Dragi belupo odi u ured za prost uredenje pa pitaj oce ti ikada dati dozvolu da sagradis u moru doslovce hotele kao sto ih ima HMST, to sto ti ne razumijes mukotrpnost i nemogucnost gradnje novih i mnogo brzeg lakseg i u koancini jeftinijeg obnavljanja postojecih hotela tvoj problem. Ja znam kako je ishoditi papire pa ide 70m od mora, 4 metra od ceste susjeda i svega zivog. Ovi hoteli ce se prodat po dvostrukoj cijeni od danasnje, firma je u plusu ima kapital i ne bi se cudio da jos i kupe koji manji hotel. Blatio ti ili ne ovo ide gore. Nije nagovor.
Tko bi u uredu za urbanizam danas dao da se na ovoj lokaciji 20metara od mora gradi hotel?
Firmica je ocito na maksimumu i dalje ne ide. Hoce li sada ovo ostati kuburiti i docekati da drugi turisti naprave 100% rasta na osnovu buducih rezultata ili ce se ipak privatizirati i pokusati uhvatiti korak s njima. Marza od 20% je smijesna za takvu poziciju. Jedna godina je vec izgubljena. Blizu je i druga, pa onda treca, cetvrta itd.
Maestrali su ocito gotova prica. A nije bas bi da su brzali s prodajom, ovo je vec 10 god kako se prodaju. Jedino ako je pejanovic mislio kako su traljavo odradili procjenu.
Kanabis, nemojmo brzat sa zaključcima jer smo na početku godine a poznato nam je svima da se u izbornoj godini doslovno mogu “dešavati čuda” kao što smo imali prilike vidjeti situaciju sa Švicarcima koju su ekspresno odradili takoreći na telefonskoj sjednici a misliš da bi to bilo tako da nismo u 2015.? Puno je članaka u zakonu “rastezljivo” sa puno “ali” i nedorečenosti a sve u svrhu za potrebe privatizacije. Iako sam imao prilike izaći na 350-360kn nisam i ne žalim već budem polagano dokupljivao na ovim cijenama jer u novom krugu su iznenađenja(pozitivna) moguća kao što su i do sad bila samo negativna…[emo_smijesak]
Da ovo je po pitanju nekog društvenog interesa ravno problemu sa švicarcima.
Milanović se svaki put štrecne kad čuje da se spominju Maestrali i privatizacija.
Dalibore cijenim tvoj doprinos za LRH i turizam u globalu a kako smo se nevoljko opredijelili da budemo turistička zemlja očekujem da se i privatizacije hotela ubrzaju i prodaju privatnom kapitalu koji bi zatim unio nove inovacije u naš turizam kojemu očito fali inspiracije za daljnji rast i razvoj a velikim dijelom je problem u zakonima koji su nedorečeni i podložni manipulacijama. Uspješne privatizacije su nužne za daljnje povećanje renomea “Hrvatske pune života”.[emo_smijesak]
Slažem se, to je istina, no do sada ne vidim da su u 3 godine npravili niti jedan jedini korak u tom smjeru, nego baš obrnuto.
1. Digli su PDV sa 10% na 13%, što je turističkim tvrtka direktno smanjilo zaradu za 10% !!!!
2. Vratili su doprinos za zdravstvo koje u turizmu koje je uslužna djeltnost i u strukturi troška troškovi radne snage sudjeluju sa 40%, a povećavaju se i razni parafiskalni nameti i troškovi
3. Ministrastvo turizma je politički dano na upravljanje IDSu koji su razbucali HTZ, 2 puta mijenjali predsjednika i jedan puta ministra
Istina donijeli su strategiju ali ja ne vidim da je 3 godine napravljeno nešto da se iz te strategije nešto provede.
Zamislili su do 2020 udvostručiti prihod od turizma????
Izgubili su 3 godine i nije provedeno ništa.
Odluka o prodaji turističkog portfelja u vlasništvu države donesena je na prvim sjednicama vlade. Koji je razlog da sa Maestralima kod kojih nije bilo baš nikakvih problema da se privatiziraju u prvoj godini čekaju 3?
Pokazali su se da ne znaju, ne žele i nisu sposobni i vi im i dalje vjerujete?
Ok, to je lijepo ali nisam siguran da je mudro kladiti se na te nesposobnjakoviće. Pogotovo kad postoji toliko alternativa.
Kolega procitajte clanak jos 2-3 puta. Vidite da cijena ne ide dolje. To nije tako lose za vladu, rekao bi da im to cak ide u prilog jer ce prosjecni gradjanin shvatiti da ne rasprodajemo svoju bastinu. Iz teksta se da procitati i da bi se moglo od privatizacije odustati.
Ne znam sto vi ocekujete od 3 kruga? Ovakvi mestrali u ovom vremenu ne vrijede 300kn.
Kakva je budcnost firme? Vidim da to nitko ne komentira. Rekao bi da su se sa 50 novih soba, smanjivanjem placa i otpustanjem par djelatnika jedva izborili za pozitivan fi. Ovdje nazalost nema ogromne amortizacije, kao u drugim turistickim firmama, pa da se skriva dobit. Ovdje se pokusava drzati glava iznad vode. Lose je sto se svi vi dionicari slazete sa vladom i upravom. Po meni to ne ide u dobrom smjeru.
Turističke tvrtke izdvajaju u amortizaciju preko 20% prihoda, a HMST nekih 8%.
Da se drže nekih standarda poslovali bi i “papirnato” sa gubitkom.
Ovako sami sebe lažu, i tvrtka ne može ni maknuti dalje bez dokapitalizacije jer novaca za nužne poteze nema. Tvrtka stvori godišnje cca 10 mil kuna zarade ali godišnje toliko moraju izdvojiti za otplatu kamata i glavnice !!!!
Restrukturiranje tvrtke košta i to ne malo. Možda bi uprava otpustila višak uposlenih ali odakle im novci za to? Pa to košta ne malo novaca (pogledajte primjer LRH koliko su do sada platili smanjivanje broja uposlenih)
Dakle novca nema ni za tekuće održavanje ali ovo lažno prikazivanje pozitivnog poslovanja da izbjegnu sudbinu prisilne privatizacije kroz predstečanu ili slično.
Pobijegli su s lopate na taj način ali to ne znači da su se izvukli jer što duže budu odugovlačili manje će vrijediti jer se supstanca nagriza iako se to ne prikazuje u izvješćima.
Odgađanje suočavanja sa istinom obično puno košta.
Pisao sam davno na ovoj temi o poslovanju ove tvrtke i nekim modelima valuacije koji su odreda pokazivali da je vrijednost dosta niža od očekivanja dioničara. Neki su shvatili, a neki nisu. Ako ste špekulirali na privatizaciju nejasno mi je da niste iskoristili veliki rast cijene koji je ta špekulacija donijela. Ja nisam mislio da će do toga doći, a da jesam sigurno bi sudjelovao u “rastu” ali isto tako nebi čekao završnih 15-20% na koliko je cijena došla od postavljene cijene.
Istina sugerirao sam između redova nekima da kapitaliziraju zaradu na dosta nižim razinama od 400 kn dokle je dionica dogurala, ali da su tada uzeli 300 kn mogli su npr kupiti LRH po 2500 kn pa bi kroz ulaganje u tvrtku koja raste na temelju predvidivog rasta poslovanja a ne na temelju “špekulacije” mogli zaraditi iste novce. Ova špeukalcija koja se sada javlja na LRH da ide prodaja samo bi bila bonus. A vi si spuštate prosjek dokupom na ovim razinama? A što ako se odustane od privatizacije, jer definitivno cijena koju su postavili ne pije vodu, a ne žele je spustiti? Gdje su razine ako se promijeni uprava i odluči prikazati gubitak nebi li se smanjila početna cijena i konačno tvrtka privatizirala po realnoj cijeni?
Istina postoji i neka doza vjerojatnosti da sutra netko dođe i plati 470 kn, ali ima i ovaj drugi scenario. Koji će se odigrati ja pojma nemam, a to je onda jasno veliki rizik, pa samim tim nosi i potencijalno veliku zaradu ili gubitak.
Dalibore nastavkom privatizacije, ukoliko CERP odluči spustiti cijenu za firmu koja posluje pozitivno u Dubrovniku i kojoj je nužan privatni kapital slažem se da bi bilo logično da prikažu minus(1.kvartal) te onda spuste cijenu ali ne vjerujem da će spustiti za više od 25% tj.oko 358kn/dionica a onda će privatizacija uspjeti. Hoću reći da imam vremena čekati do kraja godine a predsezona najavljuje optimistično i ostatak godine.[emo_smijesak]