Evo nekoliko dojmova nakon drugog tjedna boravka na Rabu.
Kao prvo grad me se iznimno dojmio, nisam znao da je toliko povijesti i kulture u samom gradu. Krajem lipnja sam bio na Hvaru, i mogu reči da Rab po ničemu ne zaostaje kao grad, osim naravno po glamuru jahti i cijenama koje su na Hvaru kudikamo veće.Opravdano? Ako mene pitate – ne, sam grad Rab nudi iznimna mjesta za posjetiti, restauranti i sam grad sve je na visokom nivou.
Rapska Fiesta je bila izuzetno dobro popunjena, ne znam da li je inaće tako, ali po cijelom gradu se od mnoštva ljudi jedva hodalo.
Što se Imperijala tiće-hoteli Plaža i Lopar su zimi obnovljeni te su u skladu sa time za ovu sezonu dignuli cijene. Navodno su cijene dignute i u još nekim smještajnim jedinicama. Mjesta slobodnog gotovo nema i tako je već od srpnja, a kažu da je bookingt odličan i za rujan. Sa kime god sam razgovarao iznimno je bio zadovoljan sezonom, što me začudilo, obično u tom sektoru nisu nikada zadovoljni što se turizma tiče. Kamp je odlično popunjen uglavnom otočki turizam više ovisi o samom vremenu nego obala, kako je vrijeme dobro a i najave su dobre, vjerujem u odlične rezultate ove sezone.
Što se natječaja tiče gotovo nitko se na to ne referira jer se ništa ne zna, ali sam sa jedne strane ćuo da se isti očekuje ove godine, no to treba uzeti sa rezervom.
lp
Ko kaže da če uopšte biti novi razpis za privatizaciju ove godine? A što se rezultata tiče ako se dobit umijetno umanjuje, ja kao dioničar nemam ništa od toga. Ako nema privatizacije zanima me samo neto dobit i sva što ide sa time uključujuči dividendu. Mislim da je svakome jasno da kod P/E 25 dionica nije zanimljiva za ulaganje ako nema privatizacije. E sad ako če biti dobit ove godine mnogo bolja onda…
ovdje je posljedna najava za novi natječaj za koju znam
http://www.seebiz.eu/pejnovic-i-lorencin-drzava-polako-izlazi-iz-turistickog-sektora/ar-111622/
Država je ovim postupcima na izlasku iz vlasništva portfelja turizma, pred nama su još privatizacije Imperijala Rab, Hotela Maestral te Jadran Crikvenicu
oni koji se bolje od mene razumiju govore da sakrivena dobit nije problem
jer se vrijednost imovine uvećava ako sam dobro razumjela.
ključna je navodno marža,ebitd ili tako nešto,još učim.
bilo bi bolje da netko tko je te struke ili iskusniji da vam odgovori.
ako sam dobro polovila niste u pravu ali neznam pojasniti.
evo nešto tome iz prošle godine.
što se tiče dividende mene su savjetovali da se odlučim za dionice ht ako želim dividendu ali ja sam se odlučila za himr radi privatizacije koja je bila najavljena.
info:
danas ujutro na hrt radio 1 bila je tema nudistički turizam
spominjali su Rab i engleskog kralja Edvarda 1930 kao prve nudiste u Hr.ako netko zna molim da napiše ima li tamo kakav nudistički kamp?
smjer je zacrtan
+dodajmo tome i po svim najavama rekordnu glavnu sezonu
+”stop booking” popunjen već i cijeli rujan
+najave meterologa za prekrasnu jesen i vjerojatnu rekordnu posezonu
=po mom skromnom mišljenju dobivamo u rasponu rekordnu do “spektakularno” rekordnu sezonu.
netko će vidjeti da je čaša na pola prazna netko da je na pola puna
a obično je to negdje između
da prevedemo na matematiku
15-20 mil kn dobit koja nije najvažnija ali ju večina najviše voli.
znači još + 20 do 30 kn po dionici će se imovina oploditi ove godine.
oko 20 je bilo i prošle
tako da himr više ne vrijedi po procjeni rasta samo 780
već 780+20+20do30 =830
nazovi kupci neka samo filozofiraju i izmišljaju “utege”
i neka pokušavaju uvjeriti sebe i druge da himr ne vrijedi
ozbiljan novac je na putu i svakim danom sve bliže
do tado “sve se zbraja sve plača”ili tako nekako
“time is on our side” rolling stones
sljedeća stanica FI 3q ili možda prije toga novi natječaj
vidjećemo što će budućnost donjeti
osobno navijam za one koji bi kupovali opet po 380
bilo bi to 380/840 = “spektakularnih” 45% od imovine
može li bolje za nekog tko je imalo skroman?
što se mene tiče “space is clear”
sretno ribarima a i ribi
respect
godišnjica je od onog rasta na 600kn. znamo kako se je on brzo odvijao. 3. u top 10 se je skratio za 250kom. transakcije su neke čudne onako usiljene, ask je šupalj, rezultati poslovanja su dobri i td. i td. moglo bi se uskoro nešto desiti samo da se vlada počne baviti sa onim stvarima za koje ih plaćamo.
Išao sam malo provjeriti te statističke podatke jer padale su neke najave o rekordnoj predsezoni i rastu broj naoćenja od 50% do 100%.
Prvo sam shvatio da ne treba previše ozbiljno uzimati izračune iz TZ jer oni očito naknadno još mijenjaju podatke. Tako ove godine su izračunali da je rast broja noćenja na Kvarneru za 1H 11%, a kad pogledam izvještaj od 30.6.2014 i ovogodišnji razlika je 7,7% ??
No vratimo se na Rab.
Ovo je prema TZ Kvarner za 1H po godinama
2012 300.349
2013 286.120
2014 294.704
2015 288.170
Ove godine bio je značajniji pad broja noćenja u lipnju na Rabu.
Prošle godine imali su 244.374 moćenja, a ove godine oko 229.000 tj nešto preko 6% manje nego prošle godine. Govorim naravno o cijelom otoku, a ne samo o HIMR
U prvih 6 mjeseci na Rabu prema strukturi:
Hoteli 28%
Kampovi 30%
Privatni smj. 41%
Pad je vjerovatno uzrokovan drugačije raspoređenim vjerskim praznicima ali na ostalim kvarnerskim destinacijama to su ove godine znatno nadoknadili domaći gosti.
Lipanj dakle u dosadašnjem broju noćenja na Rabu sudjeluje sa skoro 80%, pa se oni veliki postoci rasta u svibnju izgube u ukupnoj brojki.
Bilo kako bilo HIMR je zabilježio rast poslovnih prihoda od 5% za 1H.
Nije puno s obzirom na to da u 1H ostvaruju ispod 25% ukupnog prihoda, pa je to na godišnjoj razini tek 0,6% ukupnih prihoda. Nadajmo se da će glavna sezona biti puno bolja jer tu se ostvaruje 2/3 prihoda.
Ništa posebno i spektakularno u rezultatima 1H, na žalost. Kumulativno rast prihoda od 2,5%. Čekamo 3Q ili privatizaciju.
ma tko gleda izvješća za firmu koju očekuje privatizacija? samo način trgovine je bitan. na asku nema ništa i sve ide po bidu (naravno prijateljski nalozi). ako vi postavite svoj nalog to vam ne garantira da će biti realiziran i onda poželite malo po asku kad tamo ništa[emo_zacudjen]
Ništa posebno i spektakularno u rezultatima 1H, na žalost. Kumulativno rast prihoda od 2,5%. Čekamo 3Q ili privatizaciju.
7% rast broja noćenja
2,8 rast prihoda
ja sam za privatizaciju