HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Barbosa
Puno oštrih riječi, a čini mi se bez pokrića.
Kako ne bi burza bila jadna sa takvim igračima….
Za smanjenja nominalne sa 300kn na 20kn pogledaj primjer ARNT iz mislim 2008.
Primjer dionice bez nominale je RIVP.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

ej o ćemu ti, HPB i nakon rezervacija 2017.ima knigovodstvenu vrijednost 900 kn po dionici, o kakvom ti to pojednostavljenom smanjenju kapitala tu pričaš kada samo od prošle godine ima 180,M kn rapoređeno u zadržanu dobit,ti tu trolaš o smanjenju kapitala a banka ima dobit unatoć rezervacijama za devijantnu nestandardnu situaciju, za smanjenje kapitala trebaju biti ispunjeni čvrsto regulirani uvijeti a najprije gubitak dok HPB ostvaruje dobit i unatoć agrokoru će i u 2017. opet ostvariti dobit a povečanje temelnog kapitala se provodi radi daljnjeg širenja poslovanja na tržištu a ne radi pokrića gubitka!

ma pa i da naprave smanjenje temeljnog kapitala sa 600 na 500kn ili niže, ja uopće ne bih imao ništa protiv da mi uplate 100 ili više kn po dionici!

*zlatek, budi uvjeren da su sve moje rijeći dobro odmjerene i sa pokrićem, za smanjenje nominale treba biti hebeni razlog a u slučaju HPB ti razlozi svakoko ne postoje, pročitaj ZTD i onda će ti možda biti jasnije

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Eno, već stoje u redu da ubace milijardu kuna da se HPB konačno proširi. Banka već 5 godina prikuplja kapital da bi zadovoljila regulatorne uvjete i ne stvara gotovo nikakvu vrijednost dioničarima. Kreditira posrnule državne mastodonte i gubitaše. I sad bi netko trebao dokapitalizirati banku po booku?!

Dovoljno je da se jedan ili dva od njihovih megaplasmana počnu ponašati loše pa ćeš vidjeti kako to utječe na rezultate i profitabilnost.

Nitko njima neće dati novce po drugi put u samo dvije godine i da ih oni tretiraju ko stoku sitnog ziba, kao sto tretiraju dioničare iz posljednjeg dokapa.

Smanjenje kapitala na teret rezervi s ciljem pokrica potencijalnih gubitaka je nonsense, jer bi to znacilo duplo rezerviranje Mslim da je barbosa u pravu, ne postoji valjan razlog za smanjenje kapitala, osim da to smanjenje uplate dionicarima na racun.

A sto je rezerviranje nego knjizenje potencijalnog gubitka dok ga na kraju godine ne provedes u zavrsnom racunu i skupstinskim odlukama odobris financijska izvjesca? I tada imas stvaran, knjigovodstveni gubitak.

Sigurno nije u pravu jer banka ne moze smanjivati trmeljni kapital na takav nacin, radi duge i komplicirane procedure i jer joj to regulator ne bi odobrio, al moze isplatiti dividendu sto je opet problem radi dodatnih kapitalnih zahtjeva koje mora ispuniti.

Smanjenje kapitala na teret rezervi s ciljem pokrica potencijalnih gubitaka je nonsense, jer bi to znacilo duplo rezerviranje Mslim da je barbosa u pravu, ne postoji valjan razlog za smanjenje kapitala, osim da to smanjenje uplate dionicarima na racun.

Upucujem te na slucaj Centar banke u stecaju. Tamo je u dva navrata prije stecaja ucinjeno upravo to jer banka nije mogla cekati dugotrajnu proceduru smanjenja kapitala vec je trebala kapital u kratkom roku. Ima na sudskom registru sva rjesenja pa prouci.

Vauvau stoji sto ste rekli, ali ja nisam rekao da ne moze vec da u ovom slucaju to nema smisla, jer gubitak nece biti toliki da bi opravdao to smanjenje nominale na 500. Iskreno nisam upucen sto znaci skraceni postupak smanjenja kapitala pa cu mozda pogrijesiti ali logicno bi bilo smanjiti gubitak na teret zadrzane dobiti. Prema.tome svako smanjenje kapitala preko tog iznosa gubitka na teret nomina le znacilo bi prakticno duplo rezerviranje, sto.mi nema smisla.

Ali moguce je da dokap bude po 600, a cijena na burzi 500. Imajte i to na umu.

Dokap po ovoliko, onoliko, burza, pa još i ovaj što ne shvaća da je s agrokorskim rezervacijama GOTOVO. Pretrašno.
Bit će ili pljačka ili neće. To je sve. Nema načina da se na pošten način opravda dokap po manje od book-a. Kome to nije jasno je mor.n i neka se više ne javlja.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Kratko jasno.

Fini intervju danas u Vecernjem listu…

Treba taj intervju pročitati između redova. HDZ je stavio šapu na HPB i ima svog kandidata, a ovaj aktualni ne želi se predati bez ispaljenog metka.

Ponavlja se situacija s Podravkom, tako je i Mršić davao intervjue, ali to mu nije pomoglo.

New Report

Close