HPB u 2016. planira operativnu dobit od 321 milijuna kuna
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a
U planu je i daljnji rast profitabilnosti Banke s prinosom na kapital u 2016. od 9,9 posto, značajno iznad HPB-ove procjene za cijeli bankarski sektor od 3,6 posto
banka.hr Objavljeno 14.11, 14.04.2016.
Hrvatska poštanska banka u 2016. planira rast imovine na 18,1 mlrd kuna nakon što je prošlu godinu završila sa 17,7 milijardi.
Banka također planira povećanje tržišnih udjela u ukupnoj imovini na 4,6 posto (sa sadašnjih 4,5%), u kreditima stanovništva na 4 posto (sa sadašnjih 3,7%) i depozitima stanovništva na 4,6 posto (krajem 2015. udjel je iznosio 4,5%).
Planirana je operativna dobit od 321 milijun kuna i neto dobit od 181 milijun kuna što je rast za 47 posto u odnosu na rezultat ostvaren 2015. U planu je i daljnji rast profitabilnosti Banke s prinosom na kapital u 2016. od 9,9 posto, značajno iznad HPB-ove procjene za cijeli bankarski sektor od 3,6 posto.
Navodi se to u prezentaciji Tomislava Vuića, predsjednika Uprave HPB-a, o reorganizaciji i dokapitalizaciji najveće hrvatske banke koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi, a pripremljena za Liderovu konferenciju ‘Budućnost javnih poduzeća’ koja se održava u petak u Dubrovniku.
Nakon nedavne dokapitalizacije i reorganizacije HPB je u 2015. najuspješnija banka u Hrvatskoj po prinosu na kapital (9,4%), treća banka po visini dobiti (123 mil. kn), četvrta po broju klijenata (632 tisuće), sedma po veličini aktive (17,7 mlrd kn) te druga po broju gotovinskih transakcija u platnom prometu, navodi se u priopćenju HPB-a.
HPB će u skoroj budućnosti morati isplaćivati minumum 50% dobiti u vidu divke.
HPB će u skoroj budućnosti morati isplaćivati minumum 50% dobiti u vidu divke.
Super, jel krece od ove ili sljedece godine?
Znam da sam u jednom dokumentu to pročitao… mislim čim riješe dug a ovim tempom će to kako sam i rekao u vrlo skoroj budućnosti. Treba vidjeti i po koliko ide dokap.
Znam da sam u jednom dokumentu to pročitao… mislim čim riješe dug a ovim tempom će to kako sam i rekao u vrlo skoroj budućnosti. Treba vidjeti i po koliko ide dokap.
Samo nemojte zaboraviti da je ovakakv rast bio moguć zahvaljujući niskoj (početnoj) bazi i da nije realno očekivati zadržavanje takvih stopa na prilično malom i fizički ograničenom prostoru.
Povećavaju kreditiranje za 900 milijuna kuna!!! Stvarno idu punom parom, ali bi trebali za dugoročan
održiv rast u bliskoj budućnosti razmišljati i o horizontalnoj integracji, odnosno preuzimanju manjih banaka čija vrijednost nije toliko u aktivi koliko u broju klijenata koje opsluživaju. Logika je jednostavna, kada imate veliku bazu klijenata veći je i broj onih koji imaju neke zajedničke specifične potrebe za određenim kredititranjem što samoj banci predstavlja jeftinije kreiranje finacijskih proizvoda i izvor prihoda. S takvom bazom, banci preostaje samo da maksimalno unaprijedi Big Data sustav (rudarenja podataka) u potrazi za specifičnim potrebama svojih klijenata.
Lp.
Kakav dug? Zar nije bio problem sa rezervacijama?
Kakav dug? Zar nije bio problem sa rezervacijama?
[/quote] predlaže se isplata najmanje 50% dobiti poslovanja svake godine čim se podmire gubici iz prethodnih razdoblja.
Izišlo izvješće.
Tek je prvi kvartal a ovi već namlatili 22 kn dobiti po dionici, kukulele ovo će biti odlična priča.
http://www.banka.hr/hrvatska/hpb-povecao-kreditni-portfelj-zahvaljujuci-konverziji-kredita?utm_source=nldnevni&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter
HPB: Bolji početak od rekordne 2015. i bolje od plana
Pokazatelj 2015q1 2016q1 godišnja promjena Plan 2016.
Neto dobit (mil. kn) 42,26 44,56 5% 180,79
ROAE* 19,40% 9,90% (9,5 pp) 9,90%
Operativna dobit (mil. kn) 76,76 82,91 8% 321,24
C/I 58,80% 55,40% (3,5 pp) 57,80%
Kapital (mlrd kn) 0,9 1,83 103% 1,9
*u prvom tromjesečju 2015. banka je imala upola manje kapitala
nego danas pa je anualizirana stopa prinosa bila izrazito visoka