evo ga, ne može se zabraniti
DUUDI priznaje kako su uvjeti natječaja za Maestral bili tržišno neprihvatljivi, a s obzirom na uvjete za Imperial i Plat ni oni neće dobiti novog vlasnika.
Nakon što, od čak 18 investitora koji su poslali pismo namjere za kupnju Hotela Maestral, nijedan ulagač nije predao obvezujuću ponudu, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dao je naslutiti da će morati mijenjati propozicije propalog natječaja.
168milijuna
kuna tražilo se za Maestral uz ulaganje od 90 mil. kuna
U DUUDI-ju priznaju da su uvjeti natječaja bili “tržišno neprihvatljivi”, obećavši da će napraviti analizu uvjeta, a sudeći prema pojašnjenju koje je Poslovni dnevnik dobio od ulagača, ista sudbina čeka i slično pisane natječaje za kupnju udjela u Imperial Rabu i Hotelima Plat koji završavaju početkom listopada. Natječaj za Maestral pao je tek djelomice zbog visoke cijene, (168 milijuna kuna za preuzimanje, 90 milijuna za ulaganje plus jamstva), no ključna je bila odredba natječaja da se sva ulaganja moraju izvršiti iz vlastitih sredstava, što se traži i za Plat i za Imperial Rab.”Nije jasno za koga je natječaj pisan, i zašto se dio ulaganja ne bi mogao pokriti kreditima, što je danas uobičajeno za tako velika ulaganja, i to uz postojanje Hrvatske banke za obnovu i razvitak koja prati upravo ulaganja u turizmu.
HBOR ima posebne uvjete za ulaganje na otocima, zašto to ne iskoristiti? Uz to, traže se silne garancije koje stvar kompliciraju i poskupljuju, a postoje znatno jednostavniju mehanizmi osiguranja da će se ulagači držati ugovora”, pojašnjavaju naši sugovornici. Drugi kamen spoticanja na kojem će vjerojatno pasti i natječaj za Imperial Rab, zahtjev je prodavatelja da ulaganjem od minimalno 200 milijuna kuna sve kapacitete podigne na bar četiri zvjezdice. “Ne vidimo razloga da 30% kapaciteta na Rabu ima tri zvjezdice”, kažu naš izvori. Dodaju da interes ulagača postoji, ali ne uz takve uvjete.
1. cerp uvida pogresku
2. spremni su ispraviti
3. cijena nije neprihvatljiva
4 INTERESA IMA
OVO SU DOBRE VIJESTI. morat ćemo čekati, ali privatizacije će izgleda ipak biti i, najdraže mi od svega, cijena nije atraktivna, ali ni odbijajuća.
Mene zanima nesto drugo. Vidim da nitko na to ne obraca paznju, a ja bi to malo povezao sa strogim uvjetima. I himr i hmst imaju dug prema dudiju i na to im idu kamate od 15%. Te kamate su nezakonite, jer se obracunava kamata na kamatu, pa zaduzenja enormno rastu. Cudi me da to pitanje ni uprava, ni cerp, ni revizori ne potezu. Ovako visokim kamatama vi firmu u 5 god dovedete do stecaja.Mozda ce netko reci da himr ima vrhunsku dobit, ali uzmite da hmst ima glavnicu prema dudiju od 17 milijuna, koja je s kamatama narasla na 43 milijuna ili 5 milja ove godine. A himr ima glavnicu od 100 milja i tko zna koliko kamata, jer ih oni ne zaracunavaju. Ocito da je to s razlogom tako ostavljeno, kako bi odredjena ekipa dosla do zlata. I ovo sve je s razlogom, ma sto god netko mislio. Imat cemo hotel plat 29 i on nema problema kao himr i hmst. On je izasao iz predstecaja i 2/3 soba se dolje rusi, tako da nema uvjeta od 4 zvjezdice za njih. A postojecih 260 soba investitor bez problema u 3 god podigne za stupanj gore.
možda se namješta, možda se žmiri na jedno oko, ali kako reče plavac – maestrali se prodaju od 2005, pa prodajte više pobogu.
ne mogu reći je li to to, ali kritična masa očito raste – i besparica države i svijest da bez privatizacije nema ni razvoja, ni poreza ni zapošljavanja. čak i sindikati to stidljivo priznaju. sapienti sat.
Vlada i uprava organski brani rast tih firmi. Pazite kamata na kamatu nije dozvoljena zakonom, a oni ju obracunavaju. Tim se zeli dovesti tvrtku u probleme i onda ju jeftino preuzet. U ovakvoj jadnoj drzavi imati 18 zainteresiranih je nevjerojatna stvar, a oni to ne iskoriste
Pozitivno je priznati gresku i poduzeti mjere da se tako nesto ne ponovi, sada je sve jasno, imaju mjesec dana da to isprave i objave novi natjecaj sa normalnim uvjetima i svi hoteli budu prodani po lijepim cijenama, interes postoji i ako je realnost za HMST 300 do 400 kn, nije bitno, tko bude imao najbolju matematiku taj ce dobiti hotele i to je to….
kanabis – rizo, petrokemija, dioki, duro daković, imunološki itd. niz je za zaplakati, ali nije konačan. ne znam koliko ste pratili, ali pročitajte kako su hnsovski termiti i gnjide u tri mjeseca iscijedili rizo do kosti – od prvog do zadnjeg dana samo jedno su radili – daj, grabi, otmi, požderi, ujagmi. dode čovjeku muka kad to čita.
hmst što prije bude maknut dalje od takvih uprava i menadera, to bolje makar i po 300 prodali. nećemo puno zaraditi, ali barem će jedna priča u hrvatskoj lijepo završiti. toga nam treba.
Pejanovic se zajb. Ovdje se doslovno za 5min posla moze rijesiti veliki problem investitorima. Ne znam ni koja je svrha revizora, ako oni dozvoljavaju da se kamate nepropisno obracunavaju
kanabis – rizo, petrokemija, dioki, duro daković, imunološki itd. niz je za zaplakati, ali nije konačan. ne znam koliko ste pratili, ali pročitajte kako su hnsovski termiti i gnjide u tri mjeseca iscijedili rizo do kosti – od prvog do zadnjeg dana samo jedno su radili – daj, grabi, otmi, požderi, ujagmi. dode čovjeku muka kad to čita.
hmst što prije bude maknut dalje od takvih uprava i menadera, to bolje makar i po 300 prodali. nećemo puno zaraditi, ali barem će jedna priča u hrvatskoj lijepo završiti. toga nam treba.
300 kn je donja granica za pocetnu cijenu ali ne treba biti ni visa, pa neka kupac sam procjeni koliko to vrijedi, a kada maknu te lude uvjete bude tu lijepih ponuda, ako hoteli u Dubrovniku ne vrijede a gdje onda, sada nakon ovog propalog natje aja je izgledalo da bas nista ne vrijede ali nije bas tako, daj te normalni natjecaj pa ce te vidjeti koliko to vrijedi…
Sto se tice cijene, ona ne bi smjela biti niza od 336kn. To je 30%. Ako im je to sada puno, neka se zapitaju sto su radili procjenitelji
početnu cijenu treba srezati za 20% (sa 480 na 380) i izbrisati one famozne uvjete koji su odbili brojne zainteresirane ulagače i HMST će biti bez problema prodani, uvjeren sam iznad 400 kn po dionici.
državi je voda došla do grla, očekujmo novi natječaj za HMST jaaako brzo:
Kasno za uštede, plaće opet probijaju plan, a tu su i poplave
Sve u svemu, izvanredni izdaci zbog poplava i probijanje planova pojedinih ministarstava mogli bi dići proračun i do dvije milijarde kuna, smatraju neki analitičari.