HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@ValueWalk

znate što mi se sviđa kod serislava, Oreškovića….. ? Kada im se iz čaše prolije milijeko, oni se nastave diviti češi, uvijek pozitivni .
Nego da li sta mi vi prodavali, prošlih dana, po 500 ? Dobro ste napravili .

Možda, nova uprava, bila bi poželjnja da otkloni sumnje ? Bez tereta prošlosti.

I ja ih cijenim, pogotovo ioreskovica (iako se ovdje baš ne slažemo) ali ne vidim zašto bi se zbog toga divio čaši iz koje curi mlijeko i to još kada me je netko upozorio da ima rupa i da će iscuriti.

A diviti se dok gledaš kako ti novci vrijede sve manje je neka nova kategorija izgleda (u koju ioreskovic sigurno ne spada). Isto kao što prvi put čujem da netko tko želi izaći iz dionice govori loše o toj dionici.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Ivek ima metodu da pokusa nesto izracunati.
I ja nastojim slicno, s vecim ili manjim uspjehom.
Tu dosta ovisi o ulaznim podacima beyond javno dostupnih.
Ovo je dionica koja je frustrirajuca u stadiju depre, ali ima zvjerski potencijal kad se trziste probudi. A za to se svakim tjednom skupljaju okidaci. Netko se s ovim nece sloziti, ali gledajuci makro sliku…

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/maric-otkrio-detalje-rasipnistva-u-drzavnim-firmama-hpb-je-gubitas-a-najveci-su-po-isplati-bonusa-plinacro-ugovarao-nepovoljne-kredite/6422144/

Ignore: KressoM, delux

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/maric-otkrio-detalje-rasipnistva-u-drzavnim-firmama-hpb-je-gubitas-a-najveci-su-po-isplati-bonusa-plinacro-ugovarao-nepovoljne-kredite/6422144/

Bas sam to jutros slusao na radiju. Super, neka samo kontrolira, al neka se ne mjesa u biznis

Od danas Zabin 1% tržišnog udjela košta 674 mil. kn.
Znači HPB-ovih 5% bi bilo blizu 3.4 mlrd.
Naravno, slobodno diskontiramo ma i 40% (država, adekvatnost itd.) i opet ne možeš ispod 1000 kn.

Nadalje, ako uzmemo Zabin i HPB-ov prošlogodišnji EPS (prošla i iduća godina će biti slične, Agrokor je prolazna stvar, a kome to nije jasno neka od.ebe iz diskusije), i stavimo P/E=11 do 12 opet ne ide ispod 1000 kn.

Također, i book je 900 kn.

Mirovinci nemaju gdje ulagati, a sad kad se počistila stvar s rezervacijama nema prepreka da interesa na licitaciji bude poprilično mnogo, pogotovo ako daju bar neke smjernice, čak ne niti čvrsto obećanje, o isplati dividende u budućem razdoblju.

Stoga mislim da je potpuno nebitno što netko misli o cijeni po kojoj će ići dokap.
Ona se sama nameće. Bilo kakav diskont je neopravdan.

P.S.
Primjećujete da pri razmatranju ne licitiram s 2020 i povećanjem tržišnog udjela, a on je s novim kapitalom i kampanjom koja će morati biti provedena gotovo neizbježan.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Koliko god ne volim ADRS, ni njihovog CEO-a. Ovo bi za sve dioničare HPB-a bila najbolja moguća stvar.
http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/vlahovic-spremni-smo-za-nove-akvizicije/6413852/

Slažem se. Ali ne po 600 kn.

Može i po 500 kn. Oni bi to fino posložili…

Posložili bi sigurno kad bi imali većinu. Ovako, ne znam…
Ali nadam se da se neće nikome pogodovati.
Osim toga, kako uopće ide dokap?
Trebalo bi oglasiti minimalnu cijenu pa licitacija.
Na taj način bi skupili više nego fiksno minimalna pa upis i kraj.

Doista, koja je tehnologija provođenja dokapa?
Jer osnovna ideja dokapa je da je to zapravo IPO novih dionica.
Pokupiš za neki udio što više možeš.
Ako je cijena dogovorena onda je to čisto pogodovanje i šišanje postojećih dioničara.

Za kredit Orljavi, koji su odobrili HBOR i HPB, u jamstvo dane dionice CO-a i ACI-ja

“Državna tvrtka Orljava iz Požege u kojoj, kako je naglasio ministar državne imovine Goran Marić, radi 330 zaposlenica dobit će kredit od 14 milijuna kuna, a država je u zalog za kredit stavila dionice Croatia osiguranja i ACI-ja vrijedne ukupno 28 milijuna kuna. Kredit je odobren na rok od deset godina s počekom od dvije godine i kamatom od 4 posto.
Tako se vrijednom imovinom ponovno krpaju rupe državnih gubitaša, što je bio slučaj i kod kredita od 350 milijuna kuna odobrenog Petrokemiji za koji su založene dionice HT-a, Podravke, Croatia Airlinesa i Đuro Đaković grupe.”

https://www.vecernji.hr/biznis/hpb-treba-do-700-milijuna-kuna-1183983

New Report

Close