HIMR (Imperial d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HIMR (Imperial d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kolega Migra,

ne namjeravam polemizirati sa vama, u trenutku kada sam imao HIMR dionice pratio sam svakodnevno ovu grupu, jer se dosta misljenja i informacija moze saznati, kao uostalom u svakoj grupi ovog foruma tu. I tada ste bili doslovno svaka druga poruka.
Drugo, ne namjeravam kupovati HIMR jer mi jednstavno nije interesantna. Moguce da sam onaj jedan put kada sam dionice imao vise imao srece kada izaci, ali sada mi se ipak vidi previse rizicno ici sa nekim vecim novcima u te dionice. Ima puno boljih i razumljivijih dionica za ulaganje trenutno na ZSE. Trece, kako rekoh, previse inzistirate na situaciji oko procjenjene imovine. Jedno je smatrati to ispravnim da se ukalkulira u cijenu, a drugo je stvarnost koja ne priznaje (trenutno) te zelje.
Ja smatram da cete vi sasvim lijepo zaraditi ali vam svo ovo vrijeme kao i KD Viktoriji dionice stoje u “leru”. Kako rekoh, i bez da se Imperial proda, i sa tom cinjenicom na umu, tvrtka je ok samo ce proci puno tog “lera” tko ima puno tih dionica. Mislim da svatko razmislja o nekom godisnjem postotku rasta svojih portfelja, sto u slucaju Imperiala se vrlo slabo desava. Zato i kazem, ima puno boljih prilika za zicerase (bez uvrede) i ljudi koji vole ici na sigurn(ije)o.

Mislim da bi se vise moglo reci da malo preglasno razmisljate. Ja smatram da po poznavanju dionicarstva vi znate puno vise od mene i zato nema svrhe da ja tu nesto dokazujem. Samo napominjem da malo obuzdate sebe u kolicini i intenzitetu poruka tu. Ispada da tu na HIMR grupi ne postoji dijalog, vec zbog Vas gotovo monolog. Nemalo sam se iznenadio dosavsi na grupu nakon vise od godine dana da je vasa poruka gotovo svaka druga, kao i prije godine dana. Svaki doprinos je ok i pozeljan, ali opet, nitko tko nije upucen u dionicu i trazi dobar savjet kao i informacije tu od vas ne moze imati zraka, popunili ste ga do kraja. Cisto malo suzdrzanosti.

Pozdrav.

Pitanje svima tu uvazenima – zaista, zasto se ne ide u svim tur. firmama u revalorizacije imovine i zemljista? Da li zbog cinjenice da bi tu prosli bolje kampovi ili je to samo jedna crtica koja navodi na razmisljanje? Ili je fakat razlog tu negdje u mom razmisljanju da bi poprilicno visoko podignuta cijena dionica zbog revalorizacije udaljila moguce velike investitore? … vezano za nasu ekonomiju i da ne dodje do zakljucka velikih ulagaca “pazi ti njih, jos su i brutalno digli vrijednost dionice samo radi zemljista? Nisam pametan, slusam druge.

Zahvaljujem na svakom odgovoru.

whiterose@
niste prvi sa vrlo sličnim pokušajem koji uvijek zapne na stvarnoj statistici
citiram vas
1.”I tada ste bili doslovno svaka druga poruka
2.”Ispada da tu na HIMR grupi ne postoji dijalog, vec zbog Vas gotovo monolog”
3.”Nemalo sam se iznenadio dosavsi na grupu nakon vise od godine dana da je vasa poruka gotovo svaka druga, kao i prije godine dana”

ili ste preljeni da bi izvadili točnu statistiku broja mojih postova ili namjerno plasirate neistine u pokušaju moje diskreditacije.
u zadnjih godinu dana str 96 počinje sa datumom 29.07.14 do danas postano je 1250 postova od toga mojih 210 što čini 17%
između “svaka druga” a to je matematički 50% i 17% velika je razlika
oprezno sa matematikom jer to je jako važan dio investiranja.

previše ste subjektivni a u uspješnom investiranju površnosti i emocijama nema mjesta.
stječem dojam da vas ustvari ne muči broj mojih postova već njihov sadržaj.
bio bi moj broj postova i manji kada nebi morao pisati ovakve postove koji sa temom nemaju veze po tko zna koji puta.

citiram vas”od vas ne moze imati zraka, popunili ste ga do kraja. Cisto malo suzdrzanosti”
dali ste pročitali moj post iznad vašeg u kojem sam najavio da neću neko vrijeme pisati?
stekao sam dojam da vi i još neki baš to želite
ostavite se moje nebitne malenkosti i dajte svoj doprinos temi baš onako kako ste to zamislili.
dajte nama koji se ne slažemo sa vama povod za razmišljanje o prodaji dionica.
možda ćete baš vi uspjeti.

citiram vas”ima puno boljih prilika za zicerase (bez uvrede) i ljudi koji vole ici na sigurn(ije)o.”
vidite bolje prilike na zse
jedva čekam da pročitam,podjelite sa nama,nemate što izgubiti možete samo dobiti

citiram vas
“ne namjeravam kupovati HIMR jer mi jednstavno nije interesantna”
bez uvrede ali pojava takvih na ovoj temi bilo je u zadnjih par godina gotovo uvijek dobar predznak onog što sljedi.
samo da se još uključi moj omiljeni guru koji je nepogrešivi predznak velikih stvari.
nisam praznovjeran već je statistika neumoljiva.

ako moramo predlažem da nastavimo raspravu na privat
da me opet ne optuže da privatiziram temu a i broj postova raste

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

zasto se ne ide u svim tur. firmama u revalorizacije imovine i zemljista? Da li zbog cinjenice da bi tu prosli bolje kampovi ili je to samo jedna crtica koja navodi na razmisljanje? Ili je fakat razlog tu negdje u mom razmisljanju da bi poprilicno visoko podignuta cijena dionica zbog revalorizacije udaljila moguce velike investitore? … vezano za nasu ekonomiju i da ne dodje do zakljucka velikih ulagaca "pazi ti njih, jos su i brutalno digli vrijednost dionice samo radi zemljista? Nisam pametan,

Često se spominje revalorizacija imovine ali mislim da nisu svi baš upoznati sa tom problematikom do kraja.
Istina je da se revalrizacijom bilanca nabilda pa tvrtka “naoko” više vrijedi ali istovremeno vam onda opadaju pokazatelji profitabilnosti.

Evo vam primjer na Imperialu što bi se dogodilo da revaloriziraju imovinu.
(Ovo je jako u grubo i iskarikirano da pokažem smisao, nemojte se hvatati za svaku brojku. )
Recimo da se zemljište procjeni za 150 mil kuna više, a objektima da se procjenom vrijednost poveća za 100 mil.
Istovremeno morate za tih 250 mil kuna onračunati odgođenu porezno obvezu pa vam se uz kapital koje se povećava za 200 mil kuna u stavci rev.rezerve povećavaju i dugoročne obveze za 50 mil.

Tu vam je već prva kvaka. Prvo vam poluga DUG/EBITDA raste i to u slučaju HIMR sa 3,8 na 4,9. Kao drugo raste EV koji se računa kao tržišna kapitalizacija + dug sa 463 mil na 513 mil pa vam pokazatelj EV/EBITDA sa 10,03 raste na 11,12 tj da bi pokazatelj ostao na 10,03 morala bi se smanjiti tržišna kapitalizacija za tih 50 mil.
Ona je sada 293 mil pa bi trebala ići dolje na 243 mil a to znači da bi dionica sa 460 kuna trebala ići dolje na 380 da bi EV/EBITDA ostao na 10.

Kad uzmemo cijenu koju je država tražila za HIMR od 780 kn to bi onda bilo na blizu 16 EV/EBITDA što je vrlo visoko. Značajno padaju i ROE i ROA.
Popravlja se jedino P/B i omjer dug/kapital.
P/B bi sa sadašnjih 0,95 pao na 0,58 ali kako vidimo na primjeru Solarisa koji je proveo značajnu revalorizaciju to nije impresioniralo ulagače pa se on trguje na 0,62 P/B što je puno ispod prosjeka turista.

Neću sada duljiti o porezu, poreznom štitu, manjoj dobiti itd. Ne treba zanemariti ni cijenu provođenja ovakve operacije. Vjerujem da ne plaćate procijenitelja da vam svakih par godina kaže koliko vam vrijedi kuća u kojoj živite, zar ne? Pa čak i ako je prodajete eventualno procjenu raditi će kupac i to samo ako je kupuje na kredit.

Tako je i ovdje, potencijalni kupac raditi će dubinsko snimanje pa će sam realno procijeniti vrijednost imovine, no ako se tvrtka kupuje za poslovanje, a ne sa namjerom da se ugasi i rasprodaju nekretnine, onda mu to i nije tako bitno.

Moram naravno spomenuti i “svoju” LRH. Procjenjuje se da u nefunkcionalnoj imovini koju namjeravaju prodati tvrtka ima i 40 mil eur, a koje se u bilanci vode (sudeći po dosadašnjim prodajama) po 10% sadašnje tržišne vrijednosti.
Kada bi tvrtka revalorizirala tu imovinu što bi donekle imalo i smisla (planari se prodati) pokvarila bi si sadašnje pokazatelje poslovanja na ime ipak još neizvjesne prodaje. Po meni je sadašnji model bolji jer automatski samom prodajom “pumpaju” i EBITDA i cashflow, a reinvestiranjem dobiti izbjegavaju porez. Revalorizacijom zarada nebi prolazila kroz RDG, stvarala bi se nepostojeća odgođena obveza poreza i na kraju to i nebi bio neki plus za dioničare.

I na kraju pogledajte koje su i zašto tvrtke posegnule za revalorizacijom pa onda ćete shvatiti zašto velika većina ipak nije.

Nemoj misliti na m2!

http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/293401/Default.aspx

stop booking

Zaustavljanje prodaje u hotelima događa se kada su hotelske postelje prodane, a cijelog prošlog tjedna hotelijeri su objavljivali svojim inozemnim i domaćim partnerima da zaustave prodaju jer su hoteli puni. I to ne samo u srpnju i kolovozu, nego kod većine njih sve do posljednjeg vikenda u rujnu, i to podjednako u Istri, na Kvarneru i u cijeloj Dalmaciji.

sve se komentira osim trenutno najvažnije stvari?
krajem srpnja već prodano sve do posljednjeg vikenda u rujnu.
Vakula je najavio sa velikom vjerojatnošću da će sljedećih 6 mjeseci biti
ljepo vrijeme.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/293401/Default.aspx

stop booking

Zaustavljanje prodaje u hotelima događa se kada su hotelske postelje prodane, a cijelog prošlog tjedna hotelijeri su objavljivali svojim inozemnim i domaćim partnerima da zaustave prodaju jer su hoteli puni. I to ne samo u srpnju i kolovozu, nego kod većine njih sve do posljednjeg vikenda u rujnu, i to podjednako u Istri, na Kvarneru i u cijeloj Dalmaciji.

sve se komentira osim trenutno najvažnije stvari?
krajem srpnja već prodano sve do posljednjeg vikenda u rujnu.
Vakula je najavio sa velikom vjerojatnošću da će sljedećih 6 mjeseci biti
ljepo vrijeme.

[/quote]

Baš me zanima kako če se to odraziti na poslovnim rezultatima HIMR, ako ove godine nisu sposobni uraditi stvarno mnogo bolje rezultate, onda jih neče ni slijedečih par godina bez privatizacije.

@slovenac1
kupila sam prije 2 god. od tada pratim.
kako drugi pišu i prije toga su rezultati bili bolji iz godine u godinu.
trend je izražen osim prošle godine radi loših vremenskih uvjeta,večih poreza po mišljenu večine.
vi ne mislite tako?
za sljedeću godinu je najavljena velika investicija.
invsticije su i do sada poboljšavale rezultate.
mene ne zanima dugoročno jer ću prodati do kraja godine.
nadam se novom natječaju i rastu cijene za prodaju.

@slovenac1

kupila sam prije 2 god. od tada pratim.
kako drugi pišu i prije toga su rezultati bili bolji iz godine u godinu.
trend je izražen osim prošle godine radi loših vremenskih uvjeta,večih poreza po mišljenu večine.
vi ne mislite tako?
za sljedeću godinu je najavljena velika investicija.
invsticije su i do sada poboljšavale rezultate.
mene ne zanima dugoročno jer ću prodati do kraja godine.
nadam se novom natječaju i rastu cijene za prodaju.

Neto dobit u 2013 i 2014 više ili manje stagnira, P/E je 25, potrebno je drastično popraviti rezultate da bi bila zanimljiva za kupovinu bez privatizacije.

@slovenac1
nisam financijske struke
dobit je u 2013 bila veća od 2012 za 90% ili 7 mil kuna
2014 je bila ista kao i 2013 radi kišnog ljeta i večih poreza
dobit se može umanjiti i to svi rade da bi platili manji porez prikazivanjem što večih troškova i amortizacije.
pisali su neki ovdje detaljno o tome.
ako imovina vrijedi po službenoj procjeni to je u nekoj vezi.
nadam se da će rezultati koji se očekuju pomoći u pronalaženju kupca
do kraja ove godine.

Ko kaže da če uopšte biti novi razpis za privatizaciju ove godine? A što se rezultata tiče ako se dobit umijetno umanjuje, ja kao dioničar nemam ništa od toga. Ako nema privatizacije zanima me samo neto dobit i sva što ide sa time uključujuči dividendu. Mislim da je svakome jasno da kod P/E 25 dionica nije zanimljiva za ulaganje ako nema privatizacije. E sad ako če biti dobit ove godine mnogo bolja onda…

Koga smeta , da se migra prečesto javlja na ovoj temi,neka jednostavno ne čita njegove postove .Osobno cijenim njegovo mišlenje i argumente koje iznosi, i bilo bi zaista šteta, da reagira na ovako prozirne provokacije.Naravno da je i drugačije mišljenje dobro došlo,kad se opire na činjenice.

jel mi tko može reći o kojoj se to investiciji za sljedeću godinu radi a koju navodi kolega info13?

..i ako ima kakav link

Obnavlja se hotel padova

New Report

Close