HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pobjednik je onaj tko pogodi iznos kostura u ormarima.

Još 2013 godine u javnoj ponudi za otkup dionica HPB-a Erste je nudila 700 kuna po dionici, međutim vlada je tada to odbila jer je "ponuđeni iznos bio premali". Hoćete reći da sada nakon 5 godina pozitivnog poslovanja i čišćenja bilanci i nakon svih izdvojenih rezervacija HPB manje vrijedi od tih prvotno ponuđenih 700 kuna.

Nisam to rekao niti jednim slovom, sve što vi kažete stoji, ali dividenda nije najavljena, samo nagađate i na dugom je štapu ta dividendica, ako ikad. A “povrat za dioničare” može biti kroz rast cijene dionice, ne nužno i dividendu. Vi navijate točno za 25kn što je oko 5%, pa znate valjda što ste pisali, da se ne radimo ludi.
Sve Vas ja kužim, pišete poticajni post za napaćenog imatelja ove dionice, ali predugo ja čekam išta ovdje, prvu sam kupio na 2100kn. 😀

pišem samo na dionicama koje držim..

https://akademija-art.hr/pano/komentar/kako-je-propao-tajni-plan-preuzimanja-hrvatske-postanske-banke-unisti-pa-kupi/
Pročitajte ovaj članak gore, dobar je i opsežan. Koristit će Vam da još jednom utvrdite u kakvoj državi živite. Zanimljivo je da su te tužbe protiv HPB-a pokrenute u momentu kada je ERSTE banka trebala dati svoju ponudu za kupnju, pa su onda zbog tih tužbi tražili garancije države i smanjili ponudu sa 135 milijuna Eura na 103 milijuna Eura.
Neshvatljivo mi je da se i danas cijena ove banke kreće na ispod pola knjigovodstvene. Vjerovatno i ovo netko želi u doglednoj budućnosti što jeftinije kupiti. Ali iskreno se nadam da su ta vremena iza nas i da će u budućnosti sve biti daleko transparentnije.

Pitanje je koliko banka vrijedi obzirom da joj je pripojena vrlo problematična Jadranska banka. HPB nema dovoljno regulatornog kapitala da bi isplaćivala dividendu zato mi se cini da su pisanja o dividendi deplasirana i rezultat su apatije i ponajviše želja manjinskih dionicara da bolje validiraju svoju investiciju. Trenutna cijena je prilično niska, al slično je i sa ostalim dionicama na ZSE. Zaba i PBZ imaju vise cijene jer su njihovi free floatovi vrlo mali, a kod Zabe glavna trgovinska aktivnost jedan duzi dio godine potječe od trezora i sustava nagrađivanja zaposlenika. Naravno, i Zaba i PBZ su bolje i efikasnije banke pa je to najvažniji razlog za visu cijenu. Ne toliko dividenda.

Pitanje je koliko banka vrijedi obzirom da joj je pripojena vrlo problematična Jadranska banka. HPB nema dovoljno regulatornog kapitala da bi isplaćivala dividendu zato mi se cini da su pisanja o dividendi deplasirana i rezultat su apatije i ponajviše želja manjinskih dionicara da bolje validiraju svoju investiciju. Trenutna cijena je prilično niska, al slično je i sa ostalim dionicama na ZSE. Zaba i PBZ imaju vise cijene jer su njihovi free floatovi vrlo mali, a kod Zabe glavna trgovinska aktivnost jedan duzi dio godine potječe od trezora i sustava nagrađivanja zaposlenika. Naravno, i Zaba i PBZ su bolje i efikasnije banke pa je to najvažniji razlog za visu cijenu. Ne toliko dividenda.

Jadranska banka da nije bila problematična ne bi se ni prodavala. Dobili su blizu 50 tisuća klijenata pripajanjem Jadranske banke, ukinuli nepotrebne poslovnice, povećali udio u bankarskom tržištu na preko 5%, imaju uhodan posao na obali preko te akvizicije a sve to za ništa(platili su je samo 12 milijuna kuna) i još dokapitalizirali banku sa 100 milijuna kuna. Prošla su vremena “bankomata”, vodstvo je sada drugačije ustrojeno tako da je daleko teže izvući lovu, svi su oprezniji i naravno sada postoji i strah od sankcija. Malo se i novinari i cjelokupna javnost probudili. Jedva se čeka da se negdje uoči neka anomalija pa onda operi po lopovima. Uostalom HPB je uvijek među prvima, već početkom februara izlazio sa godišnjim FI, pa će mo uskoro moći vidjeti kako stojimo.
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/iako-se-ocekivalo-najmanje-50-milijuna-kn-hpb-za-jadransku-banku-ponudila-12-milijuna-kn/7272948/

Pardon, Jadranska banka je dokapitalizirana sa 110 milijuna kuna a ne 100.

Dobit zaključno s Q3 iznosi 111 mil kn.
Znači uredno 140-150 mil na kraju godine iliti 70-75 kn po dionici.
Za ovu godinu se ne predviđaju izvanredne stavke te bi moglo lagano prema 100 kn kao što je bilo i prije.
Po meni, dokap niti ne treba. Ako neće biti po barem 900 kn.
150-200 mil kn dobiti uz držanje iste aktive diže adekvatnost kapitala za 1.5 do 2%. U 2022 bi ušli s adekvatnosti 23-24% i book-om od gotovo 1300 kn.
Kakva bombica.

Najbolji FI je onaj u kojem je skrivena dobit. Npr. Pevec za 2016.

Na ovoj trenutnoj cijeni su svi vlasnici dionica HPB-a u minusima. Čak i dokapitalizatori koji su kao imali “povlašteni položaj” kada su ulagali 600 kuna po dionici. Tada su brujali portali kako se ide na ruku mirovinskim fondovima i većim ulagačima jer eto imaju priliku postati vlasnici dionica po 600 kuna ako ulože više od 100 tisuća eura u dokapitalizaciju. Dočim malim ulagačima je to bilo samim tim iznosom onemogućeno. Pa onda mali ulagači što čekate upravo imate sada “povlašteni položaj” da kupujete još uvijek ispod 600 kuna i da “nasadite” ove “prvopovlaštene” koji su kupovali po 600 a još nisu ni osjetili draž dobitka ovdje. 🙂

preveliki je spread 450-500 kn, skoro 10%
ili podrška na 450 kn ili smo sljedeći tjedan natrag na tim razinama…

Više od 450 ni ne treba nuditi, pa ako se nekom prodaje neka da po diskontu. Teško je danas doći do keša!
Mi mali ionako ne možemo ovdje dizati ili spuštati cijenu. To ovisi o većim ulagačima, kako oni procijene tako će i biti. Ne rasipajte svoj novac!!!
Prvo da vidimo godišnje FI, pa onda opleti!

Nije li država pokrila gubitke Jadranske banke?
Tako bi ja mogao poslovati, spržim nekoliko stotina miliona, država to pokrije, nitko nije odgovoran, i onda to država nekome jeftino proda.
Kome?
Sama sebi, jer je već utukla u HPB pokoju milijardicu.

Nije li država pokrila gubitke Jadranske banke?
Tako bi ja mogao poslovati, spržim nekoliko stotina miliona, država to pokrije, nitko nije odgovoran, i onda to država nekome jeftino proda.
Kome?
Sama sebi, jer je već utukla u HPB pokoju milijardicu.

Pa u ovom slučaju je bolje što je prodala nakon sanacije jeftino sama sebi nego nekoj stranoj banci. Iz ove akvizicije su profitirali i mali dioničari HPB-a jer su jednim dijelom i oni postali vlasnici sanirane banke za samo 12 milijuna kuna. Dajte nam još takvih akvizicija!

New Report

Close