HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

nije nego testiram ima li zainteresiranih za kupnju

Testirate dežurne brokere hpb-a 🙂

bdw po portalu mojedionice pokazatelji od HPB-a su:
P/B=0.52, dok je BVPS=964,35

tako da ima prostora za rast po meni…
[/quote]
Ako ce nastavit (a hoce) financirat podmornicare i visoke peci brzo BVPS ode na 0.
P.s. imam HPB, ali nazalost i dalje je to obicna kasica prasica za podobne…

Rastimo zajedno...

Koliko znam za sve kredite Petrokemiji, Uljaniku, Borovu i ostalima je država dala jamstva, tako da je to pokriveno koliko znam. Država je u suficitu proračuna i propast iste trenutno nije na vidiku, a ionako ako propadne država propast će sve banke, a ne samo HPB, pa ćemo svi zajedno pjevati žalopojke na trgu ili spremati kofere za Irsku 🙂

Za kredit petrokemiji, drzava je garantirala PODR dionicama.

Ja bi protestirao jamstvo i pokupio dionice Podr.;-):-)

Filozofe su oduvijek mučila pitanja bitka, etike, kauzalnosti itd. Dr. Ivo je to sve riješio s "Idemo dalje!" On je najveći mislioc ikad.

Kolaterali su dobri zato i ne prodajem, medjutim nemogu se oni osigurat koliko mogu sj… Oni su tu za sve mastadonte koje nitko nece kreditirat, to je njihova nisa, propali i neprofitabilni projekti i firme. Samo cekam kad ce neki novi Agrokor, evo upavo u birtiji nacuo da Zito ide stopama Agrokora. Tko je sljedeci?
Ide mi dobro na ZSE, zaradjujem sitno i ne bunim se tako da ovi postovi nisu izraz frustracije vec nazalost cinjenica. Pa ne postoji ni jedno drustvo u problemima koje HPB ne “spasava”…kad ce poceti kreditirat zdrave i uspjesne???

Rastimo zajedno...

@Parica
To je istina, sve propale firme financira HPB, ali ne bacaju novce u bespovrat, za sve kredite jamci drzava i nista nece ostati nenaplaceno.

Kolaterali su dobri zato i ne prodajem, medjutim nemogu se oni osigurat koliko mogu sj… Oni su tu za sve mastadonte koje nitko nece kreditirat, to je njihova nisa, propali i neprofitabilni projekti i firme. Samo cekam kad ce neki novi Agrokor, evo upavo u birtiji nacuo da Zito ide stopama Agrokora. Tko je sljedeci?
Ide mi dobro na ZSE, zaradjujem sitno i ne bunim se tako da ovi postovi nisu izraz frustracije vec nazalost cinjenica. Pa ne postoji ni jedno drustvo u problemima koje HPB ne "spasava"…kad ce poceti kreditirat zdrave i uspjesne???

Pa kreditiraju sve.
Imaju aktivu od 15 ili vise mlrd kn, ako se ne varam. Od toga na sumnjivce otpada mozda milijarda ili dvije, a i to je s dobrim kamatama i pokriveno jamstvima. Plus sto preuzimaju male bancice s velikim brojem klijenata.
Drzava ovo koristi kao sidro s kamatama da se drugi ne razbahate. Zasad. A kasnije ide dokap i to je onda pjesma. Meni je ovdje target book value, a to ce doci. Jer profitabilnost je tu. I bit ce jos veca kad se pod zahtjevima dokapitalizatora optimiziraju unutarnji procesi. Miran san, kompa.

Filozofe su oduvijek mučila pitanja bitka, etike, kauzalnosti itd. Dr. Ivo je to sve riješio s "Idemo dalje!" On je najveći mislioc ikad.

Ide mi dobro na ZSE, zaradjujem sitno i ne bunim se tako da ovi postovi nisu izraz frustracije vec nazalost cinjenica. Pa ne postoji ni jedno drustvo u problemima koje HPB ne "spasava"…kad ce poceti kreditirat zdrave i uspjesne???

Pa kreditiraju sve.
Imaju aktivu od 15 ili vise mlrd kn, ako se ne varam. Od toga na sumnjivce otpada mozda milijarda ili dvije, a i to je s dobrim kamatama i pokriveno jamstvima. Plus sto preuzimaju male bancice s velikim brojem klijenata.
Drzava ovo koristi kao sidro s kamatama da se drugi ne razbahate. Zasad. A kasnije ide dokap i to je onda pjesma. Meni je ovdje target book value, a to ce doci. Jer profitabilnost je tu. I bit ce jos veca kad se pod zahtjevima dokapitalizatora optimiziraju unutarnji procesi. Miran san, kompa.
[/quote]
Sve stoji, ali kao da zaboravljate da je drzava vecinski vlasnik i da poslovanje nije fokusirano na maksmilizaciju profita vec politicke potrebe. Gdje politika kolo vodo trava ne raste, to su prvoklasni kre.teni i stetocine. Sad jos sve dobro izgleda dok je ekspanzija…za kasnije nisam siguran…daj Boze da budem u krivu

Rastimo zajedno...

Ovdje većina “putopisaca” i “poeticara” ne razumije kako banka posluje. Bilo koja banka i sto znaci los kredit za kapital banke.

Parica je u pravu i to se vidi na cijeni HPB-a u odnosu na ostale, privatne banke. Nije slučajno ta i takva razlika u cijeni. Hpb je “ničija” i to otvara prostor za različite dogovore i izlozenosti gdje materijalizacija pojedinih rizika može vrlo brzo odvesti banku na “tanak led”.

@PurCo

Može li objašnjenje na koji način je, prema vašem viđenju, HPB izložen prema Uljaniku i gdje su, prema vašem shvaćanju, najveći poslovni rizici za HPB od eventualnog "nulovanja" dionica Uljanika?

Unaprijed hvala.

HPB je vjerojatno direktno izložen Uljaniku kroz kreditiranje, a vjerojatno i indirektno garancijama i/ili izlozenosti prema dobavljačima odnosno drugim povezanim osobama. Vjerojatno je veći dio tih potraživanja pokriven državnim i sl. jamstvima, no upravo zbog državnog vlasništva u HPB, banka ne mora djelovati ni ponašati se onako kako bi možda u slucaju aktivacije jamstava djelovale privatne banke. To sto postoji jamstvo ne znaci da ne postoji rizik. To samo znaci da se rizik prebacuje na treću stranu… a treća strana se ne mora uvijek ponašati onako kako se od nje očekuje, pogotovo kad ti je “treća strana” ujedno i vlasnik.

@PurCo

Može li objašnjenje na koji način je, prema vašem viđenju, HPB izložen prema Uljaniku i gdje su, prema vašem shvaćanju, najveći poslovni rizici za HPB od eventualnog "nulovanja" dionica Uljanika?

Unaprijed hvala.

HPB je vjerojatno direktno izložen Uljaniku kroz kreditiranje, a vjerojatno i indirektno garancijama i/ili izlozenosti prema dobavljačima odnosno drugim povezanim osobama. Vjerojatno je veći dio tih potraživanja pokriven državnim i sl. jamstvima, no upravo zbog državnog vlasništva u HPB, banka ne mora djelovati ni ponašati se onako kako bi možda u slucaju aktivacije jamstava djelovale privatne banke. To sto postoji jamstvo ne znaci da ne postoji rizik. To samo znaci da se rizik prebacuje na treću stranu… a treća strana se ne mora uvijek ponašati onako kako se od nje očekuje, pogotovo kad ti je “treća strana” ujedno i vlasnik.
[/quote]

Ako “treća strana” defaultira na jamstva onda kreditni rejting RH postaje D preko noći.
Prema tome to je nemoguć događaj.
Prije nego krenete davati tobože veleumne, a zapravo isprazne komentare, dajte se malo educirajte o osnovnim stvarima.

Hoće danas banke malo porasti..

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/obrat-u-slucaju-svicarac-zupanijski-sudac-u-zagrebu-presudio-u-korist-banke-valutna-klauzula-bila-je-jasna-razumljiva-i-uocljiva-nema-odstete/7843875/

New Report

Close