HIMR (Imperial d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HIMR (Imperial d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@funky
– Da li biste vi uložili svoj novac u nešto u što ste sigurni da se investicija neće vratiti u roku 30-50 godina, a da pritom objekt nije od vitalnog značaja za funkcioniranje države, dakle pruga Rijeka-Zagreb jest od tog značaja (kao i autoceste iako se o oba slučaja može naširoko) ali budući aerodrom Rab to definitivno nije.

Obje odluke su ocito politicke (zeljeznica i aerodrom) jer ekonomske podloge bas i nema.
Ako se to prihvati kao cinjenicu, onda je odgovoro o isplativosti nebitan jer politika ima druge kriterije.
Ceste su jedini projekt koji je osim politickog imao i donekle ekonomsku podlogu (turizam prvenstveno). A koliko nas danas bas ta investicija tlaci, nije potrebno previse objasnjavati.
>Da li biste vi uložili svoj novac u nešto u što ste sigurni da se investicija neće vratiti u roku 30-50 godina
Ceste su otprilike taj nivo povrata a s ovako slupim kreditom mozda cak i malkice duze! Pa sada vi recite sto je strateski vazno?
🙂
P.S.
I dalje mislim da ce gradnja aerodroma pridonijeti cijeni HIMR a sad koliko tu ima logike…o tome u ovoj zemlji se na drzavnoj razini vec dugo ne raspravlja.

@funky
– Da li biste vi uložili svoj novac u nešto u što ste sigurni da se investicija neće vratiti u roku 30-50 godina, a da pritom objekt nije od vitalnog značaja za funkcioniranje države, dakle pruga Rijeka-Zagreb jest od tog značaja (kao i autoceste iako se o oba slučaja može naširoko) ali budući aerodrom Rab to definitivno nije.

@migra
Prerijetke su lokacije na Jadranu koje mogu ponuditi 5* tako da nam je sudbina još dosta vremena upravo taj masovni turizam, naravno istodobno ne sporim da HIMR vrijedi dosta više od sadašnje cijene, a koliko i da li ćemo zaraditi pri prodaji ne ovisi o nama.

Sretno svima, i nama unutra i onima vani.

masovni turizam sa2,3ili4 zvijezdice ogromna je razlika .
držim da rab u nekoj količini ima prostora i za 5* i prostor za povećavanje u godinama koje dolaze.
evo jednog od dokaza iz arhive

http://www.24sata.hr/reporteri/kraj-lopara-na-rabu-uplovila-jahta-od-milijardu-i-260-mil-kn-270963

kažete: “…a koliko i da li ćemo zaraditi…”
na čemu?
na privatizaciji?
meni to nije primarno pitanje.htio bi da se dogodi ako će min cijena biti 780 u protivnom bio bi sretniji da se privatizacija odgodi na par godina.
u tim godinama očekujem i veću zaradu od one u 2015 koju procjenjujem na 50 kn po dionici(prikazano+zamagljeno)
50 kn po dionici meni nosi 20% godišnje a onome tko danas kupi po 500 nosi 10% godišnje
realno je za očekivati da će se to i povećavati iz godine u godinu.
i zato pitanje dali ćemo zaraditi nije primjereno već je primjerenije koliko ćemo zaraditi?
godine prolaze,nazovi kupci filozofiraju,izmišljaju utege a imovina se ne zbraja već množi.
vidim samo razloge za svoj miran san a mokre snove ostavljam onima koji će propustiti pokupiti kupnjom himr bonuse u stotinama mil kn .
ozbiljan novac neće propustiti priliku prije ili kasnije uvjeren sam u to.
u međuvremenu uživajmo u rezultatima i rastu.
izgledna je godina u kojoj će biti srušeni svi rekordi pa kokice i colu u ruke i…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

kako će ovo utjecati na himr?

http://www.vecernji.hr/hrvatska/mandatar-bi-dio-javnog-duga-otplatio-drzavnim-tvrtkama-1053022?utm_source=Vecernji&utm_medium=clanak&utm_campaign=InternaRazmjena

Model počiva na takozvanom swapu, odnosno zamjeni obveznica državnom imovinom. Riječ je o tome da bi se dio duga nastalog izdanjem obveznica platio udjelom u dionicama državnih tvrtki. Preuranjeno je govoriti o tome dionice kojih tvrtki bi se koristile kao sredstvo plaćanja mirovinskim fondovima, ali u načelu je to ideja koja bi bila prihvatljiva i Vladi i mirovinskim fondovima, kažu nam izvori dobro upoznati s planom.

Država ima udjele ili dionice u više od 500 različitih tvrtki pa bi potencijalnih dogovora moglo biti napretek, a u mirovinskim fondovima kažu da je njima u interesu imati što manje obveznica i da žele što više udjela u tvrtkama.

Oni bi pak u drugom koraku prodavali te dionice vodeći se principom najveće zarade po dionici. Pitanje na koje je upozorio makroekonomist Željko Lovrinčević – bi li tim tvrtkama nakon prodaje trećem vlasniku kronično nedostajao kapital s obzirom na to da bi se inzistiralo na cijeni po dionici.

Ne zvuci optimisticno. Umjesto da necim dobro upravljaju ili prodaju, oni ce trampit. Time se izbjegavaju postulati zsea, a i drzava preuzima rizik junk obveznica na sebe. Ovim najvise dobijaju uhljebi, a najmanje gradjani i dionicari.

I trampa je prodaja, a ako je za obveznice to je također novac jer ih onda država ne mora iskupiti pa u konačnici dođe na isto.

Nemoj misliti na m2!

ne čini mi se da se ovo odnosi na imperial. ovdje bi se još nekako i našao kupac za keš. ako ništa drugo onda imamo mirovinca kao kupca pa bi ga neko morao i nadlicitirati.

who dares, wins

zvuči optimistično
mirovinski fondovi neće lošije upravljati sa himr od države a ako već država upravlja da je ebitda 40% ne vidim problem.
ovim najviše gube nazovi kupci koji će radi prevelike pohlepe ostati bez prilike da pokupe gratis bonuse u stotinama mil kn.
u tom slučaju to bi pokupili,naplatili mirovinski fondovi jer će oni prodavati “ozbiljnom novcu” kojem neće padati na pamet da na poklone u stotinama mil kn još traži dodatne popuste.
dodatno time bi se odgodila privatizacija a to je u najboljem interesu nas dioničara radi imovine koja već sada iznosi ralno 850 a od 2016 će to biti za min +50 kn
neka money making mashine radi svoj posao,doći će dan kada će ozbiljan novac izgubiti živce u čekanju i platiti ne imovinu već imovinu+premiju,baš onako kako to uobičajeno i ozbiljan novac radi jer zna da mora.
tako da će za nekoliko godina toliko osporavanih,ismijavanih 1500 biti realnost i izgledan scenarij.

btw.17.12.15 sam napisao
…država bi mogla ulaskom mirovinaca odlučiti umjesto privatizacije provesti dokap po nominali dajući prednost dioničarima a da se sama isključi iz toga.bilo je zadnjih par godina više takvih primjera…

ništa se ne događa preko noći,sada stvari postaju vidljive na površini.nije to isto što i swap ali mislim da je sve jasnije zašto su mirovinci ušli i zašto tako agresivno stoje na bid-u i čiste ask.
po meni vrlo izgledan pozitivan scenarij jer je led pod nazovi kupcima sve tanji.
dodajmo tome sve veći interes “ozbiljnog novca” za hr jadranom.

“…Ove godine su na AHF prisutni predstavnici globalnih investicijskih kompanija, a također i svi vodeći svjetski hotelski operateri…”

“…Nitko od ovih imena ne dolazi zato što im je tu lijepo, nego time pokazuju da u Hrvatskoj vide isplative projekte…”
http://www.poslovni.hr/hrvatska/fond-tezak-44-mlrd-dolara-zanima-hrvatski-turizam-307500 [poslovni.hr]

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

ovaj bio pokupio one blokove pa stao. sad skuplja i siću
3.
SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242)/AZ OMF KATEGORIJE B (59318506371)
56.013 8,81
ovaj standardno skuplja
6.
SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242)/ERSTE PLAVI OMF KATEGORIJE B (37688683890)
15.063 2,37
viktorija malo obustavila paljbu. do kad vidjet ćemo
7.
SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242)/KD VICTORIA FOND (01914309442)
13.843 2,18

who dares, wins

HIMR uopšte ne može pasti, vidi se da mirovinci kupuju koliko daš na 490 kn. I očigledno bilo je danas paničara, pravi trenutak za kupovinu.

da ali dok god ima prodavača mirovinci nemaju potrebu nabijati cijenu. no danas je uspijeh i ne izgubiti. premda mi se čini da dobar dio prodavača baš to i radi.

who dares, wins

da ali dok god ima prodavača mirovinci nemaju potrebu nabijati cijenu. no danas je uspijeh i ne izgubiti. premda mi se čini da dobar dio prodavača baš to i radi.

Samo neka oni prodavaju, vratiče se svi kad se nastavi postupak privatizacije. Sve što su prodali po 490 kupit če nazad po 600.

slovenac1@
dosadašnja praksa govori da neće kupovati prodano barem večina njih.
tako da se ovdje skupila već prilična ekipa takvih koji su počeli već od 300 prodavati.

verdi@
mirovinci mogu bez problema spustiti cijenu na 450 ali bi kupljene količine bile simbolične,puno manje nego ovako.
bilo bi to traženje kruha preko pogače a znamo kako to najčešće završava.
neki su tako i na 160 pisali da će pasti ispod 100 ako su ostali dosljedni možemo reći da su blago rečeno propustili veliku priliku i da imaju velikog razloga za žaljenje.
isto se ponavljalo na razinama 200,250,300…
ako su mirovinci imalo profesionalci a trebali bi biti tada su svjesni iznaju kako se jedino može kupiti količina a možda su i ovo zadnje prilike za jači dokup na razinama <500.
jučer je himr bio 5. dionica po likvidnosti što znači da podignuti bid daje rezultate zar ne?
uskoro će biti objavljeno da je u 2015 zarađeno oko 50 kn po dionici
nekom malo nekome dovoljno nekome puno,očekujem ove godine još više
ako već ne drugima,profesionalcima bi to trebalo nešto značiti zar ne?
dodatno i dalje držim da je moguć scenarij dokap a tada bi bilo najvažnije tko ima koliko zar ne?
kada nisu htjeli kupovati po 200 neka sad nadoknađuju i kupuju po 500 i to im je veliki diskont u odnosu na imovinu a i nosi 10% godišnje na uloženo a to su ipak za njih vrlo veliki prinosi.
kad tad će ih ovdje pogoditi i jackpot(privatizacija) pa će tih 10% postati i bitno više.
e da su im sva ulaganja takva kao himr nebi bilo straha za mirovine.
neka rade svoj posao,nije i neće im biti teško s obzirom na to kojim smjerom ide poslovanje i s obzirom što sljedi.ako imalo prate aktivnosti ozbiljnog novca sve im je jasno.
valjda će poslati nekog na konferenciju da čuju iz prve ruke,mislim kada im već nudi tako blizu i kada se okuplja tako respektabilna svjetska ekipa.
a mogla bi to biti i prilika za nove kontakte a sigurno će im trebati jer imaju nešto što drugi žele zar ne?nije li baš to jedan od ciljeva takvih konferencija da se ljudi "spoje"?
ako kupci mogu doći iz daleka pa valjda mogu i prodavači iz blizine?

New Report

Close