HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nastavite li djeliti kredite PTKM i slicnima, brzo ce ovdje scenarij Jadranske banke…

Pa kredit je zicer zicera. Kolateral su pogledajte koje dionice. Bravo HPB!
[/quote]

Jedino sta valja je HT, a price za malu djecu su to da ce HPB sjest drzavi na imovinu…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

A zasto se onda davao kolateral? To ide automatizmom. Regulator, dionicari… Svi gledaju. Brutalne tuzbe u suprotnom. Prosla baba s kolacima.
Osim toga, privatizirat ce PTKM uskoro.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

nastavno na odluku Vlade RH o osiguranju povrata kredita potpisan je ugovor o dugoročnim kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak i Hrvatskom poštanskom bankom d.d. te ugovor o kratkoročnom financiranju s Erste&Steiermarkische bankom d.d. u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna.

Odlukom Vlade za osiguranje povrata kredita odobreno je zasnivanje založnog prava HBOR-u na 2.029.879 dionica HT-a, 626.833 dionica Podravke, 651.140 dionica Croatia Airlinesa te 3.079.233 dionica Đuro Đaković grupe.

dakle, Habor, Erste i HPB sa ukupno 350M kn… samo ne znamo da li je i HPB dala kredit ili je tek servis Habora jer, kao što znatre, Habor nije komercijalna banka a državi je po EU regulativi zabranjeno davati potpore pa onda takvi krediti idu preko komercijalnih banaka koje uredno naplačuju svoju uslugu…

u svakom slučaju, dobar posao za HPB

a price za malu djecu su to da ce HPB sjest drzavi na imovinu…

kolega, dakle, kada Erste da kredit, onda je to Ok ali kada je HPB u pitanju i još osiguran založnim pravom, onda to ništa nevalja …fakat te ne kužim ćemu tolika neobjektivnost?!

a “priće za malu djecu” su ti ovako išle prije dvije godine :

’HPB nam nije dao mogućnost rješavanja duga, bez najave su blokirali račun’

Uprava Petrokemije uložila je maksimalne napore [b]da udovolji zahtjevu HPB-a za jednokratnim vraćanjem potraživanja po regresnom dugu[/b] za jednog od dugoročnih kupaca Petrokemije.[b]Jednokratnim vraćanjem duga omogućena je normalizacija odnosa s HPB-om[/b] čime je došlo do deblokade poslovnih računa Petrokemije

eto, kada si već spomenuo, sada vidiš kako to ide sa “sjedanjem drzavi na imovinu”…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

He, he, još jedna HDZ privatizacija . Iako PTKM 12 puta više dužna od kapitala, diže kredit defacto od poreznih obveznika, a koji naravno će otiči u stranačke interese.
Založna prava na dionice HT-a, PODR će banke vjerojatno unovčiti, ali taj gubitak države snose građani.
PTKM novac naravno opet će trošiti kao pijani miljarder.

Ovo je tema HPB-a, nije teme Erste, a pošto Erste također nije u drž vlasništu, onda me dotični ne zanima…

HPB nikada nije sjeo na imovinu državi, sjeo je na PTKM, znamo da PTKM neće moći plaćati kredit, a priče da će HPB sjesti na imovinu CERP-u/DUUDI-ju… Uostalom, ako i sjedne, dan poslije će biti razrješenje cijele uprave… Uostalom, ne znam što se tu čudimo, pa SZIF i PRFC su imali ovršnu ispravu u rukama gdje su mogli u 1s izbiti državi 300 mil kn pa nisu bili toliko gl.up.i da to naprave…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Ovakvi krediti su za bankare najbolji…..tako da ne pricajte ono sto nema objektivnosti…uostalom gore kolega se potrudio svima sve objasniti

Tako je.
Kredit je debelo osiguran. Zasto? Jer je morao biti. Tocka.
Udio hpb je mozda trecina, max pola. Zasto? Zbog trzisnog udjela. Cca. 12% erste, 5% hpb.
Ne drukajte bez veze.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ovakvi krediti su za bankare najbolji…..tako da ne pricajte ono sto nema objektivnosti…uostalom gore kolega se potrudio svima sve objasniti

Najbolji? Po čemu? Pa već sada se može konstatirati da PTKM nema mogućnosti vračati kredit…

Btw. za bankare je najbolji kredit onaj koji uredno vraćaš, a kada PTKM ne bude plaćala svoje kredite, prvo će se morati opet dati velike iznose za rezervacije, a za kraj vjerojatno dobiti dionce nekih lijevih kompanija…

Ht i podravka. Lijeve…

A ostale dvije niste naveli? HAHAHAHA

Ma uostalom, sve je to vaša odluka na kraju…

Ja sam kupovao po >900kn, pa je bio dokap pa onda smanjio ulaz na cca 600kn i prodao sve kad ju je XY izreklamirao…

I naučio sam da kad sa državom imaš posla…

HAHAHAHAHAHA. Kako si pametan, moj čovik.

“Vlada je, naime, odlučila za tu svrhu izuzeti od prodaje dio dionica koje država ima u HT-u (2.029.879 dionica), Podravci (626.833), Croatia Airlinesu (651.140) i Đuro Đaković grupi (3.079.233), odnosno odobreno je zasnivanje založnog prava HBOR-u na tim dionicama.”

Po sadašnjim tržišnim cijenama:
HT: 2.029.879 x 166,32 = 337.609.475,28 kn
PODR: 626.833 x 345,00 = 216.257.385,00 kn
DDJH: 3.079.233 x 34,11 = 105.032.637,63 kn
TOTAL = 658.899497,91 kn

CRAL sam izbacio jer je ovo sve utržljivo, a CRAL baš i ne.

Znači, 300 mil više nego što je iznos kredita. Skoro duplo.

P.S.
Stroga preporuka: ako ne barataš brojevima ne upuštaj se u rasprave. Ispadaš jako smiješan. Najlakše je nabacivati kvalitativne futurističke ocjene.

Također kada pitate kako će HPB sjesti državi na dionice ako PTKM ne bude vraćala kredit. Pogledajte na SKDD, HPB je već upisana, i država bi ostala bez dionica kao što je nedavno Todorić ostao bez dobrog dijela Belja, Vupika, PIVK i Agrolagune – automatizmom.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

New Report

Close