Stvar je vrlo jednostavna.
Ima puno kupaca i prodavača.
Istina, ima i onih koji trguju, a znaju izračunati vrijednost kompanije pa temeljem izračuna kupuju ili prodaju ovisno je li cijena odgovara vrijednosti ili ne.
Po trgovanju bi se dalo zaključiti da je trenutno izračunata vrijednost kompanije 250,00 kuna, a ne npr. 400 kuna tj. cifru koja se često spominje, a da ne pričam o 500,00 itd.
I da, ja trgujem isključivo radeći svoje analize, bez ikakvih inside informacija ili dogovora s bilo kojom stranom. Trgujući na takav način stječem sigurnost.
I da, ovo je izračun za cijenu koja je trenutno na burzi, a naravno da to puno raste ako je cijena dionice 400-500 kn.
Volio bih vidjeti da netko ponudi konkretnu računicu jer ove priče da to vrijedi samo zato što je to Dubrovnik mi ne drži vodu (a niti potencijalnim kupcima državnog paketa očito).
Moje mišljenje je da privatizacija (dionice + dug), rušenje i izgradnja novih objekata bi vjerojatno koštala 250.000 do 300.000 eura po sobi. Toliko će otprilike koštati i Maistrin novi hotel Park (možda i malo više).
To su velike cifre i nije ni blizu bagatele, IMHO.
kolega
pa ne misliš valjda da će to sve što si naveo, netko (pre)platiti obzirom na sadašnje stanje? naravno da se onda isplati kupiti čisti teren, ispada jeftinije nego da nekoliko godina sređuješ papire, i još imaš troškove rušenja i hladni pogon neko vrijeme! da li bi ti odmah ?kupio takvu nekretninu ili bi tražio debeli popust?
Naravno da bih trazio popust jer i da država pokloni dionice tu i dalje još treba puno novaca ulupati.
Da država pokloni… Genijalno. Očito neuspjelo kupujete HMST.
Razmišljate sjajno socijalno-demokratski. Ja mislim da je bolje da država
pokloni prvo partiji, pa da partija odluči kome će pokloniti. Recimo
Radmanu, jer on je već dobio na poklon hotel na Bledu. Može Josipoviću
Mesiću, jer oni su ljevičari i ne vole kapitalizam, ali vole nekretnine.
Ovaj prijedlog je prihvatljiv za dio lijevo orjentiranih građana.
Već sam više puta pisao da je član uprave Valamara osobno rekao da ima hrpa problema a ne samo jedan, ali nekima ni to nije dovoljno.. Oni se ne žele baviti s raspetljavanjem i rješavanjem toga svega ali opet forumaši kao i na LRH riješe to za desetak minuta, samo treba pitati.
Skinu ovu hipoteku i prebace na drugu firmu? I šta onda s tom firmom, ona prebaci na neku treću? Pa jedan od problema HMST i je što su na njih stavljane tuđe obveze (solana). Plus priča oko DAB-a i kamata koje se nigdje ne vode i knjiže? To se ne sječam da je ovdje itko ikada spomenuo. Plus nerazjašnjena priča oko zemljišta i tužbe ljudi koji potražuju vlasništvo.
I na to sve onda još treba uzeti u obzir da tko god to kupi hoće 4 zvijezdice minimalno, a vjerojatnije i 5 jer će ovo sve skupa biti jako skupo a znamo (ili ne znamo?) da više zvijezdica osim više cijene znači i veće marže. A da to digne na 4/5 zvijezdica većinu treba porušiti jer se postojeće ili ne može ili nema smisla uređivati.
Ne kažem da ovo vrijedi 0, ali treba biti realan jer ovo su realni problemi i ne rješavaju se. Tu su i godinama se već njima nitko ne bavi. I zato je (između ostaloga) smiješno ovo uspoređivati sa HIMR
Sada me možete napasti da je to Dubrovnik i biti ironični kako to nitko neće, pa da drukam i pričam gluposti ali mogu se kladiti da 90% ljudi nije zagrebalo ni jedan od navedenih problema. Sigurno će cijena rasti kada se opet raspiše natječaj ali dok se ove stvari ne riješe neće nitko ni za 150 kuna po dionici ovo kupiti. Stavite sve gore na papir pa ćete vidjeti i sami.
kolega , mislim da sam o ovim stvarima pa čak i puno šire (čak i DAB) ja prvi na forumu pisao, pa su/ste me popljuvali, a to je bilo već podosta davno. Neki će se sjetiti! No, nije ni bitno!
A sad se osjećam prozvanim zbog moje izjave o prebacivanju hipotekarnog kredita za Solanu Ston na neku drugu firmu u većinskom državnom vlasništvu.
Ako poznate povijest privatitzacije u HR kao i naše Zakonodavstvo, u tome nebi trebalo biti nikakvog problema, to je već viđeno. By the way, upravo iz Valamara su dečki tražili da država da vinkuliranu neopozivu bankovnu garanciju za taj kredit, no naravno to dečki iz CERP-a nisu sproveli. Ali zar mislite da je to problem? Taj problem se kroz pola dana da riješiti, samo da politika tako odluči! Budimo realni, pa državan dava bankovne garancije za kredite 100 puta veće od ovog.
Istina je da postoje i neki drugi problemi, koji su ipak malo teže rješivi, ali NISU nerješivi, naprotiv!
Nažalost, ili na sreću, o ovoj temi znam jako puno, mogao bi napisati romane ovdje, ali niti mi se da niti imam vremena.
Samo mi vjerujte da se svi problemi mogu riješiti jako jako brzo, samo da ima političke volje i konsenzusa!
Naravno!
Svi koji pišete, da je bolje kupiti čisti teren usred Dubrovnika gde možete graditi hotel sa pet zvijezdica, pa onda napišite da li postoji takav teren, koji se može kupiti i graditi tamo? I koliko košta taj komadič obale?
Slovenac1
Postoji takvih terena (Babin Kuk, Gorica), samo su ti tereni već kupljeni od stranaca ili turističkih korporacija ili jačih privatnih investitora, tako da im je cijena najblaže rečeno paprena.
Greenfiled je uvijek odlična opcija, bez daljnjega, no ni Maestrali nisu za baciti.
Pa naravno pitao sam za terene koji se prodaju i gde se može graditi hotel sa pet zvijezdica i kakva je cijena. Kod tih terena koji su več kupljeni od stranaca može se vidjeti koja je realna cijena zemljišta.
Da država pokloni… Genijalno. Očito neuspjelo kupujete HMST.
Razmišljate sjajno socijalno-demokratski. Ja mislim da je bolje da država
pokloni prvo partiji, pa da partija odluči kome će pokloniti. Recimo
Radmanu, jer on je već dobio na poklon hotel na Bledu. Može Josipoviću
Mesiću, jer oni su ljevičari i ne vole kapitalizam, ali vole nekretnine.
Ovaj prijedlog je prihvatljiv za dio lijevo orjentiranih građana.
Ja sam dao neke brojeve, mogu li vidjeti vaše? Rekao sam, ako su dobri prodajem RIVP i kupujem HMST
Osim toga, nije li za male dioničare bolje da država pokloni nekome HMST, nego da ih drži za sebe i neuspješno prodaje?