HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kolega Serislav, sve to stoji što ste napisali, međutim kada bi banke postale vlasnici tih dionica (da se naplate njima umjesto naplate kredita) i kada bi bile prisiljene te količine staviit na tržište kako bi došle do keša, šta mislite koliko bi onda te iste dionice vrijedile ? Ili mislite da bi kupce za te količine našle iza prvog ugla ? Ah, da … zaboravio sam da postoje mirovinci, a oni vole PODR, HT … možda im i CRAL postane zanimljiv, visoko profitabilna kompanija …. DDJH ne vole, to su pokazali više puta ….
Uglavnom, sve to lijepo izgleda na papiru, u praksi je malo drugačije, naročito ako nemaš kome prodati, kao kad imaš hipoteku na nekretnine, ovo je samo malo bolje jer možeš prodavati godinama na sitno …

čitam ovaj topic, moram reći da se slažem sa serislavom, a što se tiče vašeg pitanja da citiram – kada bi banke postale vlasnici tih dionica(da se naplate njima umjesto naplate kredita) i kada bi bile prisiljene te količine staviit na tržište kako bi došle do keša, šta mislite koliko bi onda te iste dionice vrijedile? – morao sam se uključiti.

Po trenutnoj tržišnoj vrijednosti HPB bi dobio dvostruko više od datog kredita, a uzmimo u obzir trenutno očajno stanje tržišta radi agrokora. I pričamo o dionicama s kojima se dosta trguje (posebice HT i Podravka), zapravo jedino je DDJH onako "lošiji" dio portfelja tu, ali sigurno nije neutrživ. Istina da nemogu prodati sve to u dva mjeseca, ali isto tako nije planirano ni da PTKM vrati taj kredit tako brzo (koji usput nema šanse da će vratit). Ali na kraju krajeva i gdje im se žuri ? HPB na ultimate LOW-u burze (na cijenama pri kojima oni opet naglašavam dobijaju dvostruko) nema potrebe ni žuriti i prodavati masovno, nije da su likvidno loši. Njima situacija samo može ići prema gore.

Po meni situacija što se tiče HPBa, te ovog datog kredita PTKM nemože bit bolja. Ne razumijem skepsku pojedinih forumaša.

[/quote]

Hvala, kolega.
Konačno netko s dva grama mozga.
Pozz!

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

HBP se naplacuje samo za iznos datog kredita pa makar omjer zalozenih dionica bio 1:3…

Ma da? Ajde molim te potkrijepi mi s bilo čime ovu nebuloznu izjavu.

Znači banka daje kredit i ide na rizik ako vrijednost dionica na koje je dobila založna prava padne ispod iznosa kredita? ono nema veze izgubili smo tu nešto?

Ma daj mi jednu taku banku da ja dignem kredit u njoj…

HBP se naplacuje samo za iznos datog kredita pa makar omjer zalozenih dionica bio 1:3…

Znači banka daje kredit i ide na rizik ako vrijednost dionica na koje je dobila založna prava padne ispod iznosa kredita? ono nema veze izgubili smo tu nešto?

[/quote]

SZIF radi takve REPO ugovore već X godina, dakle, omjer je uvijek 1:2 ili 1:3… Kada uzimaš kredit za stan, isto možeš samo financirati preko banke 80-90% (dakle 1:1,10 ili 1:1,15) stana, ostalo sam moraš imati…

Ali nisam ja ovdje da vam držim tečaj, bar ne besplatno, informaciju sam vam dao, vi dokažite da nisam u pravu…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

[/quote]

SZIF radi takve REPO ugovore već X godina, dakle, omjer je uvijek 1:2 ili 1:3… Kada uzimaš kredit za stan, isto možeš samo financirati preko banke 80-90% (dakle 1:1,10 ili 1:1,15) stana, ostalo sam moraš imati…

Ali nisam ja ovdje da vam držim tečaj, bar ne besplatno, informaciju sam vam dao, vi dokažite da nisam u pravu…
[/quote]

Ne sporim ja postojanje takvih ugovora u određenim situacijama, ali u ovoj mi ne miriše na to.

Što bi dokazivao da ti nisi upravu? Dokaži ti da HPB je sklopio upravo takav ugovor…

Ne tresite se….HPB i ZABA na ovim valuacijama su dobre…

ono sto HPB treba pod hitno raditi je dodatno uzet kolac i ici prema sheru i paralelno raditi na ebit marzi. Moraju u 3 godine doci na 40%

za sada PBZ drzi nevjerovatnih 50%, al ZABInih 40% mora biti benchmark

Ebit marža? 😀

40 odsto? 😀

Dobar…. 😀

Iz HNB-a potvrđuju da visina rezervacija u vezi Agrokora ovisi o individualnoj procjeni banaka. Nema čvrstih pravila:
“U operativnom rezultatu prvog kvartala nema iznenađenja, ono je jednako dobro kao i 2016., razlika je u trošku rezervacija kod kojih je prošle godine bila puno povoljnija situacija. One su vezane uz članice sustava Agrokora, a neke banke su već prepoznale povezane rizike, a neke će to tek učiniti”, kaže glavni supervizor HNB-a Damir Odak. Naglašava da “nije nužno da su najgore one s najvećim gubitkom u prvom kvartalu, već da gubitak pokazuje da su bile najopreznije kod rezerviranja”.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

Tako nešto. Zvuči logično.
Bilo bi dobro kad bi objavili iznos izloženosti i postotak rezervacija.
Ali dug je put do te razine korporativne kulture.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ima li tko info koliko su naterali HPB da financira ponovno ovo gov.. od Agrokora,
jer čisto sumnjam da su se mogli izvuči iz toga?

mi smo ipak zemlja slučaj

Natjerali ne natjerali… S obzirom na roll-up ovo zvuči dobro. Imovina će se nekako podijeliti, a roll-up je povoljan za one koji daju kredit. Rusi su odustali jer ne mogu dati onoliko koliko su se uvalili prije.
Što se tiče HPB-a tu se može raditi o najviše nekoliko desetaka milijuna kuna. Mala je banka.

I mene zanima…danas je zadnji dan…vjerovatno ce info za vikend…kako god, morali su sudjelovati – to nalaze teorija igara, ako su uopce imali mogucnosti

http://www.seebiz.eu/hpb-ukinuo-pecat-za-poslovne-klijente/ar-158749/

Tu treba sada potegnuti, gradanstvo je ok, al u poslovno segmentu stoji velika prilika za uzimanje kolaca ..

s Hrvatskom poštanskom bankom dolazi se do banke do nekih 24 milijarde kuna aktive. Za početak, ostaje vidjeti hoće li Vladin plan B ići u smjeru Croatije.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

New Report

Close