HMST imaju ukupno 515.720 dionica. Država za svoj dio tj. 352.002 dionice (ili 68,28 posto) u Hotelima Maestral traži 478,30 kuna po dionici, te ulaganja od minimalnih 90 milijuna kuna. Ako ovih 90 milijuna kuna ulaganja podijelimo na ukupan broj dionica, ispada da je to dodatnih 174 kn po dionici, tj. možemo li reći da je minimalna početna cijena koju će kupac platiti po dionici zapravo 652 kn, a ne 478,30 kn? ili griješim?
Ne tako, on kada kupi firmu ulaže sebi, možemo jedino pribrojiti dug od oko 70 mil. kn i onda reći da je to još 135 kn po dionici…
on kada kupi firmu ulaže sebi
taj dodatni novac zapravo ulaže svim dioničarima jer njime povećava vrijednost cijele kompanije.
nisam mislio da će on doista dati 652 kn po dionici, nego da će svaka dionica biti toliko “plaćena” tj. 478,30 kn (početni iznos, može biti i više) + 174 kn ulaganja po dionici (to je minimum, a može biti više, što će vjerojatno i biti 2-3 puta više jer ipak je to dubrovnik, elitna destinacija)
Može li mi netko razjasniti što se očekuje u slučaju prolaska ovog kruga.
Netko ispuni sve uvjete iz natječaja, ponudi početnu cijenu (ili veću), i što se događa s vrijednošću dionice? Hoće li tržišna cijena na burzi biti otprilike jednaka cijeni koja je dana za državni udio, ili će biti ta cijena + iznos najavljenog (obveznog) ulaganja u dionicu? Očekujete li da će onaj tko kupi državni udio ponuditi otkup ostalih dionica? Mislite li držati dionice i čekati da većinski pokrene biznis?
Ispričavam se ukoliko su pitanja loša, ali novi sam na tržištu kapitala pa ne znam kako se razvijaju te privatizacije.
HMST imaju ukupno 515.720 dionica. Država za svoj dio tj. 352.002 dionice (ili 68,28 posto) u Hotelima Maestral traži 478,30 kuna po dionici, te ulaganja od minimalnih 90 milijuna kuna. Ako ovih 90 milijuna kuna ulaganja podijelimo na ukupan broj dionica, ispada da je to dodatnih 174 kn po dionici, tj. možemo li reći da je minimalna početna cijena koju će kupac platiti po dionici zapravo 652 kn, a ne 478,30 kn? ili griješim?
Ne tako, on kada kupi firmu ulaže sebi, možemo jedino pribrojiti dug od oko 70 mil. kn i onda reći da je to još 135 kn po dionici…
[/quote]
zapravo, ni dug ne bi trebalo pribrajati – jer taj dug će otplatiti sani maestrali iz svojih prihoda kao i dosad, ne vlasnik iz svog džepa – vlasnik kad kupi imovinu tj. maestrale postaje većinski vlasnik i imovine, i duga na imovini ali i novčanog toka generiranog od te imovine je rimovina i nema smisla ako ne generira prihode. onda je to mrtvi kapital, a turistička imovina nije mrtvi kapital
Može li mi netko razjasniti što se očekuje u slučaju prolaska ovog kruga.
Netko ispuni sve uvjete iz natječaja, ponudi početnu cijenu (ili veću), i što se događa s vrijednošću dionice? Hoće li tržišna cijena na burzi biti otprilike jednaka cijeni koja je dana za državni udio, ili će biti ta cijena + iznos najavljenog (obveznog) ulaganja u dionicu? Očekujete li da će onaj tko kupi državni udio ponuditi otkup ostalih dionica? Mislite li držati dionice i čekati da većinski pokrene biznis?
Ispričavam se ukoliko su pitanja loša, ali novi sam na tržištu kapitala pa ne znam kako se razvijaju te privatizacije.
Ne može se znati što će biti, naravno, ali budući da će onaj tko eventualno kupi državne dionice morati ponudi i ostalim dionicarima otkup njihovih dionica za istu cijenu, nerealno je očekivati da će cijena ostati kao i do sada jer bi onda svak mogao kupiti jeftinije i novome vlasniku prodati skuplje. Logično je za pretpostaviti da će, kada to bude poznato, cijena doći minimalno na cijenu kupnje državnog udjela jer nitko neće prodavati puno jeftinije kad može čekati ponudu za otkup.
P.S. Samo iznošenje mojeg mišljenja, i nije nagovor na kupnju ili prodaju. Imam nešto sitno HMST.
Po zakonu kada netko prijeđe 25% vlasništva mora objaviti javnu ponudu za preuzimanje društva, znaći onaj tko kupi Maestrale od države mora objaviti ponudu za otkup i ostalih dionica najmanje po cijeni po kojoj je platio večinski paket, tako ako netko recimo da ponudu od 500 kn za državni paket,toliko ćemo i mi ostali dobiti…
tada bi se cijena na burzi mogla vrtiti u rasponu od recimo od 2-5% niže od ponuđene cijene…
večina dioničara će prihvatiti ponudu i prodati svoje dionice jer kada prođe javna ponuda u pravilu cijena padne, naravno i ja mislim prodati svoje dionice…
najbitnije je da li će biti ponuda, ovih dana promet je bio nešto življi i sa dodatnim rastom cijene, šta bi to trebalo značiti ne znam, ali bolje je da raste nego pada…
Evo malo offtopic. Maradona se jucer zabavljao u Dubrovniku. Izgleda da nas nitko vise ne moze zaobici.
http://www.24sata.hr/strane-zvijezde/diego-maradona-zabavljao-se-u-clubu-revelin-u-dubrovniku-383176
Na temi jadroplova clanak u kojem su navedeni svi zainteresirani kupci. Mozemo li i mi to ocekivati za koji dan?
Bome zna se za jadroplov sve, da su samo dvojica domačih obavili dubinsko snimanje, da će se ponuda kretati malo više od početne cijene i u biti sve se zna a ovdje tajac, nikakav info, ovi novinari u Dubrovniku su me razočarali pa kao da je to problem saznati da li tko radi dubinsko snimanje firme…
Puno se brinete…a ne biste trebali.
Dugo ste već unutra, mnogo toga ste već izdržali.
Znate kakva se cijena nudila kad je situacija bila i lošija. Znate koliko veća cijena po dionici. Znate koliko nekretnine vrijede. Koliko su podcijenjene. Znate koliko Država traži za svoj paket. Znate koliko je to veće od sadašnje cijene na burzi.
Znate da ima više zainteresiranih za HMST.
Zar vam treba neki novinar napisati da se radi dubinsko snimanje kako biste se bolje osjećali??
Puno se brinete…a ne biste trebali.
Dugo ste već unutra, mnogo toga ste već izdržali.
Znate kakva se cijena nudila kad je situacija bila i lošija. Znate koliko veća cijena po dionici. Znate koliko nekretnine vrijede. Koliko su podcijenjene. Znate koliko Država traži za svoj paket. Znate koliko je to veće od sadašnje cijene na burzi.
Znate da ima više zainteresiranih za HMST.
Zar vam treba neki novinar napisati da se radi dubinsko snimanje kako biste se bolje osjećali??
Ma sve 5, moramo malo kratiti vrijeme..[emo_smijeh]