nemojte se prevariti.
HMST imaju problem sa zemljištem da DPU-om, u to neće tako lako riješiti jer ga donosi Grad, a znamo kako u Gradu sve funkcionira.
Zar nije bio problem sa zemljištem i kod Kupara, pa kod HIMR, čak su se i neki gradonačelnici javljali, da neče to tako lako….Mislim da nije u nikakvom interesu, da hmst kao takav propadne, nego je u interesu svih, da to neko kupi i investira. Od toga če imati koristi svi…
kolega slovenac ako su na kuparima rusi uložili više mil kn samo u pripremu natječajne ponude,angažirali na desetine ljudi koji su na tome radilii i kako bi po njihovim izjavama,planovima napravili tamo nešto do sada neviđeno u hr i ako su zainteresirani a izjavljuju da jesu za kupnju hmst što su tek spremni na toj još boljoj atraktivnioj lokaciji napraviti?
onaj tko pogodi odgovor na to pitanje moglo bi mu se isplatiti ili kako bi neki(koji su prodali himr na 3xx) rekli nakon raspleta na himr moglo bi mu se “posrečiti” 🙂
mislim da znam odgovor a
možda i griješim,nebi bilo…
odgovor nećemo još dugo čekati
najgori scenarij je novi natječaj i u međuvremenu još dodatni porast vrijednosti položajne rente
status quo je duogoročno je neodrživ,protuprirodan..
jednom će netko od kupaca progledati ili zgubiti volju,želju za glumljenjem nezainteresiranosti,izmišljanjem utega …
a svi ostali kupci koji neće kupiti imati će puno razloga za “plakanje”
imamo masu takvih primjera kada je hr turizam u pitanju u zadnjih nekoliko godina.
dali je netko tko je kupio nešto u hr turizmu u zadnjih par godina radi toga požalio?nije
dali će? velika je vjerojatnost da neće
svi su više ili manje profitirali osim malih ulagača pesimista naravno a oni nisu za žaliti jer je to bio njihov vlastiti izbor.
tako okrutno a tako pošteno
🙂
P.S.
ne podcjenjujem valamarove šanse ali mislim da su manje iako su se sigurno dobro pripremili.
ne vjerujem da bi himr kupili sa mirovincima da nisu morali računajući i na kupnju hmst štedjeti cash.
tko god da kupi napraviće odličan posao radi izuzetno,rijetko dostupne atraktivnosti lokacije i iako bi više volio da kupi vlmr neću ih žaliti ako će biti “preškrti”.
svi imaju šansu i neka najbolji ponuđač odnese ovaj nebrušeni dijamant.
Zar nije bio problem sa zemljištem i kod Kupara, pa kod HIMR, čak su se i neki gradonačelnici javljali, da neče to tako lako….Mislim da nije u nikakvom interesu, da hmst kao takav propadne, nego je u interesu svih, da to neko kupi i investira. Od toga če imati koristi svi…
da, osim radnika koji će ostati bez plaća/možda i posal u međuvremenu dok se hoteli budu rušili i gradili novi. a njih nije malo, i nisu bez glasa.
nije se dzaba ponistava natječaj više puta.
Radnici če uz pravog vlasnika dobiti posao za slijedečih 100 godina, a uz državno vlasništvo izgubit če posao svi u roku par godina…
Nemojmo i zaboraviti, da nikad u povijesti kamatne stope nisu bile tako nizke i povoljnije za investiranje i gradnju kao što je to primjer sad. Kad uz to dodamo još top lokaciju, kupce koje žele investirati i graditi, onda je sve jasno…
Invest ?
…radnici će ostati bez posla…nije rješeno zemljište, pa se brinete za sve ono što će brinuti novi vlasnik.
Imate dionice ili nemate, kužite priliku ili ne.
Što bi vi, mislite da treba ostati državno pa da ovaj gospodin koji pajserom otvara automobile i
treba ubrzo postati potpredsjednik Vlade brine o Hotelima Maestral i radnicima.
Najbolje srušiti te hotele pa napraviti parkić da se djeca imaju gdje igrati i jedan veliki park za pse i
gradski parking.
Valamar 2016. tri puta povećava plaća radnicima i nagrađuje za uspješne mjesece.
Vrijeme je da prestanemo sa SFRJ razmišljanjem. Kao da će ovo kupiti netko malouman.
Ovo je fantastična prilika, a za takve prilike novca (milijardi) ima koliko treba.
ako je to uopće prilika.
Veće su prilike greenfield investicije, kojima se okreću sve turističke kuće u svijetu, pa i u Hrvatskoj (primjer Shearaton u Mlinima od HUPZ, novi Maistrini i Valamarovi hoteli).
Ekonomski gledano je to puno čišće, jednostavnije a na koncu i jeftinije.
A to da nema zemljišta, to su priče za malu djecu.
Čak i Dubrovnik, koji je jako izgrađen, ima jako puno prostora za greenfield (Babin Kuk, Gorica), na kojima su DPU-om i predviđeni hoteli i turistička namjena, što znači da su im otvorena vrata.
Kupivši HMST, dobivaju mačka u vreći iz koje nikad neznaš što će ispasti niti koliko je duboka.
Kod greenfielda je čista cost-benefit analiza, i to kapitalisti vole, i to je isključivi razlog zašto se do sada bježalo a i još uvije bježi od HMST.
Kome milo, a kome drago.
Ja kao mali dioničar većine turističkih kompanija u HR ne bih nikako volio da firma u kojoj imam udjele preuzme Maestrale, jer znam o čemu pričam, a između ostalog, ova priča je i na tragu priča svih čelnih ljudi vodećih turističkih kompanija.
ako je to uopće prilika.
Veće su prilike greenfield investicije, kojima se okreću sve turističke kuće u svijetu, pa i u Hrvatskoj (primjer Shearaton u Mlinima od HUPZ, novi Maistrini i Valamarovi hoteli).
Ekonomski gledano je to puno čišće, jednostavnije a na koncu i jeftinije.
A to da nema zemljišta, to su priče za malu djecu.
Čak i Dubrovnik, koji je jako izgrađen, ima jako puno prostora za greenfield (Babin Kuk, Gorica), na kojima su DPU-om i predviđeni hoteli i turistička namjena, što znači da su im otvorena vrata.
Kupivši HMST, dobivaju mačka u vreći iz koje nikad neznaš što će ispasti niti koliko je duboka.
Kod greenfielda je čista cost-benefit analiza, i to kapitalisti vole, i to je isključivi razlog zašto se do sada bježalo a i još uvije bježi od HMST.
Kome milo, a kome drago.
Ja kao mali dioničar većine turističkih kompanija u HR ne bih nikako volio da firma u kojoj imam udjele preuzme Maestrale, jer znam o čemu pričam, a između ostalog, ova priča je i na tragu priča svih čelnih ljudi vodećih turističkih kompanija.
Stalno slusamo, da vi znate o cemu pricate, o kosturima iz ormara, pa hajde jedanput napisite to sto mi ostali ne znamo….
Lapad je izrazito bolja lokacija od izvrsne za Sheraton u Mlinima.
http://www.sheratondubrovnikriviera.com/
Zar mislite da neće biti investitora za hotele 3500 metara od Straduna i dubrovačkih zidina.
Vjerujem da će ih biti više i da će doći do cjenovnog nadmetanja.