HMST (Hoteli Maestral d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HMST (Hoteli Maestral d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako novinarka u clanku govori o trzisnoj cijeni onda sigurno misli na trenutnu cijenu na trzistu, tj na burzi. (a ne kao sto neki navode da je to nova pocetna cijena ili nova procjena) A ako drzava kaze da ocekuje prodaju po vecoj cijeni od trzisne (sto je i realno) onda je to valjda najjaci moguci indikator da dionicu treba kupiti na trzistu. Nekima izgleda fali malo elementarne logike.

ako moja elementarna logika funkcionira…
svi bi mi kupili i sanjamo mokre snove od kojih neće biti ništa pa i oni(pesimisti)bi kupili ali svi čekamo da se ask spusti ili da neki turbo kamikaza raspali po bidu kao u petak.:-)
ovdje se vidi već duže vrijeme da sve što je ispod 300 je umjetna brana na krilima nelikvidnosti.
i tu siću će uskoro netko počistiti i bez vijesti o početku natječaja.
uvjek su iluzije po bid-u bile dobra najava onog što sljedi za dioničare.
barem smo se toga na ovoj dionici nagledali dosta.
sve napisano vrijedi i za himr jednako.
ima dosta tih situacija i na ovoj temi dokumentirano ako nekog zanima lako će naći.
početna cijena po meni nije misterij već sa velikom izglednošću možemo reći da će ostati ista
jer ima više jakih razloga a svi su više puta ponovljeni pa ako nekog zanima neka čita temu unazad
radi kojih se ne vidi potreba za spuštanje cijene.
nisam protiv toga jer će ozbiljan novac odraditi svoje.
što se mene tiće može i na telki uživo licitacija kao u srbiji.
početna cijena 1 kn.
vrijeme je sazrijelo da se nemoramo više bojati.
prevelika je ovdje lovina da se nebi postigla dobra cijena.
zlatna koka,jedna od “masnijih” na mediteranu a da je trenutno na prodaju.
a tko zna kada opet i koliko će tada biti cijena ovakve lokacije na jadranu
tko kupi imat će velikog razloga za slavlje i to odmah.
a svi oni kupci koji ne kupe imat će velikog razloga žaljenjem i to odmah.
a samo će jedan kupiti…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

A što ako Maestrale, Imperijale, Jadran i slične, država prebaci mirovincima po trenutnim cijenama ili nekim novim procjenama?

To bi s pozicije vlasti bilo idealno jer sve ostaje u “našim” rukama i država može reći da su građani postali vlasnici preostalog “obiteljskog srebra”?! Međutim, onda ne bi bilo preuzimanja i kratkoročnih špekulacija, dizanja cijene i sl, što velika većina ovdašnjih posjetitelja očito očekuje. S druge strane, postavlja se pitanje, kako bi mirovinci dalje hendlali ulaganja obzirom da ne mogu odobravati kredite ni ulagati direktno novčana sredstva u takva društva. Dakle, preostaju dva modaliteta. Nova emisija dionica ili ulaganja u dužničke vrijednosne papire tipa obveznice (konvertibilje i sl.).

Meni se čini da upravo zbog toga tržište reagira tako kako reagira jer ne može sagledati što će se točno dogoditi. Mislim, moguće je insistirati na dosadašnjem modelu privatizacije s istom ili različitiom početnom cijenom, no to do sada nije dalo odgovarajuće rezultate, a vremena za ‘nove eksperimente’ baš i nema i zato mislim da će se model privatizacije mijenjati. Ruku na srce, za sve bi to bila win-win situacija osim možda za one koji su se kratkoročno kladili da će se pojaviti “bogati Rusi”, Turci, ili što ja znam tko je navodno bio ili jest zaintereisran. U takvoj varijanti ni spekulanti vjerojatno neće značajnije izgubiti, a to što možda neće zaraditi, državu ionako ‘zaboli’. Eto, mojih ’50 centi’ na temu.

Link na cijeli clanak pa kome krivo kome drago

http://www.vecernji.hr/hrvatska/prodaja-imovine-pocinje-s-hotelima-1068123

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Link na cijeli clanak pa kome krivo kome drago

http://www.vecernji.hr/hrvatska/prodaja-imovine-pocinje-s-hotelima-1068123

Pozdrav

Pa clanak je odlican, to je tocno ono sto cekamo, ubrzanje prodaje turistickog portfelja. Uopce ne vidim kako netko ovo moze izokrenuti u negativno.

A ovima koji racunaju nekakvu pocetnu cijenu prema onome sto je novinarka izracunala, preporucujem da pogledaju sto je napisala u naslovu i koji je zapravo zbroj tih navedenih firmi. Jao si ga vama ako donosite investicijske odluke na temelju novinarske matematike.

ako je država dala sama napraviti procjenu imovine koji bi to sad trebao biti salto mortale da se ista prebaci mirovincima po značajno manjoj cijeni?
ako takav model tada izgledno po procjenjenoj imovini.
himr kao posložena money making mashine još donekle i izvedivo.
ali šta bi mirovinci radili sa hmst?
neznam tko bi u takvoj situaciji bio luđi država ili mirovinci.
po meni gotovo nemoguća misija ili scenarij u slučaju hmst.
nije cilj privatizacija prebacivanje državne imovine na mirovisnke fondove već punjenje proračuna i smanjivanje deficita,duga…
ne vidim kako bi se taj scenarij uklapao u gore navedeno
možda i griješim,nebi bilo…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

pa već imate primjere ulaganja mirovinaca u turistički sektor (arena, himr). imaju oni tu i neko zakonski limit do koliko % mogu posjedovati. kad i gdje su mirovinci bili većinski? onda bi morali imati i stručnjake za turizam, pa za prehranu u podravci, naftu u ini i td. koliko vidim oni ni svoj osnovni posao ne obavljaju baš najbolje. prebacivanje dionica od države na mirovince ni je privatizacija i ne donosi nova ulaganja i znanje u postojeće firme. svrha privatizacije ni je samo punjenje proračuna već dizanje nivoa usluga, zapošljavanje novih radnika i nakon toga bolji porezni prihod.

who dares, wins

pa već imate primjere ulaganja mirovinaca u turistički sektor (arena, himr). imaju oni tu i neko zakonski limit do koliko % mogu posjedovati. kad i gdje su mirovinci bili većinski? onda bi morali imati i stručnjake za turizam, pa za prehranu u podravci, naftu u ini i td. koliko vidim oni ni svoj osnovni posao ne obavljaju baš najbolje. prebacivanje dionica od države na mirovince ni je privatizacija i ne donosi nova ulaganja i znanje u postojeće firme. svrha privatizacije ni je samo punjenje proračuna već dizanje nivoa usluga, zapošljavanje novih radnika i nakon toga bolji porezni prihod.

Nego sto je to, ako nije privatizacija?

Nosi nova ulaganja ako dokapitaliziraju firmu dionicama ili firma izda duznicke papire koje ce oni otkupiti. Pa ima na trzistu menadzera koje ce imenovati NO i koji mogu provesti adekvatnu politiku ulaganja i razvoja, a bome i konzultanata. Cak i u drzavim sferama. Primjer je ACI. Doduse on ima pomalo monopolsku situaciju, ali ima i primjerice HIMR na Rabu.

Sto mislis da su Georg Eltz i Franz Lanschutzer (bili) strucnjaci za turizam?

@fahrudin
kolega znajući povijest ulaganja mirovinaca (kupovinu ine po naredbi politike,ptkm, dlkv, kupovinu obveznica ranga smeće što državnih što privatnih) to onda ne bi bila privatizacija već anarhija i bezvlašće gdje bi se odluke i dalje donosile po razno raznim kabinetima. upitno je tko bi tu i na koji način profitirao. kod grofa se zna da je to njegovo privatno vlasništvo pa on shodno tome racionalno postupa. ovo bi opet bilo ni od dinka ni od štimca već svačije pa si možemo misliti kako bi bilo. što se tiče himr mirovinci su tamo kratko dok je menadžment još od one države i godinama vapi za privatizacijom. aci ne trebam ni komentirati. povući ću jednu paralelu sa komšilukom: tako je nedavno vučić u srbiji odustao od privatizacije telekoma pod izgovorom da je premala cijena. pravi razlog je to što njegovi puleni tamo izvlače novac i slijedeća prodaja će biti za pola cijene ali njima će biti svejedno jer su se nagrabili.

who dares, wins

koliko halabuke i nervoze zbog jednog bijednog novinarskog članka koji nije otkrio ništa novo!

nije cilj privatizacija prebacivanje državne imovine na mirovisnke fondove već punjenje proračuna i smanjivanje deficita,duga…
ne vidim kako bi se taj scenarij uklapao u gore navedeno
možda i griješim,nebi bilo…

mirovinci imaju ogromne količine državnih obveznica…ako država prebije dio duga po obveznicama s dionicama tvrtki koje će prepustiti mirovincima, dug države će se smanjiti, a to će onda pozitivno utjecati na kreditni rejting, a to je jedan od glavnih problema koje orešković želi početi rješavati

IGH, THNK, JDPL, ULPL, ATPL, INGR, IPKK, MGMA - najveći baloni na ZSE!!!! čuvajte svoje pare!!!!

Neće tu biti ništa novoga dok se ne formira novo upravno vijeće CERP-a. Do tada će biti pokošuja jeftinijeg dokupa.Čim se vijeće formira ići će prodaja po procijenjenoj cijeni jer se to u ovom natječaju ne može mijenjati ali će se zato mijenjati i olabaviti svi ostali uvijeti. Što se tiče teksta u Večernjaku ima u njemu netočih brojki.Usporedite zadnju ponudu za prodaju pa će vam sve biti jasno…čak ni postotci udjela koji se prodaje nije točan…..

@tin,
kolega kratko, jasno i nadasve točno.

who dares, wins

New Report

Close