Tko ima casha, moja topla preporuka je da ovo kupi na ovim razinama…
Ako prođe i po 1 kn, to ne znači da ovo ne vrijedi, dapače, vrijednost je tu, i država je to dobro procijenila,ali investitori jednostavno ovakvu državu ucjenjuju! Ja ću ovo nadokupljivati!
Nije nikakva preporuka, samo moje mišljenje!
Da li ove dvije izjave zajedno gledajući imaju smisla ?
Baš i ne previše.
[/quote]
Pa u biti ima..Što mislite, ukoliko država odluči (a neće) svoj udjel prodati po cijeni od 1 kn/dionici da će cijena na slobodnom tržištu biti 1 kn?Pa naravno da neće, istina tržište će malo spustiti cijen, ali dugoročno stvoriti pretpostavku za veći rast, jer naime ukoliko se to dogodi, investiror će jeftino proći (neće puno potrošiti) te će mi kapital ostati slobodan za ulaganje u hotele, i samim time će lakše stvoriti dodanu vrijednost, koja bi brzo mogla premašiti sadašnju cijenu koju država traži..Moje mišljenje…
Dečki, a da probate sada, kada vam je moralo postati jasno da ipak cijena koju traži država i nije temeljena na nekoj realnoj valuaciji koju su investitori spremni platiti, sami napraviti neku valuaciju ove tvrtke.
Nije to tako teško, imate obilje podataka, sve se manje više zna.
Izračunajte koliko bi vi bili spremni ovo platiti da preuzmete ovu tvrtku.
Pazite, ne kupujete zemljište koje možete sutra preprodati za gradnju apartmana pa da računate 1.000 eur m2 kao što su neki ovdje svojedobno pisali.
Probajte se postaviti kao kupac.
180-200 kn…nebih dao više..da sam kupac
U trećem krugu smanjiti traženu procijenjenu cijenu(478kn)za 25% na otprilike 350kn i pozvati investitore. Ukoliko nema zainteresiranih izmijeniti pravilnik i pozvati investitore da daju svoj model i cijenu te nakon toga dvoje najboljih ponuđača pozvati i dozvoliti da naprave dubinsko snimanje i obvezati da minimalna cijena ne smije biti manja od 33% procijenjene od države a to je 320kn.
Ne znam zasto je procjena tajna. Kod nas obicno ono sto je tajno je lazno, loze,namjesteno…
Ako gledamo samo sobice hotela, onda je realna cijena dionice 210kn.
Ako uzmemo koliko bi uredjena soba na tom mjestu mogla donositi, onda je ostvariva i cijena od 380kn.
Nazalost obje cijene su dosta nize od hrastove i mozda vlada ni ne zeli prodaju. Ne znam cemu blamiranje sa natjecajima. Bolje da su pomogli tvrtki i reprogramirali im dug i kamate prema audiu, te omogucili restrukturiranje.
O mogucim kosturima iz ormara ne treba jos ni razmisljat, kad jos ni jedna dokumentacija nije otkupljena. Plat je bio najjeftiniji hotel, vidjet cemo hoce li on imati zainteresirane.
Nije sama procjena niti toliko fulana u to doba kada je rađena, pogledajte iz koje je godine ta procjena Rast-a. Makar nema ozbiljnijeg brokera koji se nije smijao postupku izračuna vrijednosti HMST tj. procjeni. Problem je što je posao procjene dobila najjeftinija ponuda jer je teko natječaj raspisan.
Amerikanac ne mozes sad spustati cijenu, kad je ona odredjena umobolnim pravilnikom i mora biti ista u sva 3 natjecaja. Nadam se da su smislili za treci krug jos nekakve olaksice, iako sumnjam da tamo netko misli unaprijed.
Ako bude 3 krug prodaje, opet cemo imati pad. I milanovicu je mozda pametnije da smjeni pejanovica, nego da nastavi sa lakrdijom. Pocetna cijena je trebala biti 200kn i od 18 investitora bi to netko sigurno platio. Mozda bi cijena u njihovom nadmetanju dosla i do 350kn, jer bi svatko imao svoju kalkulaciju. Ovako je posao svima olaksan. Znaju da se nitko nece javit.
Uzimsjući u obzir planirane godišnje prihode od 55 mil hrk, EBITDA od 10 mil hrk,dug od 72 % (uopće nije velik),aktivu koja se povećala na 223 mil hrk u odnosu na prošlu godinu smtram da je današnja cijena po kojoj je tržišna kapitalizacija 126.3 mil hrk smiješna. Pa sam kapital i rezerve (koje su sasvim pristojno prikazane) od 127,8 mil hrk pokrivaju tržišnu kapitalizaciju!
Možda da država okrene novu priču, da odluči napraviti dokapitalizaciju, postaviti novi menadžment!
U trećem krugu smanjiti traženu procijenjenu cijenu(478kn)za 25% na otprilike 350kn i pozvati investitore.
treba staviti nominalu (200 kn) kao početnu pa neka nadmetanje digne cijenu i da realnu sliku jer ovo samozavaravanje sa spuštanjima od nebuloznih 478 kn prema dolje nema više smisla
Kanabis, ima poprilično nesuvislih i nerazjašnjenih stavaka pa ne bi bio siguran da je nemoguće mijenjati cijenu…
Problem je u tome što se o toj napačenoj zemlji sve hoće dobiti po jednu kunu.Sjetimo se samo privatizacije banaka,gdje ih je država sanirala sa 95 miljardi kuna a potom ih prodala za 5 miljardi kuna.Mislim da je u redu da se ne spušta cijena,bolje je podignuti hotele za jednu zvijezdicu pa neka ostanu državni(pogotovo ako posluju dobro)a ne prodati pod svaku cijenu.Dosta je bilo privatizacija kao INE,Plive,CO gdje se nekome prodalo za mali novac.
bolje je podignuti hotele za jednu zvijezdicu pa neka ostanu državni(pogotovo ako posluju dobro)a ne prodati pod svaku cijenu
to ti ne zanima špekulante koji su se ukrcali u ovu dionicu [emo_zloban]