HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A tko je taj xy?

Misliš onaj koji je pisao kako je jednostavno ulagati s Todorićem kupujući njegove firme odnosno dionice i kako se na tome da izdašno zaraditi?

A nije nikad spominjao rizike takvog ulaganja?

Ja se bas ne bih pouzdao u takve analize, naprosto jer se u njima nikada ne navode niti odgovarajuće opisuju ili kvantificiraju rizici već se sve prikazuje u idiličnim duginim bojama, na način ne može se na takvom ulaganju izgubiti.

Tržište i okolnosti su po ne znam koji put demantirali takvo ulaganje i pokazali kako je takvo razmišljanje inferiorno i neučinkovito u usporedbi sa racionalnom i profesionalnom analizom koja u obzir uzima sve faktore vrednovanja, uključujući i sve vrste rizika.

Ljudi su manje bitni.
Bitni su fundamenti i cijena za iste.
Ovdje je trenutno sve u nekoj nizoj ravnotezi.
Cekamo pozitivne pomake.
Mozda i docekamo.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ne vidim smisla kupovati dionicu kojoj država određuje hoće li biti dividende

Onda nemoj. Nista lakse od toga.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

A tko je taj xy?

Misliš onaj koji je pisao kako je jednostavno ulagati s Todorićem kupujući njegove firme odnosno dionice i kako se na tome da izdašno zaraditi?

Ja se bas ne bih pouzdao u takve analize, naprosto jer se u njima nikada ne navode niti odgovarajuće opisuju ili kvantificiraju rizici već se sve prikazuje u idiličnim duginim bojama, na način ne može se na takvom ulaganju izgubiti.

Tržište i okolnosti su po ne znam koji put demantirali takvo ulaganje i pokazali kako je takvo razmišljanje inferiorno i neučinkovito u usporedbi sa racionalnom i profesionalnom analizom koja u obzir uzima sve faktore vrednovanja, uključujući i sve vrste rizika.

Tu sam, jedan od naivaca koji je kupovao belje, ledo, vpik, jmnc itd. Gubitak mi je 50-75% ovisno o dionici

A tko je taj xy?

Tu sam, jedan od naivaca koji je kupovao belje, ledo, vpik, jmnc itd. Gubitak mi je 50-75% ovisno o dionici
[/quote]
vas kolega neće puno razveseliti ni mogućnost da ivicu jednoga dana strpaju u maricu, nadam se da vam ne čine veliki % ukupnog portfelja, sretno

Spominjao se dokap i do milijardu kuna, ali trenutno je na snazi statut potvrđen na skupštini još 28.12.2015. a koji odobrava povećanje temeljnog kapitala do iznosa od 450 milijuna kuna (rok pet godina počevši od 30.12.2015.). Kasnije je predlagano podizanje na 600 mil kuna, ali je ta glavna skupština otkazana.

Inače je ta skupština s uzbuđenjem najavljena na blogu[/url], što ne govorim zbog ruganja već kao znak kako se Država ponaša prema ostalim dioničarima. Iako statut predviđa NO od 7 članova on se i dalje sastoji od 3 isključivo politički odabrana iako je bilo više pokušaja i prijedloga od strane AZ-a, ERST-e, Prosperusa i sl. S te strane, baš se ne treba čuditi što ne žele jače uložiti. S druge strane, koliko isto ima logike da društva koja su u vlasništvu banaka ulažu značajnija sredstva u drugu banku koja će njihovim vlasnicima uzimati tržišni udio.

Naravno da se gore navedeni problem sa statutom lako promijeni, pogotovo uz ovakav odnos snaga, ali pitanje je da li Država uopće smije sudjelovati i da hoće. MEO princip po kojem je rađen zadnji dokap je uvjetovao 30% privatnih investitora, a također je zajedno sa HNB-om stopirao i isplatu dividende iz dobiti 2016. unatoč naputku Države da se isplati 60% dobiti prema onoj besmislenoj Odluci iz 2015 da se isplaćuje 60% dobiti iz kompanija od strateškog interesa (jnaf, aci itd.). Ponavljam, ne znam koja su tu pravila ali Država ih sigurno neće moći ignorirati u slučaju da joj ne odgovaraju. Tako da i ovo s redovnom isplatom dividende što bi se stavilo u Prospekt nije baš realno, uz činjenicu da to ionako treba potvrditi skupština.

Opet, ako prospekta uopće bude jer i kod zadnjeg dokapa je prospekt zaobiđen postavljanjem limita iznad 100.000 eur tako da je min paket iznosio 780.000 kuna (kao recimo sada kod DDJH 800.000). Plus isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i dođemo do toga da se baš i nema smisla uzrujavati oko dokapitalizacije.
Složio bi se s OldGunner-om kako bi ovdje moglo biti(negativnih) iznenađenja oko Agrokora, ne samo direktno već i zbog odluke/instrukcije HNB-a o tretiranju onih izloženim Agrokoru. A i kod prošlog dokapa su uključeni bili sve redom financijski investitori (osim Agrokora), koji će se ovaj put vjerujem puno opreznije postaviti nakon što ih je Država više puta ignorirala oko postavljanja ljudi u NO iako je nepopunjen.

I zato mi se čini da je ovdje ili sve već dogovoreno ili bi mogli imati neuspjeh ako Država ne sudjeluje i kreće se isključivo na tržište. To jasno govori i ovakva cijena na tržištu, jedino drugo objašnjenje je da ju fondovi namjerno ruše kako bi imali bolje adute za pregovor (ali to bi već bilo malo previše?).

Svašta sam napisao ali imamo i svakakvih nepoznanica, zato mi je malo smiješno s koliko sigurnosti neki pišu o stvarima koje nisu ni približno jasne niti definirane. Počevši od visine same dokapitalizacije koja je trenutno statutom limitirana na 450 milijuna kuna, a osobno mi nije realno niti da netko novi plaća premiju niti da se postojećima sviđa ideja da ih netko razvodnjava po cijeni ispod njihove uz samo 15 kuna isplaćenih do sada?

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

ValueWalk
Iscrpan komentar, za pohvalu, ali koji je apostrofirao postojece nepoznanice bez rasvjetljavanja istih.
Doista, 450 mil ne predstavlja nista i bez ozbiljnog ulaza nedrzavnih investitora (slazem se da drzava ima preca posla od davanja para tu) dokap nema smisla.
Koliko bi trebalo dati, a da to ima smisla razjasnjeno je vec na vise mjesta prije.
Statuti i prospekti su samo papiri na tom putu. Lako se i pisu i brisu.
Ukoliko drzava zeli da banka u narednom periodu podigne trzisni udio za jos 2 do 3% uz adekvatnost bar malo iznad minimalne 1 mlrd je minimum minimuma.
Rezervacije: Hpb i Zaba su dobro tresnule u q1, sad cemo vidjeti da li je to bio glavni val ili ima jos mnogo ili malo manje.

ValuWalk
Nekako mi se čini da bi željeli nešto reći, ali se stalno vrtite u krug ?
Ukoliko gledamo s kuta većinskog vlasnika tu je Marić koji teže guta pucanj u prazno, a i Željko Lovrincevic kao nadzor daje optimizam .
Tome u prilog, a kao paralelu , možemo navesti pozitivno ozračje koje razvija nova uprava HABORa, bez muljanja i rodbinskih manevara, a pod lupom Marića.

ValuWalk
Nekako mi se čini da bi željeli nešto reći, ali se stalno vrtite u krug ?
Ukoliko gledamo s kuta većinskog vlasnika tu je Marić koji teže guta pucanj u prazno, a i Željko Lovrincevic kao nadzor daje optimizam .
Tome u prilog, a kao paralelu , možemo navesti pozitivno ozračje koje razvija nova uprava HABORa, bez muljanja i rodbinskih manevara, a pod lupom Marića.

Možda se jesam malo zavrtio jer su me sto puta omeli dok sam pisao, ali više mi se čini da vi ne vidite nešto jer ne želite, a ovo sve što ste naveli pokazuje da ni ne razumijete previše.

Marić je običan demagog koji nema veze sa nikakvom praksom, imate onu nejgovu smiješnju knjigu pa ju pročitajte i vidite koja je razlika između priče i dijela (malo i o poštenju).

Lovrinčević diže ruku onako kako mu se naloži, a ovo s HBOR-om nema smisla komentirati. Odavno je riječ o banci kojom upravlja vodeća garnitura kako dođe na vlast i slobodno si zapišite ovo što ste rekli pa se sjetite kada vam u slijedećim tjednima kao rezultat prostitucije HDZ-a i HNS tamo osvane netko iz redova potonjih. Toliko o njihovoj neovisnosti i o tome da nema muljanja, pa niste valjda povjerovali u snimku od neki dan na kojoj se Marić sam izuzima? I da prije sastanka svi već nisu imali naputke kako o čemu glasati?

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

ValueWalk
Iscrpan komentar, za pohvalu, ali koji je apostrofirao postojece nepoznanice bez rasvjetljavanja istih.
Doista, 450 mil ne predstavlja nista i bez ozbiljnog ulaza nedrzavnih investitora (slazem se da drzava ima preca posla od davanja para tu) dokap nema smisla.
Koliko bi trebalo dati, a da to ima smisla razjasnjeno je vec na vise mjesta prije.
Statuti i prospekti su samo papiri na tom putu. Lako se i pisu i brisu.
Ukoliko drzava zeli da banka u narednom periodu podigne trzisni udio za jos 2 do 3% uz adekvatnost bar malo iznad minimalne 1 mlrd je minimum minimuma.
Rezervacije: Hpb i Zaba su dobro tresnule u q1, sad cemo vidjeti da li je to bio glavni val ili ima jos mnogo ili malo manje.

Budemo vidjeli, ali samo mali reality check oko cijene u dokapu. Prije zadnjeg dokapa po 600 kn iz 2015 bila su još dva važna momenta koja nitko ne spominje. Prvo je bio neuspjeli pokušaj izdavanja nepodređene obveznice, totalni fijasko kod upisa pa je na kraju cijela priča otkazana. Zatim ide pretvaranje potraživanja Fonda Krško i DAB-a u kapital kroz izdavanje novih dionica. Podsjetnik da je tada nominala (prije smanjenja temeljnog kapitala kroz poništavanje gubitaka) bila 1.100 kuna jer su oni dokapitalizirali baš po toj cijeni na način da je odabran multiplikator book * 1,08, pročitajte objašnjenja pa ćete vidjeti koliko je to sve skupa smiješno. Nakon toga se za samo par mjeseci smanjuje nominala na 600 kn i dokap ide po toj cijeni. E sada, recite mi koji bi to privatni ivnestitor pristao pretvoriti potraživanja u kapital po 1.100 (vi ste trenutno uvjereni u 1.000) i onda za par mjeseci ide dokap po 600 gdje ga drugi razvodne za 50% njegove cijene? Taj scenarij ne postoji.

Na to još treba dodati i ovo ignoriranje svih ulagatelja iz dokapa da stave svog predstavnika u NO iako on ima samo 3 člana a statutom je propisano 7. Kada se ukalkulira još da nitko na svijetu ne zna rasplet priče oko Agrokora nema teoretske šanse da im netko da više od nominale. Oni mogu naravno skupiti milijardu koju spominjete i po toj cijeni ali Država onda ide značajno ispod 50% što bi bilo i najbolje, ali to nije ono što zagovarate i nije ni blizu 1.000 kuna u koje ste toliko sigurni.

Slobodno mi recite da pametujem i pišem bezveze, ali mislim da je od razmatranja nepoznanica puno gore što vi pišete sa totalnom sigurnošću iako je svakome tko nešto razumije jasno da nema argumenata.

A već vas je tržište više puta demantiralo u sličnim situacijama (rivp, mdka…)

Nema tu neovisnosti o nicemu, to je jasno. Medjutim, banci treba lova, a drzavi nesto sto vrijedi i nesto radi. Kako ce se sve rasplesti to dragi Bog ne zna, vjerovatno niti oni koji kolo vode. Slucajna drzava, sto ces, rece netko, a da ni sam ne zna koliko je bio u pravu.

Po zadnjem kvartalu trzne cijene? Po toj logici moze se zatuci na 100 kn i dokapitalizirati po toliko. I sa malo para preuzeti sve. Ipak to tak ne ide. Postoji nominala, book itd. U tim relacijama se igra, a gdje ce prevagnuti vidjet cemo.

P.S.
Ne pisem sa sigurnoscu nego iznosim u kojem scenariju bi banka dobila solidan kapital, a drzava sacuvala vecinu, uz osigurace za investitore.

P.S.2
Mediku sam fulao, da.
A za Rivp i dalje smatram da je MOGAO isplatiti vise, ali su procijenili da bolje ne. S obzirom da dobro posluju ne uzimam za zlo. Ok je i ovo.

New Report

Close