HMST (Hoteli Maestral d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HMST (Hoteli Maestral d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pročitaš forum u nazad pa će ti sve biti jasnije, a ova sadašnja cijena je granica ispod koje Maestrali po mojoj procjeni neće ići nikako, a 477 kn je dosta visoka cijena ali lako moguće jer se prodaju zadnji slobodni hoteli u samom gradu Dubrovniku…pa sada sam odluči….

plavac, kod himr je posrijedi velika nerevalozirana imovina koja iznos oko 300 kn o dionici iznad booka , dakle 500 bok plus 300 nerev. zato neki s pravom upozoravaju da book je tek orijentir, ne pokazatelj stvarne fer tržišne vrijednosti.

kako stojimo s tim kod hmst. tu kao da je neke revalorizacije bilo čini mi se. može li se pretpostaviti određena premija iznad booka u vidu nerevalozirane imovine. plus naravno položajna rent tj destinacijski goodwill. za razliku od ostatka kontinenta pa čak i obale ono što je prije 5 godina vrijedilo xy kuna, danas u dubrovniku vrijedi xy plus 20 do 25 posto. to tržište zna, ali u knjigama ne piše crno na bijelo, možda tek koja opaska između redaka

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Kod Maestrala ja te brojke ništa ne gledam, po onome kako smo izračunali koliko je Todorić platio Koločep to bi u Maestralima bilo 350 kn, ali Maestrali su u samom gradu Dubrovniku tako da je to druga prića, tako da 477 kn lako moguće, jer evo negdje ima problema sa srpanjskom rupom, a pozicije kakav je Dubrovnik bilježe rast, tako tko će izračunati koliko vrijedi takva položajna renta koja je sigurnija nego novac u banci…

Da li će biti arbitraže ?

Zanimljive su procjene sa xy + xy, pa onda to uvecamo za 20% i dobijemo xy20.

Zemljiste mestrala je procjenjeno na 138 milijuna kuna. Vidiljivo je da su jadan komadic kupili prije par godina za 1,7 milijuna i mislim da su ga platili 1000 eur m2. Ne znam dali su tu zbrojili samo građevinsko zemljiste koje je tvrtka navela na stranicama- 43 800m2 ili su tu dodali i ono ostalo zemljiste sto ukupno iznosi 100 000m2. Neka je samo građevinsko, to daje 410 eur m2.

Objekti se u bilanci vode sa 48 milijuna kuna, a to je po sobi 13 100 eur. U to nismo ubrojali restoran adriatic i sitne poslovne prostore.

Objekti su podcijenjeni od oka bar 150 mil. kn…

kako god uzmeš – i zemljište i objekti ispadaju dva ili tri puta podcijenjeni u knjigama. i otud onda raskorak izmedu due dilligencea i booka. book jednostavno po svojoj prirodi, a i po nečijim željama vrlo skromno knjiži i vodi svoju imovinu

ili dkoro 300 kn po dionici želite reći. neka je i pola, postaje sve jasnije da mjeriti cijenu prema booku nije dobra metodologija, jednostavno book je zaspao tamo negdje prije 10 god. mnogo toga se izdogađalo, a on još uvijek spava. 🙂

HMST smo procjenivali na 350 kn po dionici ili 70 tisuća eura po sobi koliko je Todorić platio Koločep, ovdje se radi o možda djelomično lošijim nekretninama ali o daleko boljoj poziciji, država traži 477 kn po dionici ili 88 tisuća eura po sobi, tko je spreman platiti takvu premiju na Dubrovnik taj će uzeti Maestrale, ja procjenjujem da će njih 2-3 dati obavezujuću ponudu i biti spremno to platiti…

obzirom da su novinska pisanja o početnoj cijeni za HIMR ispala točna, moguće da će i ovdje biti točna tj. početna cijena od 477 kn po dionici?

moje pisanje nije savetovanje niti preporuka za kupnju/prodaju dionica!

Početna cijena je samo okvir . Cijenu će odrediti natjecateljski duh .Preostaje još mjesec dana .

obzirom da su novinska pisanja o početnoj cijeni za HIMR ispala točna, moguće da će i ovdje biti točna tj. početna cijena od 477 kn po dionici?

Odakle Vam informacija da su pisanja o početnoj cijeni za HIMR točna?

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

New Report

Close