napisam sam da sam izašao još na onom valu lupanja aska do 590
razmišljam o ulasku, ali opet, čudna mi je situacija, iako bi logično bilo da dokap ide po 700-900
Znas ono iz filma W, kad je mladji Bush rekao starome da previse razmislja: thinking screws you up.
Samo lagano. Ako vjeruješ u valuacije, cijena dokapa ti nebi trebala igrati ulogu….ja sam trenutno više okupiran USA-om
Znas sve. Rekoh, otpis pending further notice. Vec sam u gubitku svojom krivicom pa mi je svaki plus odavle dobar dobar. Jedino mi foul play ne lezi najbolje. Cekanje i gledanje…
Malo sam istraživao dokape stranih banaka koji su se događali vani. Primjerice Deutsche bank je išao u dokap s diskontom na tržišnu cijenu od 35 posto, a u to vrijeme se njime trgovalo pri P/B omjeru manjem od 0,5. Također, povijesni P/E odnosi u bankarskom biznisu se zbog prirode poslovanja kreću u rasponu od 10 do 22, pri čemu se rizičnije banke trguju češće po toj konzervativnijoj procjeni od 10 puta zarade. Ako izoliramo otpis zbog agrokora zarada po dionici HPB je u rasponu od 80-90. Naime, gledajući izvješća zadnje dvije godine rezervacije su se kretale oko 30 posto prihoda. Polugodišnja zarada po dionici za 2017. bila je -32 kn. Ako u sljedećoj godini pretpostavimo normalno poslovanje i dodamo otpisanih cca 65 kn po dionici (dakle u slučaju da nema izvanrednog otpisa i smanjenja nerealizirane dobiti financijske imovine raspoložive za prodaju – zbog trenutne situacije na burzi) polugodišnja zarada je u rasponu od minimalno 35-45 kn, odnosno godišnja između 80-90 kn po dionici. Uz konzervativni omjer cijena i zarada tržišna vrijednost je oko 800 k po dionici. Ako bi slijedili inozemnu praksu i ponudili dionice uz diskont od 35% posto cijena dokapa bila bi cca 600 kn, a na burzi je sada 540 kn. Čini se da je market već ukalkulirao najavljenu dokapitalizaciju i da će cijena biti minimalno 600 kn, ili eventualno malo više, ali značajno više od toga mislim da neće biti, može eventualno biti i manja (worst case scenario). Bez obzira na to, ako se nastavi širenje poslovanja kako je planirano HPB može biti jako dobra dionica.
Analogija je temeljita, nemam sto reci, medjutim Deutsche Bank je visokospekulativna institucija zaglibila u svim mogucim derivatima, a i ociglednim muljazama zbog cega su bili i kaznjavani, ako se ne varam. Tako da to moze i zavarati.
Anyway, logika ovdje je da banci treba sto vise para, a prodaje se oko 1 mil dionica. E sad, koliko bude bit ce.
Jeli zato danas bio pojačan promet ?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatkova-banka-skriva-tajnu-o-kreditima-todoricu/988918.aspx
Hm kako je krenulo ova ce se bancica za nekoliko godina prodati OTP banci za 1 kunu. :)) ili nekom hdz preferiranom strancu.
Hm kako je krenulo ova ce se bancica za nekoliko godina prodati OTP banci za 1 kunu. :)) ili nekom hdz preferiranom strancu.
Zar nije Erste nudio 900 kuna po dionici prije par godina? A poslovanje je bitno bolje nego prije. Prema Vuićevom intervjuu, bit će dobit ove godine unatoč Agrokoru. A nemaju rizik CHF. No, bez dividende će teško naći ulagače za dokap, tu se slažem da treba bolje
Zar nije Erste nudio 900 kuna po dionici prije par godina? A poslovanje je bitno bolje nego prije. Prema Vuićevom intervjuu, bit će dobit ove godine unatoč Agrokoru. A nemaju rizik CHF. No, bez dividende će teško naći ulagače za dokap, tu se slažem da treba bolje
[/quote]
A da tada mozda nije bio isti broj dionica?, kada je Erste nudio 900 kn?,
Pitam se zašto se ova banka, a u nacinalnom interesu ne bavi sigurnim bankarskim poslom, odnosno kreditiranje masu mikro i malih poduzetnika u zemlji ?
Povrat ili naplata plasmana novaca je postotno najveća, odnosno najsigurnija, a ekonomija i zaposlenost bi naglo porasli u cijeloj zemlji.
U tom smislu u novi dokap vidim veliki interes i Podravke, Atlantika, Turizma, Brodogradilišta i ostalih domaćih perjanica. Samo Podravka koliko bi sirovina domaće proizvodnje mogla osigurati ili Turizam kvalitetne hrane, a brodogradilišta niz kooperanata.
Ukoliko neka zemlja želi nadzirati gospodarstvo druge zemlje, najčešće susjedne, a kao kod nas Italija preko ZABE i PBZa, tako bi HPB mogao u dogledno vrijeme u BIH, Makedonija itd…… u borbu za jeftinu sirovinu ili poluproizvod naših proizvođača.
Malo je zamro topic.
I, jesu li ovi gelipteri odrezervirali svoje?
Jesu li ušli u roll up?
Netko nešto svježe čuo o dokapu?