Svi ste ovdje zaboravili da je ovo ipak Hrvatska. Dao bog da se proda, i da je ovo samo nespretno izvedeno, ali vidim na jdpl traže smiješno nisku cijenu, ovdje i nije baš niska, ali imho nije niti pretjerana. Uvjeti, ovdje, uvjeti ondje. Pssssttttt, ajmo postaviti uvjete koje je nemoguće ispuniti, pa stavit koji milijunčić u đep. Dobra stara RH privatizacija iz 90-tih, samo su malo imjenjeni akteri. HDZ, SDP, sve je to isti k…c, zdrpi i briši. Gamad.
Zamislite da ste potencijalni kupac.
Pa pogledajte uvjete i razmislite.
1. Uvjet je da kupite i dokapitalizirate tvrtku vlastitim sredstvima tj da to ne financirate kreditom. Koliko tvrtki kod nas ima na računu “viška” 300 mil kuna?
2. država vam uvjetuje da u određenom roku (pod prijetnjom penala) dignete hotele na 4*. Garantira li da ćete dobiti dozvole, postoje li možda projekti, garantira li vam uvjete poslovanja? Pa većina turističkih tvrtki prepolovila je ili potpuno zaustavila investicije zbog pogoršanja uvjeta poslovanja (PDV +3%, doprinosi +2%, najava ukidanja povlastica na investicije, najava poreza na nekretnine)
3. kupujete tvrtku sa velikim viškom radnika a u 3 godine hoteli se moraju obnavljati što znači da nema posla ni za ostale a kamoli višak, Koliko to košta, postoji li plan zbrinjavanja, dali je sindikat suglasan sa planom
Itd itd.. Ili je “brigo moja pređi na drugoga”
Istovremeno na sasvim drugom kraju Jadrana u Portorožu za hotele su dobili 8 obvezujućih ponuda (bilo je također 18 pisama namjere)
Isto tako i za Hilton u Dubrovniku se našao kupac, a vidimo da novci nisu bili problem.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/adris-je-dubrovacki-hilton-platio-vise-od-25-milijuna-eura-279174
"Iako Adris u službenim objavama nije otkrio cijenu transakcije, neslužbeno doznajemo da ih je stjecanje udjela od 81,6 posto u Imperial Hiltonu koštalo oko 25,5 milijuna eura, odnosno oko 170 tisuća eura po ključu".
Toliko se žele sobe u tom Dubrovniku, a za Maestrale niti jedna ponuda.
Neka gospoda snize cijenu za 20-ak % i vide na čemu su. Ako i tada zaje_u…e onda jeb_vat ga…
po svemu do sad napisanom izgleda da glavni problem ni nije bio u početnoj cijeni dionice nego u ostalim uvjetima za koje se svi slažemo da su za novog vlasnika teško ostvarivi i možda bi umjesto smanjenja cijene samo trebalo izbrisati te otegotne uvjete, prvenstveno prekratak rok za dizanje hotela na 4-5 zvjezdica, pa bi se vjerojatno na novom natječaju i dobilo tih 470 kn po dionici.
Slažem se s elitte-om. Možda su dodatni uvjeti presudili. Moguće da su čak i stigle neobvezujuće ponude sa dobrim cijenama, al gdje kupci odbacuju uvjete koji im ne odgovaraju. Ne znam da li bi CERP takve EVENTUALNE neobvezujuće ponude mogao prihvatiti? Ja smatram da bi mogao (po nekoj logici, ali….).
Koja god cijena bila za Hilton (nije 270 po sobi vec 170; pogledajte postoje je isao Istraturist jer jedino to ima smisla),
jedina istina je da Maestrali ne vrijede 470 kuna vec puno manje.
Koliko je to je na kupcima da odluce a ne na prodavatelju.
Mozda 300, mozda 200, nemam pojma.
Kupaca ima, kao sto je bilo i za Istraturist a i z Hilton a i za onaj polurusen Belvedere u Dubrovniku, samo sto vrednuju Maestrale manje i to je to.
Po cijeni 500 je to jedva 30 miljona eura. Nemam pojma sto se tocno prodaje ili ne u svakom slucaju sa mojim ulazom od 70 tesko da cu popusit. A ovi koji bi sad kupovali po 10 neka se jos malo strpe jer dionica ne vrijedi ni 3 kune je li tako majstori???
Dobio sam danas prvi odgovor. Rekli su da ce provjeriti zasto javnost nije obavjestena o pitanjima koje sam im postavio