Pratim vašu prepisku.. ali opet mi nije nešto jasno: netko se gadno istresava ovih dana, cijena konvergira k 500 kn.
E sad, ili je lud ili procjenjuje da će cijena ispod, u dokapu
Trećeg nema, ne vjerujem u zakulisne igre spuštanja cijene jer nema smisla
Zadnji dokap, ako sam dobro vidio, je išao u rasponu 600-1.100 u dva kruga
Na kraju je utvrđena konačna cijena od 600 kn
Dobro, koja je svrha dokapa ovaj put ako joj ne fali kapitala?
To je interesantno pitanje jer novaca imaju, stabilno poslovanje, a danas je cijena dionice bila, ako se ne varam , ATL
Dobro, koja je svrha dokapa ovaj put ako joj ne fali kapitala?
Fali kapitala da bi mogli ispratiti kreditnu aktivnost u narednim godinama te povecati svoj share…
Slažem se, kreditna aktivnost ali i ovo:
Vaš link …
Dok zaba i pbz imaju adekvatnost iznad 20%, HPB ‘pleše’ na granici određenoj od HNBa
Pratim vašu prepisku.. ali opet mi nije nešto jasno: netko se gadno istresava ovih dana, cijena konvergira k 500 kn.
E sad, ili je lud ili procjenjuje da će cijena ispod, u dokapu
Trećeg nema, ne vjerujem u zakulisne igre spuštanja cijene jer nema smisla
Zadnji dokap, ako sam dobro vidio, je išao u rasponu 600-1.100 u dva kruga
Na kraju je utvrđena konačna cijena od 600 kn
Ne znam. Čudno mi je to trgovanje bilo. Spusti ask na 500 s većim nalogom, a prvi iznad njega je na 580? Potpuno bez reakcije tržišta, odnosno drugih sudionika. A pojačani nalozi na 480 na bidu čekaju.
Mislim da je to bio pokušaj stvaranja panike za ubrati nešto prije dokapa koji mora biti po debeloj cijeni. Jer inače je to pljačka državne imovine. A to sad navodno nije politika.
P.S.
Točno. Zbog toga jer su na granici više ne dijele kredite masovnije. Zato treba još love. Što više love.
Tako je. A najavili su jaki ulazak u poslovni segment kreditiranja. Nemojte zaboraviti da je i zadnji kredit PTKM-a isto preko njih.
Treba novca da se isprati kreditna aktivnost te ispune svi zahtjevi HNB-a, da se zadrzi i poveca ukupni share na trzistu. I to je to.
Bankom se trenutno trzi na jako niskim valuacijama, a ima poslovanje je miljama bolje od prije 3-4 godine, a da ne spominjem jos dalje u proslost.
U prospektu za dokap ocekujem i izricanje obecanja od strane uprave za dividendu u buducim razdobljima(minimalno 3-5% na cijenu dionice u dokapu), kako bi investitori mogli opravdati ulazak i samim time napraviti taj dokap uspjesnim.
Mirovinci neće ući ako ne bude bar 3-4%. Mora biti više od 10y obveznica.
A pretpostavka je da je želja da banka ostane domaća.
Nadam se poštenom postupku.
Kapital se nije smanjivao niti zbog Agrokora. Cak je bila i sitna dobit usprkos velikim rezervacijama.
Znam da to na ovoj temi neće biti popularno gledište, ali budite spremni na mogućnost da su gubici na Agrokoru i povezanim poduzećima znatno veći nego što je prikazano u izvještaju za 1Q. Moja procjena je da se dokapitalizacija radi zbog toga.
Moguce je i to, ali manje vjerovatno. Btw, taj dokap se spominje vec dosta dugo, i prije nego je ovo grunulo. Kvartal 1 je zavrsio na pozitivnoj nuli. I sigurno je najgori od svih iducih. Ti proracuni izlozenosti i otpisa su se vec povlacili po forumu i to je otprilike to.
Nije stvar popularnosti nego faktografije.
Ako bude bilo smanjenje nominale onda treba kidati. Ovako minimalno 600 i vjerujem da ce ici po 600. Da ce posteno po booku, nema sanse…
Da malo prokomentiramo buduću dokapitalizaciju tj. da stavimo neke brojke i pretpostavke
1. prva dokapitalizacija je bila jako uspješna – cca 1 mil novih dionica, i prikupljeno je cca 600 mil kuna kapitala, od toga je država upisala cca 250 mil, fondovi 165 mil, ostali ostatak
Moje mišljenje je da će u ovom krugu ići u prikupljanje između 800-1000 mil kuna kapitala. S obzirom na rezultate, ne isplati im se ići u još 3 krug opet za 2 godine. Ovim bi zadovoljili HNB u budućem razdoblju uz projekciju njihove dodatne kreditne aktivnosti na tržištu.
S ovim potezom i odlukom isto tako mislim da neće biti promjene na čelu Banke, s obzirom da imamo FB od Bakića da je Uprava dobra, to mu vjerujem.
Sada ostaju 2 pitanja:
1. Kolika će biti cijena dionice?
2. Dali će sudjelovati država?
Moje mišljenje i projekcija:
1. između 800-1000 kn
2. Ne
Sada neka svatko odluči kako pristupiti ovom investicijskom papiru. Nije nagovor ni na kupnju ni prodaju