to upravo na Crobi napravili jer je manji zalogaj pa kasnije uzeli Jadransku
ja bih prije rekao da sadašnja uprava to nije htjela preuzeti ali opet ako dođe politički dekret… što se može!
nadam se da će ponovno u specijalni režim trgovanja pa se možda probudi 2100.
Evo zgodne analize, a i HPB se spominje:
“No, zbog osjetno manjih rezervacija – u 2017. izdvojene su velike rezervacije zbog Agrokora – bruto dobit iznosila je gotovo 188 milijuna kuna, što je najbolja bruto dobit od osnutka HPB-a. Neto dobit je iznosila 155,9 milijuna kuna, što je značajno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, kada je ostvareno samo 7,9 milijuna kuna kao posljedica spomenutih rezervacija za očekivane gubitke na Agrokoru.
Dobro poslovanje nastavlja se i ove godine: u prvom tromjesečju 2019. Grupa je ostvarila neto dobit nakon poreza u iznosu od 64,7 milijuna kuna, što je 3% manje nego lani u istom razdoblju. Sam HPB, bez ostalih društava i bez Jabe (koja je ostvarila gubitak od 3,3 milijuna kuna u prvom kvartalu ove godine), ostvario je neto dobit od 66,5 milijuna kuna, što je najveća neto dobit prvog tromjesečja u posljednjih 11 godina. Svi sektori ostvarili su rast kreditiranja.
Krajem prvog tromjesečja imovina HPB Grupe iznosila je 23 milijarde kuna, od čega su kapital i rezerve 2,15 milijardi kuna. Uz iznimku 2016., kada je isplaćena mala dividenda, HPB ne isplaćuje dobit dioničarima, nego je zadržava kako bi poboljšao stopu adekvatnosti kapitala koja je niža u usporedbi s drugim bankama u Hrvatskoj.”
Ako ne misle isplaćivati dividendu onda neka se slobodno delistiraju s burze za razliku od zabe i PBZ koji svoje dionice poguraju kod hpb-a imaš osjećaj da će banka sutra u stečaj.
Stvarno ne vidim smisla dionice na burzi.
Da imam dionice HPB-a nažalost.