HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kolega Serislav, sve to stoji što ste napisali, međutim kada bi banke postale vlasnici tih dionica (da se naplate njima umjesto naplate kredita) i kada bi bile prisiljene te količine staviit na tržište kako bi došle do keša, šta mislite koliko bi onda te iste dionice vrijedile ? Ili mislite da bi kupce za te količine našle iza prvog ugla ? Ah, da … zaboravio sam da postoje mirovinci, a oni vole PODR, HT … možda im i CRAL postane zanimljiv, visoko profitabilna kompanija …. DDJH ne vole, to su pokazali više puta ….
Uglavnom, sve to lijepo izgleda na papiru, u praksi je malo drugačije, naročito ako nemaš kome prodati, kao kad imaš hipoteku na nekretnine, ovo je samo malo bolje jer možeš prodavati godinama na sitno …

HAHAHAHAHAHA. Kako si pametan, moj čovik.

"Vlada je, naime, odlučila za tu svrhu izuzeti od prodaje dio dionica koje država ima u HT-u (2.029.879 dionica), Podravci (626.833), Croatia Airlinesu (651.140) i Đuro Đaković grupi (3.079.233), odnosno odobreno je zasnivanje založnog prava HBOR-u na tim dionicama."

Po sadašnjim tržišnim cijenama:
HT: 2.029.879 x 166,32 = 337.609.475,28 kn
PODR: 626.833 x 345,00 = 216.257.385,00 kn
DDJH: 3.079.233 x 34,11 = 105.032.637,63 kn
TOTAL = 658.899497,91 kn

CRAL sam izbacio jer je ovo sve utržljivo, a CRAL baš i ne.

Znači, 300 mil više nego što je iznos kredita. Skoro duplo.

P.S.
Stroga preporuka: ako ne barataš brojevima ne upuštaj se u rasprave. Ispadaš jako smiješan. Najlakše je nabacivati kvalitativne futurističke ocjene.

A poanta ovog posta je što je kredit dobro osiguran?

Što je omjer kredit:jamstvo 1:2? Ajde ti lijepo prošetaj do banke pa da vidim hoćeš li dobiti bolje uvijete!?

Analogija vam je kao i na Tehnici, bitno je napraviti posao, nije bitno što možda nećemo zaraditi, ali tko je vidio zarađivati, jer sve je u prihodu… smješni ste…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

mjanko
I to što ste napisali stoji, bar djelomično. Ali zašto bi banka uopće i prodavala HT? Dividendni prinos je 3.6%, sad već skoro kao njihovi prosječni krediti. S vrlo izglednom 20%-tnom kapitalizacijom unutar godinu dvije. A kad ideš prodavati, baš to, utrpaš mirovincima i bok. Isto tako i PODR. A i za DDJH bi se našlo. Sad su objavili super kvartal, vidjet ćemo dalje.
Poanta je da nema više očitih muljaža. Ideš u zatvor. Mora biti ipak sofisticiranije.

P.S.
Eto vidiš da su se već upisali, veli kolega.

P.S. Ivane,
Ti si smiješan. Sjeli su na dionice. Upisali su se. VEĆ SU ZARADILI. Book se poveća za dvostruki iznos kredita. I to fizički, posjedovno.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Znam da žarko želiš kupiti po bidu za 500 ili manje. Legitimno. Ali ružno je pričati gluposti bez uporišta u brojkama i elementarnoj zdravoj pameti.
Držite se brojeva i pravnih odnosa. Na taj način nećete griješiti. Barem ne previše.
Ja npr. svoje greške priznam. I pokušam iz njih naučiti. I iz tuđih. Nekad uspijem nekad ne. Ali ono što ne radim je pljuvanje po sasvim dobrom poslu.
Kažete da banke uzimaju za stan 1:2? Baš i ne. Založiš stan i daš neko učešće, 10-20%. Nažalost ako nije dosta možeš u dužničko ropstvo. Ali je poanta da banka nikad ne gubi ako postoji dobar kolateral. Dapače, samo čeka da ne platiš. Pričekaju 2-3 rate i ide ovrha. A ovdje je stvar već predovršena upisom u SKDD-u.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Crno na bijelo:

HPB D.D. (87939104217)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587) 928.060 1,13 Posebno založno pravo

Uspoređuješ stan kao nekretninu sa dionicama koje imaju visoku volatilnost? Pa svaka ti čast!

Samo da vidim jesam li dobro shvatio, znači, banka je stavila založno pravo na dionice i sad su kao dionice njene? Book se povećao za dvostruki iznos kredita?

Mislim da je rasprava upravo postala bespredmetna, očito je da ne razumijete osnove…

P.S. HPB nije vlasnik tih dionica – država je…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

vezano za taj kredit evo vam odluke Vlade od 27.04. (već sam bio postao):

“Između ostalog, u svrhu osiguranja povrata kredita uvjetuje se zasnivanje založnog prava na dionicama u vlasništvu Republike Hrvatske koje su uvrštene kotaciju tržišta kapitala u omjeru iznosa plasmana kredita i cijene dionica kroz trogodišnje razdoblje 1:2 sukladno općim uvjetima osiguranja plasmana.”

Vaš link …

Visoka volatilnost? Ma je li? Ako i jest ponešto volatilno, sad je off the recent highs za 20%. Očekujete li uskoro HT na 190 ili na 140? Recite. Bez odgovora na ovo začkomite. Bolje vam je.
Da, država vlasnik, ali ne više i posjednik. Posebno založno pravo se aktivira neplaćanjem dospjelih računa. Usporedite s Todexom kako je popušio Vpik i sl. Gotovo je. Dionice su promijenile ruke. Samo redovna isplata kredita ih može vratiti nazad.
Book nije proknjižen, ali je založen. Uložen. Uposjedovljen. Nazovite to kako hoćete.
I onda ja ne razumijem osnove. Da. Bit će. Glavno da vi razumijete.

Kolega Serislav, sve to stoji što ste napisali, međutim kada bi banke postale vlasnici tih dionica (da se naplate njima umjesto naplate kredita) i kada bi bile prisiljene te količine staviit na tržište kako bi došle do keša, šta mislite koliko bi onda te iste dionice vrijedile ? Ili mislite da bi kupce za te količine našle iza prvog ugla ? Ah, da … zaboravio sam da postoje mirovinci, a oni vole PODR, HT … možda im i CRAL postane zanimljiv, visoko profitabilna kompanija …. DDJH ne vole, to su pokazali više puta ….
Uglavnom, sve to lijepo izgleda na papiru, u praksi je malo drugačije, naročito ako nemaš kome prodati, kao kad imaš hipoteku na nekretnine, ovo je samo malo bolje jer možeš prodavati godinama na sitno …

čitam ovaj topic, moram reći da se slažem sa serislavom, a što se tiče vašeg pitanja da citiram – kada bi banke postale vlasnici tih dionica(da se naplate njima umjesto naplate kredita) i kada bi bile prisiljene te količine staviit na tržište kako bi došle do keša, šta mislite koliko bi onda te iste dionice vrijedile? – morao sam se uključiti.

Po trenutnoj tržišnoj vrijednosti HPB bi dobio dvostruko više od datog kredita, a uzmimo u obzir trenutno očajno stanje tržišta radi agrokora. I pričamo o dionicama s kojima se dosta trguje (posebice HT i Podravka), zapravo jedino je DDJH onako “lošiji” dio portfelja tu, ali sigurno nije neutrživ. Istina da nemogu prodati sve to u dva mjeseca, ali isto tako nije planirano ni da PTKM vrati taj kredit tako brzo (koji usput nema šanse da će vratit). Ali na kraju krajeva i gdje im se žuri ? HPB na ultimate LOW-u burze (na cijenama pri kojima oni opet naglašavam dobijaju dvostruko) nema potrebe ni žuriti i prodavati masovno, nije da su likvidno loši. Njima situacija samo može ići prema gore.

Po meni situacija što se tiče HPBa, te ovog datog kredita PTKM nemože bit bolja. Ne razumijem skepsku pojedinih forumaša.

HBP se naplacuje samo za iznos datog kredita pa makar omjer zalozenih dionica bio 1:3…

najnovija ponuda bankama-u krizi agrokora za svaku kunu novog kredita jamcimo povrat jedne kune iz starih kredita[/url]

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

HBP se naplacuje samo za iznos datog kredita pa makar omjer zalozenih dionica bio 1:3…

Jesi siguran u to? Po čemu se određuje koliko bi dionica smjeli uzeti ako se kredit ne plaća? Cijena na burzi je podložna manipulaciji. Zato mislim da se ide na ono: založi dvostruko da sam ja siguran, a dalje ćemo vidjeti. Kao zalog kuće. Sjedne ti na kuću, proda, naplati se, a ako nešto ostane to imaš. Problem kod kuće je što ti ju znaju prodati za pola cijene samo da se naplate i dalje ih nije briga.
Ne znam točno kakav je ovdje princip, ali založno pravo je upisano na sve založene dionice, znači sve one su predmet zaloga u tom pravnom poslu. Kao jedinstveni založeni predmet, bez cijepanja.
Kažem opet, nisam detaljno upućen, ali što drugo može biti?

New Report

Close