Pisalo je u jutarnjem (tiskanom izdanju) da će se dobit isplatiti dioničarima. Čitao sam. Mislim da je izdanje od 2.3. bilo kad je i ono za zatvaranje računa bilo. Dosta velik članak.
Kompletna ili prema ovoj Odluci na koju sam se gore pozvao?
Mislim da sva, ali stvarno nisam siguran 100 %. Državi u svakom slučaju treba keša jer dolazi jako puno milijardi na naplatu ove godine.
Znaci isplatiti ce dividendu i onda ce 6 mjeseci kasnije sa tom lovom dokapitalizirati firmu?
Pisalo je da će se dobitak isplatiti dioničarima, ali ne i način na koji će CERP tu dobit upotrijebiti. Nije li logično da se izdaju nove dionice i stave u prodaju…. Sve ovisi o tome koliko država misli i dalje imati vlasničkog udjela. Stvarno detalje ne znam. Znam samo kaj sam pročitao.
@crobiz16: ako smo nešto do sada naučili onda je to da ne smijemo podcjenjivati naše političare 🙂
Standardni obrazac. Prvo izmuzu kravu dok sama ne padne mrtva od dehidracije i onda ju probaju uvaliti nekom drugom, predstavljajuci se u medijima kao prokapitalisticka vlada koja smanjuje udjele u nestrateskim firmama. Onda kada nakon osmog kruga dokapitalizacije ne bude zainteresiranih, dobra majka drzava ce se pozrtvovno ponuditi da digne kredit i dokapitalizira HPB. Spontani aplauz!
crobiz
Obrazac koji si ustanovio ovdje je točan, zaista smo tome svjedočili mnogo puta.
Ali najčešće se radilo o gubitašima gdje Bog dragi ne bi došao bez čiste situacije, i to ni za koje pare.
Ovdje je ipak malo drukčije. Firma stvara dobru dobit.
Vjerovatno će pokupiti divku, a onda raspisati natječaj za dokap, po meni oko booka, u slučaju da država želi zadržati većinsku kontrolu. Ako pak budu pristali na pad ispod 50% vjerujem da bi se tu platila i dobra premija. Pogledaj slučaj CROS. O tome smo već pisali na drugom topicu.
Kako imam dionice HPB možete to smatrati kao wishful thinking. Nema frke.
No ipak smo ušli u fazu razvoja kad grube piz….je više ne prolaze, tako da se ne bojim previše za ovo.
@serislave, ako u medijima tvrdis da je firma podkapitalizirana, zasto vuces van jos kapitala iz firme? Zasto ne ulozis to “malo” kapitala u daljnji razvitak biznisa uslijed cega ce firma vrijediti jos vise u prodaji?
OK, imas dionice, zelis dividendu i subjektivan si, i moj komentar nema veze sa HPB-om nego sa drzavom i njezinim upravljanjem, ali tko je tu lud?
Ne to, ja bih htio dividendu, mada je stvarno glupo vući novac van kad si na granici.
Osim toga, ne znam otkud ta informacija. Jel to provjereno? Bolje ne, objektivno.
Možda da isplate neku siću tek toliko, ali glavninu trebaju zadržati. Ja bi bar tako napravio.
Ma neće. Dokapi su išli za DDJH i PTKM da se spašava glasačka baza u mjestima gdje su propale firme.
Za ovo nema nikakvog političkog interesa.
@randopph ne kazem da bi drzava sudjelovala u dokapu nego kakva je to poruka potencijalnom investitoru cujte treba nam strateski partner JER je firma podkapitalizirana a u biti mi smo pred 6 mjeseci IZVUKLI 100 milijuna kuna iz nje. Cista suprotnost od onog standardnog “usminkavanja prije prodaje”. Ovo je ekvivalent uzimanja palice i razvaljivanja vec razvaljenog racunala prije nego ga stavis na njuskalo sa naslovom “prodajem razvaljeni laptop”.
P.S. Ne kazem da je HPB razvaljena banka, naprotiv. Cisto figurativno se izrazavam 🙂