ovov će generirati hebačke dobiti svim bankama uskoro.
Nije li država pokrila gubitke Jadranske banke?
Tako bi ja mogao poslovati, spržim nekoliko stotina miliona, država to pokrije, nitko nije odgovoran, i onda to država nekome jeftino proda.
Kome?
Sama sebi, jer je već utukla u HPB pokoju milijardicu.
Pa u ovom slučaju je bolje što je prodala nakon sanacije jeftino sama sebi nego nekoj stranoj banci. Iz ove akvizicije su profitirali i mali dioničari HPB-a jer su jednim dijelom i oni postali vlasnici sanirane banke za samo 12 milijuna kuna. Dajte nam još takvih akvizicija!
[/quote]
HPB je u potpunosti postao vlasnik banke jer je JDBA bila bankrotirana banka kada ju je lokalna politika uvalila HPB-u. Stopa ukupnog kapitala JDBA je krajem ožujka prošle godine iznosila 4,71%, a nakon dokapitalizacije prošlo ljeto je povećana. Pitanje je što će biti s tom bankom i aranžmanom s HPB-om. Ne znam kako su mogli postati 100%-tni vlasnici banke samo za 12 milijuna kuna, ako je banka dokapitalizirana ljetos sa 110 milijuna kuna od strane HPB-a.
Pogledati SP1 tablice: https://www.hnb.hr/-/pokazatelji-poslovanja-kreditnih-institucija
Tako bi ja mogao poslovati, spržim nekoliko stotina miliona, država to pokrije, nitko nije odgovoran, i onda to država nekome jeftino proda.
Kome?
Pa u ovom slučaju je bolje što je prodala nakon sanacije jeftino sama sebi nego nekoj stranoj banci. Iz ove akvizicije su profitirali i mali dioničari HPB-a jer su jednim dijelom i oni postali vlasnici sanirane banke za samo 12 milijuna kuna. Dajte nam još takvih akvizicija!
[/quote]
HPB je u potpunosti postao vlasnik banke jer je JDBA bila bankrotirana banka kada ju je lokalna politika uvalila HPB-u. Stopa ukupnog kapitala JDBA je krajem ožujka prošle godine iznosila 4,71%, a nakon dokapitalizacije prošlo ljeto je povećana. Pitanje je što će biti s tom bankom i aranžmanom s HPB-om. Ne znam kako su mogli postati 100%-tni vlasnici banke samo za 12 milijuna kuna, ako je banka dokapitalizirana ljetos sa 110 milijuna kuna od strane HPB-a.
Pogledati SP1 tablice: https://www.hnb.hr/-/pokazatelji-poslovanja-kreditnih-institucija
[/quote]
Akvizicija Jadranske banke je dobar potez, makar bio i politički uvjetovan, a njen dokap i racionalizacija mreže također. Dobivena je hrpa novih klijenata de facto džabe, bez velikih marketinških napora i rušenja cijene bankarskih proizvoda.
Baš kao što kaže bananarama: dajte nam još takvih akvizicija!
Baš se radujem novom čistom GFI. I još ljepšem i čišćem Q1.
Kome?
[/quote]
[/quote]
Pa lijepo Vam piše da je Jadranska banka prvo sanirana od strane države, pa su onda planirali da je prodaju za 50 milijuna kuna, na kraju je (neznam zašto) prodana HPB-u za samo 12 milijuna kuna. A tek onda ju je HPB dokapitalizirao sa 110 milijuna kuna.
upravo tako, purCo
baš imam info da u jednoj banci (nije HPB) nude novi stambeni kredit po fiksnoj kamati prve 2-3 godine, kasnije varijabilna
kad bankaru kažeš da to nema logike za mene kao zajmoprimca jer kamate bi trebale bar stagnirati, ako ne i pasti, narednih godina (govorim o NRS a možda i EURIBOR) pa da mi paše da je sad varijabilna, a kasnije fiksna… muk s druge strane stola, samo okice trepću blink, blink
njega su instruirali što mora reći a da li to ima logike ili ne k’o ga hebe
Ja sam uzeo jedan dio za učešće za stan, u EUR i promjenjiva.
Kamata u kunama je skuplja, za fiksno je skuplja. Toliko o tome.
I odmah po naplati prve rate pao je NRS i sad mi je iduća rata za par EUR manja.
Tako da definitivno u EUR zato jer postoje snažni aprecijacijski pritisci i ako uzmeš u EUR platit ćeš manje kuna u kojima zarađuješ.
Ali dok god ima ekipe koja se loži na kunske fiksno to je super, jer bankarima omogućuje da skuplje prodaju lošiju robu, a to pak omogućuje da meni prodaju bolju robu jeftinije.
Banka se bavi valutnom i ročnom transformacijom depozita u kredite. Ne može banka odobriti stambeni kredit na 20 godina po fiksnoj kamatnoj stopi, a ako ga odobri taj kredit će u sebi sadržvati instrument zaštite tipa kamatni swap ili slično i to će se vidjeti u cijeni kredita kao viša kamatna stopa po kojoj je kredit odobren. Banka će uvijek nastojati prebaciti rizik na zajmoprimca, pogotovo rizik koji mora kontrolirati na vrlo dugi rok. Zato iz njezine perspektive može garantirati fiksnu kamatnu stopu u kraćem roku, a u dugom roku primjenjuje varijabilnu kamatnu stopu.
Fiksna kuna je najbolja opcija za dugoročne kredite, ukoliko ju je moguće dobiti po uvjetima za fiksni euro. Ili vrlo blizu njih. To što trenutno kuna aprecira zbog vanjskotrgovinskih razloga, EU fondova ili turističke sezone odnosno doznaka iz inozemstva je nešto što do ulaska Hrvatske u ERM2 se može mijenjati i u kraćem roku. Pravo je pitanje kada će Hrvatska ući u ERM2 i prihvatiti euro i jesmo li mi uopće spremni za takvo što.
Meni je kredit na 7 godina, anuitet podnošljiv u odnosu na plaću, tako da uopće nije bilo dileme, EUR i promjenjiva.
Slijedi daljnji pad kamata na kredite zbog kreditnog rejtinga koji ide prema gore te najave ulaska u eurozonu, a aprecijacijski pritiski na kunu će se nastaviti. Devizni priljev od turista više nego pokrije našu vanjskotrgovinsku rupu i to je notorna činjenica te se neće promijeniti u kratkom roku, ako uopće. Turistički priljev će rasti, a vanjskotrgovinska rupa se dugoročno čak i smanjuje iliti stagnira, u % GDP-a.
Mi ipak nismo niti BiH niti Srbija koje nemaju turizam i taj devizni priljev. Da živim tamo uzeo bih u KM ili dinarima, po mogućnosti što više fiksno.
Nekako mi se i samom čini da će kuna u odnosu na Euro u narednom razdoblju jačati. Zato su sve banke počele i šakom i kapom davati kunske kredite a narod ko narod “pase” i misli u sebi: “Alaj sam ih nasadio”!
Naravno, ista spika kao sa švicarcima.
Kaj bu sad sudac Dobronić presuđivao protiv banaka jer su dijele kredite pazite molim vas, u domaćoj valuti?!? I to još s višom kamatom.:-) Ono, mi dajemo i u EUR i to s nižom kamatom, i to promjenjivom koja ujedno u zadnje vrijeme još i pada, ali narod neće pa neće. Hoće skuplje i da mu cijena ne pada nego da je fiksna. Eto, takav je naš narod. Sve sama inteligencija.