Da se razumijemo apsolutno se slažem i sa ioreskovicem i s tobom da dokap nema veze sa Agrokorom!
Jedino što kažem se ne slažemo je da rezervacije u q2 nemogu biti veće nego u q1 – ali ja se iskreno nadam da si ti upravu
I ja se nadam;-).
Agrokor u totalu: moze tu jos biti toga. Ali rezervacije u q1 su stvar snimke stanja tada. Sve udaraj i gotovo. Nema novih otkrica. Jedino je pitanje postotka, da se nije postrozilo jos.
Nesto drugo: moguce Viadukt. Ili nesto lijevo.
Ne vjerujem da je grdo kao q1.
Postoje dvije indikacije da je HPB izložen Agrokoru više od prosjeka. Čedo Maletić, koji je bio predsjednik Uprave HPB-a od 2009. do 2014. (u vrijeme kad je najviše rasla Agrokorova zaduženost kod domaćih banaka i prije nego što se zbog dosezanja limita morao obratiti Rusima), je vrlo brzo nakon što je otišao s te funkcije našao novo radno mjesto u Agrokoru kao predsjednik Uprave MultiPlusCarda. Druga indikacija znatne povezanosti je sudjelovanje Agrokora u zadnjem krugu dokapitalizacije HPB-a s 10 mil. kn.
S druge strane, HPB je u prvom kvartalu imao 72 mil. kn rezervacija, odnosno 31 mil. kn više nego u prvom kvartalu prošle godine i 13 mil. kn više nego što mu je bio kvartalni prosjek prošle godine. Da li su sve potrebne rezervacije prema Agrokoru i povezanim poduzećima zaista stale u tih desetak ili nekoliko desetaka mil. kn? Moguće, ali sumnjam, pogotovo kad se uzme u obzir spomenuta povezanost i veličina potencijalne izloženosti.
Slazem se s vama oko rezervacija. Ni ja ne mislim da je gotovo sa rezerviranjima. Al isto tako vidim da su Zaba i Hpb najvise rezervirali u Q1_2017 i mislim da su vecinu toga vec napravili.
Al to su jednokratni efekti, bolje pogledajte Ebit marzu i napredak kroz poslovanje, a kada banka trazi kapital za popratiti kreditnu aktivnost, koji investitor joj to nebi dao?!
I jos ako kroz prospekt obecaju dividendu u iznosu od 4-5% na tu cijenu…
Auuu 1 transakcija 1 dionica.
Ugodan vikend.
Ako je netko najviše rezervirao, iz tog se može zaključiti ne da su bili najrevniji kod te aktivnosti nego da imaju najveći udjel loših potraživanja.
No, kako ne znamo egzaktnu informaciju o tome možemo samo nagađati. Meni je čudno da u situaciji gdje očito neki pojedinci ovdje očekuju snažan kreditni rast jedino HPB poseže za dokapitalizacijom?!
Sto to zapravo znaci? Da nemaju dosta regulatornog kapitala ili da oni vide nešto sto drugi bankari ne vide i da će im iz nekog razloga uzeti tržišni udjel?
Hm, hm…. nekak mi to zvuci nevjerojatno. Tim vise jer ispada da očito ostale banke imaju dovoljno kapitala.
Dividenda se ne može obećavati prospektom jer odluku o dividendi donosi skupština dionicara na prijedlog uprave i NO. A ako dodje ili dolazi do promjene vlasničke strukture zbog dokapa, tko to može garantirati? A i bilo bi neozbiljno dokapitalizirati banku i onda u nekom kraćem roku isplaćivati dividendu?! Ono sto oni mogu, mogu po ispunjavanju odredjenih ciljeva i regulatornih normi, kao i svih kapitalnih zahtjeva, u situaciji stabilizacije i profitabilnog poslovanja, predložiti isplatu dividende pod odredjenim uvjetima i o tome mogu pisati u Prospektu u formi nekog prijedloga. Banka radi s novcima, zato su banke gotovo uvijek nesklone isplatama dividendi, a i kada imaju većinskog vlasnika, dividenda se može isplatiti i bez “stvarne” isplate dividende odnosno skupštinske odluke.
Uglavnom, koliko god burza bila neefikasna očito se cijena ne kreće po Duhu svetom nego prema ponašanju i očekivanju investitora. Tako da na tekuće trendove, dostupne informacije i najave treba gledati… ‘cum grano salis’. Ugodan vikend svima.
Tako je, cum grano salis. Zato i jesmo tu gdje jesmo, ne? I cekamo rasplet.
Isto mislim da je HPB trenutno povoljan. Ono cega se plasim je agrokor i posljedice agrokora na sve banke i dobavljace. Koliko dobavljaca bi moglo upasti u probleme, a onda posljedicno i otplacivanje kredita bankama.
Koliko?
Oni koji su trebali upasti, već su upali.
Svaki dobavljač ima jedan problem. Veci ili manji. Banka ima problem sa svim dobavljačima koji imaju takve probleme. U tome je razlika.
Problemi se mogu i daju rješiti, al ne za sve. Zato je banka osim direktno i indirektno izložena.
Ma zivot je vec odigran:
– banke su rezervirale,
– jos ce ponesto,
– dobavljacima se sad placa,
– pare koje su popusili popusili su, vec zive bez njih.
Life goes on.
Tome prilagodite svoje investicijske odluke. Tko zadnji magarac.
samo strpljivo, i ne zaboravite da je i xy jedan od dionicara, koliko god ga osobno ne preferiram u dionicama, ovdje bi mogao jako dobro doci…