HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

serislave, stavi naloge onda na 485 kn i pssssst!

Ne radi se o tome.
Radi se o nefer postupku objavitelja: ide dokap, detalji kasnije…
To se tako ne radi. To naprosto nije u redu.
I zato imam koliko imam i neću kupovati niti po 100 kn.

Teoretski, imaš dvije mogućnosti ishoda (i varijacije na temu):
1. Cijena blizu book-a, sve pošteno, tralala.
2. Smanjenje nominale na 100 / 200 / 400 kn, ponuda svima da upišu po toj nekoj cijeni, znajući da većina neće jer ne može, i onda netko ulazi s nekom parom i uzima više nego bi trebao.

U scenariju 1, firmi (državi) je u interesu za što više para što manje pasti sa svojim udjelom.
U scenariju 2, to je posao za policiju i DORH.
Kratko i jasno. Nema treće.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

http://www.seebiz.eu/hpb-zapoceo-proces-povecanja-kapitala/ar-159425/
Pravo leglo uhljeba, bankomat vladajućih struktura. Svako malo dokapitaliziraju, pa svako malo im treba novi kapital. Ne mogu oni toliko dokapitalizirati koliko uhljebi i kojekakvi “todorići” mogu izvuđi putem “bankomata”. Samo stiskaju dugme isplata, potvrdi isplatu, ukoliko želite novu transakciju pritisnite nazad, pa opet isplata, sve dok stanje računa ponovno ne padne na nulu (0). Treba to prodati bilo kom privatniku da rastjera tu gamad što se tamo nagomilala.

Ljudi, vodite se matematikom. A ona je da trenutni vlasnik zeli ostati dominantni vlasnik a da mu pri tome treba vise kapitala nego u prvoj rundi…

sto daje slijedece: manje/isto dionica u ovoj rundi, po vecoj cijeni nego u prosloj….

ps. malo maste:), nemojte iskljuciti stock split i da se napravi javni dokap gdje bi svi mogli sudjelovati….

Je, sve je to super, ako i kada bi ta matematika bila točna?

A zašto bi netko htio pogodovati većinskom vlasniku, a taj kako ti kažeš neće sudjelovati u novom krugu dokapa? Znači, ako ja dobro razumijem, netko bi trebao platiti premiju da država i dalje ostane “u sedlu”?

Čini mi se da je to prvi slučaj u novijoj hrvatskoj povijesti da bi ulagači na takav način honorirali daljnju dominaciju i vlasništvo države.

Ne bi bio prvi. Već je tako odigrano s Podravkom.
Zasad se nitko nije žalio na smanjenje vrijednosti ulaganja. Nešto zapinje s DDJH, ali evo, i oni imaju sad neku dobit i izgleda da će država ispasti van kao značajan faktor u strukturi vlasnika.
Zato je važan prospekt. Iz njega će se vidjeti što se hoće.
Opet, vidjet ćemo.
Ako bude pošteno, sudjeluju mirovnci, Adris, uđu dodatno u NO, plate poštenu cijenu, super.
Ako ne bude tako, znači da su krimosi koje treba pohapsiti.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ja mislim da će cijena biti niža od ovdašnjih očekivanja. Mislim da to jasno pokazuje i trend cijene na burzi. A ako je cijena zaista izmanipulirana kako tvrde neki ovdje, onda očito postoje neki investitori koji si vole pucati u nogu da bi kasnije brže trčali.

Matematika kaže slijedeće (pod uvjetom da se igra pošteno):
1. Država, sadržana u pozicijama 1,2,3,4 i 10, ima 74,46% od ukupno 2.024.625 dionica.
(Trezor smatram državom jer Bože moj, tak je to…).
2. Da bi ostala na 50% + 1 dionica, smije se izdati maksimalno 990.445 dionica.
3. Da bi adekvatnost kapitala koja je sad 15% “značajno premašila minimum”, kako najavljuju da žele da bi bili mirni bar 3 godine, a da bi se približila PBZ-u (22%), ZABA-i niti tada, treba šarf milijarda kuna za tih novih milijun dionica. To kaže matematika. I to je book value. Znači koliko platiš toliko dobiješ.
Ako izdaju dobar prospekt, u kojem bi obećali 4% divke nema frke da mirovinci uđu. Nemaju kud s novcem.
Opet, to je priča o odgovornom upravljanju državnom imovinom.
Ako ga bude, bit će kako sam rekao.

6 milijardi Kn za milijun dionica, a knjigovodstvena vrijednost po dionici preko 900 ?

Grga, kako si ti dosao do 6 milijardi kuna…nije ni cudo da gubis svoje novce….

@Serislav
Na istom tragu sam i ja, kao sto sam i napisao u prethodnim postovima

Nisam napisao 6 (šest) nego šarf. Purgeri znaju kaj je to.:-)
Znači, točno milijarda kn za milijun dionica.

P.S.
Opet, samo je pitanje namjera države.
Da nije bilo one epizode s HBOR-om i dodjelom Todoriću minutu prije sudačkog zvižduka e sad bi odrapio po asku do 800 i to odmah bez krzmanja.
Ali eto, sad čekam rasplet pa neću.

@serislav
u komuikaciji s purgerima dugo su mi govorili da idu na “Gablec”. Godinama sam mislio da svi idu u isti restoran pored toliko ZG restorana, dokle, jednom, nisam pitao gdje je taj Gablec da i ja probam :)))

@ioreskovic
mislim da imamo veoma sličan portfelj, ukoliko istinu pišete, osim moga LEDA ….

New Report

Close