HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@grga
Nemam razloga ne pisati istinu, jedini tu pisem sa punim imenom i prezimenom, mogu vam dati i ostale podatke ako zelite:)

Složio bi se sa (svojim najvećim kritičarem) VauVau da ovdje ima premalo znanja (banke su posebna priča) previše naklapanja i još više wishful thinkinga. Premalo informacija znamo da bi se išta zaključivalo, a ako je cijena na 500 (dokap ide minimum po nominali koja je 600) to znači ili da se nije niti započelo s procesom ili što je vjerojatnije da netko zna malo više od ostalih. Ja bi rekao da je država rekla ne pa sada idu probati na tržište.

Drugo, tko kaže da će se raditi samo ili djelomično o dionicama, meni bi recimo bilo puno realnije računati na uspjeh dokapa ili bolje rečeno prikupljanja kapitala sa izdavanjem obveznice (podređena ili hibridna s obzirom na rokove u raznim postocima ulaze u kapital koji HNB priznaje) kao što su to napravili KBZ ili POBA. Previše je trenutno potencijalnih rupa u proračunu (agrokor, zdravstvo, tužba fondova, itd…) da država ide dokapitalizirati banku, potencijal postoji ali mislim da su zadovoljni samim time da nisu gubitaš.

Također, netko je rekao da ne rade dokap zbog Agrokora jer su želju za dokapom izraili puno ranije. To je točno, ali isto tako tada nije bilo niti ovake reakcije HNB-a koji je koliko znam odlučan u provedbi i to sigurno u ovom trenutku ne pomaže bankama. Mislim da su svi koji trenutno kupuju banke malo podcijenili utjecaj ovog naputka/uredbe HNB-a i kako će se to reflektirati na izvještaje.

@Serislav
Otkud vam milijarda kao ciljani iznos u dokapu, može matematika malo detaljnije?

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Može.
Objavio sam u 11.21h.

Država gotovo sigurno neće ići sa svojim novcima.
Samo će htjeti zadržati većinu.
Banka pak želi više novca radi kreditiranja.
Ta jednadžba s dvije nepoznanice daje dva rješenja: visinu dokapa i cijenu po dionici.
Zapravo je prosto ko pasulj.

P.S.
Suzdržite se dociranja. Općenito.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Naravno da iznos u konačnici može biti i nešto niži, sve je to trgovina, ali ne bitno niži jer bi se potpuno promašila poanta. A poanta je skupiti novaca za daljnji rad. Što više.
U sadašnjem trenutku taj novac imaju mirovinski fondovi. Možda i neki stranci, ali o tome nemam informacija, niti tko bi bio zainteresiran niti išta sl.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

serislave, Value je u pravu a i sam ukazujem na to…

po 500 kn ima dionica ovih dana k’o dre_a
zašto? ako je zadnji dokap bio u rasponu od 600-1.100 oglašen, a realiziran na donjem rasponu
situacija se svi tvrde poboljšava… rast GDP-a, dobra sezona i zaposlenost (HPB najviše radi s građanstvom)
osim iznenađenja s Agrokorom što potencijalno može biti udar na rezervacije, što to još netko zna a da drugi nisu svjesni?
eh da mi je čarobna kugla

Može.
Objavio sam u 11.21h.

Država gotovo sigurno neće ići sa svojim novcima.
Samo će htjeti zadržati većinu.
Banka pak želi više novca radi kreditiranja.
Ta jednadžba s dvije nepoznanice daje dva rješenja: visinu dokapa i cijenu po dionici.
Zapravo je prosto ko pasulj.

P.S.
Suzdržite se dociranja. Općenito.

Nisam vam htio pametovati, nego pitam samo kako ste do toga došli (pretpostavke). Ne morate se odamah ljutiti, niti je itko u pravu niti je itko u krivu dok je ovoliko nepoznanica, svatko slaže svoju matematiku i ulaže svoje novce.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

OK. Jasno. Prihvaćam.
Pozz.

gospodo, u svim komentarima izostavljate ono najvažnije…zašto HPB ide u dokapitalizaciju?

u dokap. se ide jer se banka širi i raste udio na tržištu a kada pređe 5%, raste i potreba za kapitalom za najmanje 1,5% koliko je odredio regulator

vjerojatno su i rezervacije zbog izloženosti agrokoru jedan od elemenata ali primarno, radi nastavka procesa jačanja tržišne pozicije i stvaranja najveće mreže poslovnica u okviru projekta ‘Banka u pošti’ kojime će sa više od 150 financijskih kutaka u poštanskim uredima imati najveću mrežu Hrvatskoj od preko 200 poslovnica za pružanje bankarskih usluga, naravno da je potreban sviježi kapital

dakle, banka vrlo dobro posluje i evidentno zauzima sve bolju poziciju te za razliku od prošle dokapitalizacije kojom se uspješno prikupilo 550M kn i to u uvjetima smanjene likvidnosti i solventnosti uslijed fin. kriznog razdoblja te afera, kojom se “spašavalo banku”, pa je stoga i spuštena nominanala na 600kn da se privuku ulagatelji, aktualna dokapitalizacija se provodi u potpuno drugačijim uvijetima i to radi nastavka procesa jačanja tržišne pozicije i stvaranja najveće mreže poslovnica u Hrvatskoj

stoga, smatram da trenutna vrijednost dionice, uslijed agrokorom, viaduktom i sl. sranjima uništenom i plitkom TK, uopće nije relevantna kao indikator nego da će se vrijednost dokapitalizacije prvenstveno odrediti na osnovu kapitala banke, smanjenja pozicije Države u vl. strukturi, interesa ulagatelja i naravno, budućih očekivanja ali svakako debelo iznad minimuma od 600kn

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

po 500 kn ima dionica ovih dana k'o dre_a
zašto? ako je zadnji dokap bio u rasponu od 600-1.100 oglašen, a realiziran na donjem rasponu
situacija se svi tvrde poboljšava… rast GDP-a, dobra sezona i zaposlenost (HPB najviše radi s građanstvom)
osim iznenađenja s Agrokorom što potencijalno može biti udar na rezervacije, što to još netko zna a da drugi nisu svjesni?

Ako uspoređujete situaciju onda i sad, onda je 800, pa čak i 850 minimum minimuma za ikakvu raspravu. I upisnici dionica (po svoj prilici fondovi) bi si mogli dati high 5 jer su prošli s dobrim skontom, a dividenda će po svoj prilici u ući u priču. Dosad je nije bilo jer je na tanko s kapitalom.

Druga iznenađenja kao udar na rezervacije? Ne znam. Možda još neki zaostaci od Agrokora i izloženih društava, možda Viadukt…
Ali ako stvari stavimo u kontekst, koliko to može biti? Više nego u Q1? Neće biti. Sigurno manje.

I onda micanjem poremećaja se dolazi do regularnog poslovanja koje je bilo na razini EPS=90-95 kn.
Zato je po meni 900-1000 kn uz divku od 4-5% vrlo prihvatljiva cijena za ulaz institucionalnih investitora.
Za lešinarske špekulante naravno nije, ali njih ne treba ni zvati.

P.S.
Ulazio sam i izlazio, nešto zaradio na trejdu i relativno visoko ponovno ušao.
Ostajem dok ne vidim rasplet, a onda…
Ako je lopovština izlazim, a ako nije ostajem jer će ovo biti dobra i vrijedna dividendna dionica.

po 500 kn ima dionica ovih dana k'o dre_a

Ako uspoređujete situaciju onda i sad, onda je 800, pa čak i 850 minimum minimuma za ikakvu raspravu. I upisnici dionica (po svoj prilici fondovi) bi si mogli dati high 5 jer su prošli s dobrim skontom, a dividenda će po svoj prilici u ući u priču. Dosad je nije bilo jer je na tanko s kapitalom.

Druga iznenađenja kao udar na rezervacije? Ne znam. Možda još neki zaostaci od Agrokora i izloženih društava, možda Viadukt…
Ali ako stvari stavimo u kontekst, koliko to može biti? Više nego u Q1? Neće biti. Sigurno manje.

I onda micanjem poremećaja se dolazi do regularnog poslovanja koje je bilo na razini EPS=90-95 kn.
Zato je po meni 900-1000 kn uz divku od 4-5% vrlo prihvatljiva cijena za ulaz institucionalnih investitora.
Za lešinarske špekulante naravno nije, ali njih ne treba ni zvati.

P.S.
Ulazio sam i izlazio, nešto zaradio na trejdu i relativno visoko ponovno ušao.
Ostajem dok ne vidim rasplet, a onda…
Ako je lopovština izlazim, a ako nije ostajem jer će ovo biti dobra i vrijedna dividendna dionica.
[/quote]

serislave prijatelju, znas da se slažem s tobom u većini stvari ali ovdje ne…mislim da su rezervacije za agrokor u pitanju, i da netko zna da će unakazit Q2 i istovara se agresivno.

No nije mi jasno koliko ima još rezervacija da taj “netko” misli da je će ići ispod 500. Mislim i da s tim svim rezervacijama cijena dionice je premala.

Imam HPB i neću ih prodavat.

Koliko puta Vam moram napisati da ovo gotovo sigurno nije zbog Agrokora. ako vec ulazete i ako kazete da ste u ovoj poziciji, minimalno sto mozete napraviti je progutati sve u zadnjih 3 godine…

https://www.hpb.hr/data/sites/562faac26ad406fa51000012/content_entry565869a933710499cb00010d/592ea9b1337104ea8697a242/files/Javna_objava_bonitetnih_zahtjeva_HPB_Grupe_kreditnih_institucija_za_2016.pdf

Stvar je ta sto ne mogu ispratiti buducu kreditnu aktivnost u segmentu stanovnistva te u poslovnom gdje ulazu jako puno u zadnje vrijeme…HNB im neda, jos u 2016 godini su plesali na rubu, i zauzdavali prodaju i kampanje pred kraj godine

Znaci, novac im treba za biznis, nikakvo pokrice rezervacija Agrokora.

Slažem se sa zadnje dvije konstatacije:
– da i s još jednim onakvim rezervacijama da je cijena sad premala,
– da ne treba prodavati.
Ono s čim se ne slažem je to da rezervacije mogu biti veće, pa čak niti jednake kao u q1.
Naprosto mislim po načinu trgovanja i postavljanja na bidu i asku da je ovo bio pokušaj pretakanja i izazivanja panike. Već viđeno mnogo puta.
Špekuliramo i ti i ja u vezi q2. To je nedvojbeno.
Ali to nema veze s dokapom. Tu mislim da je Barbosa u pravu. Trenutna cijena na burzi u ovakvom režimu trgovanja ne može biti parametar za odlučivanje o dugoročnoj strateškoj odluci teškoj milijardu kuna ili slično.

New Report

Close