…. DUDDI mora analizirati ponudu Karisme. Kažu da moraju proučiti način plaćanja kakav je zamislila Karisma ?
Očito se radi o kupnji po kunu,a valjda traze da plate na rate u 20 godina.
Mene si isto prevarija i kupija sam 500 komada po 160-180 koje jos uvijek imam. Kako si me samo zaheba.Koji je ovo teret.
Haha s todom uvijek dobijes macka u vreci. Ovo treba gledati sa druge strane. On je ponudio novac, ali je svjestan da treba barem 2-3 god proci dok tvrtku ne postavi na noge. To je vrijeme izgubljene zarade i sama investicija je zbog toga skuplja. Recimo da poslozena firma u tom periodu uprihoduje 30% posto svoje vrijednosti.
Ni jedan dionicar ne voli da se nesto lose na njegovoj temi pise, pa bi se mozda trebali prebaciti na grupnu temu i umjesto imena firmi koristiti xy znakove 😀
Nadam se da ste shvatili daliborovu poantu. Lrh bi pod drzavnom kapom jos uvijek bila na 2500kn. Himr je odradio spekulativni rast i za to nema pokrica u fundamentima. No sa novim vlasnikom bi mozda u 2 god i tu cijenu opravdao. S druge strane vec sada mozda ima pokrice u imovini, ali koga to briga. Nemamo serloka homsa da to istrazi, a frajeri tipa tode ce reci pa ja dajem 1,5 booka i 10 ev ebitda. To je vise nego je otisao istt ili neki drugi hoteli. Jedan poznanik je u stecaju kupio poljoprivrednu firmu sa silosima i skladistem. Na kraju su nasli da firma posjeduje i hotel na moru, no to revizija nije uspjela pri prodaji utvrditi. Navedeni hotel su prodali za 3 milijuna eur, a ukupno su firmu platili 1 mil eur. Tko je koga i kako potkupio ne znam, ali kod nas je jos uvijek eldorado.
frankie@
nažalost večina je slušala dalibora i slične “stručnjake” za brojke koji da malo karikiram u tablice unose dužinu zastora,boju pločica u kupaoni,uzorak na posteljini… pa namjerno ili nenamjerno ne vide šumu od drveta.
ta ista večina je propustila veliku zaradu i još veću će propustiti a sigurno će i dalje njega nagrađivati na ovoj temi bitno boljim ocjenama nego mene jer sam im za propuštenu priliku kriv ja a ne oni drugi.
daliborovo pojavljivnje na ovoj temi je u više navrata poklopilo se za značajnim rasto cijene i velikom zaradom zato ga doživljavam kao dobrog vjesnika iako su mu pobude niske.da se je kladio protiv sebe mogao je danas biti bitno bogatiji.
nemogu zamisliti situaciju 2007(a himr je vrijedio manje) da bi se država uopće usudila staviti početnu cijenu na 800 pri burzovnoj 1300 i da netko od nazovi kupaca kaže preskupo.
svi znamo da bi bilo tučnjave za kupnju po 1500.
trenutna cijena i avg trgovana cijena u zadnjih godinu dana je u značajnoj mjeri plod viktorije.oni koji su od njih kupovali po 200 i niže napravili su odličan potez a oni koji će kupiti manji dio koji je ostao će isto vrlo dobro proći.
zse je u većoj banani od države ali njegova prednost je to što se to može promjeniti u “par dana”kada sazrije situacija
još nije ali je blizu taj trenutak preokreta trenda.
doći u rim a radi najave kiše propustiti misu je velika ludost.
u takvoj je situaciji sada himr a nije mu neophodna privatizacija sad i odmah jer ima fundamente usporedive sa privatnim sektorom.
imovina neće pobjeći svakim danom se “oplođuje”
i svakim danom smo bliže dolasku”ozbiljnog novca”
koji neće imati problema platiti ono što se prodaje
a prodaje se ogroman potencijal sa monopolnom rentom na prekrasan otok.
nemogu si zamisliti da bi netko(osim penzića) pri zdravoj pameti izabrao opatijski beton,luku,brodogradiliše,prljavo more… za ljetovanje u uspredbi sa rabom ili sličnom destinacijom.
možda jednom u životu za vidjeti a ostatak života izabrao bi rab ili sličnu destinaciju.
potencijal opatije je “0” u odnosu na rab koji je za nju raj na zemlji.
znat će to prepoznati ozbiljan novac uvjeren sam u to.
danas bi izgradnja himr stajala 50% više od početne cijene a najvažnije je da se novi hoteli mogu izgraditi ali
puno veći stručnjaci od dalibora i sličnih kažu:
“pravi potencijal nije u greenfield ulaganjima ,nego obnovi portfelja koji je već prije ovdje razvijen”
zato držim da je malo ovakvih prilika na zse i vjerujem da će opet biti prolivene velike suze ovdje uskoro ili malo dalje od toga a strpljivi će debelo naplatiti strpljenje pri zanemarivom riziku.
imovina vrijedi više nego pri prošlogodišnjoj procjeni.
onima kojima himr ne vrijedi ili neznaju ili su zlonamjerni,
neka kupuju druge dionice gdje misle da će im se više isplatiti.
neka to ovdje napišu pa ćemo u budućnosti napraviti analizu.
ljudi moji nepotrebno je uspoređivati imperial i lrh jer je to različiti vid turizma. tko razuman ide u opatiju na kupanje? znači nešto drugo je tamo u igri i nije tema za ovdje. što se tiče omjera dug/kapital himra ima cca 50%, lrh 25% a ingra 2000% pa se trži sve troje. knjigovodstvo na zse? ima isti utjecaj kao i tehnička analiza. znači minoran. kako ja nisam baš neki stručnjak po tom pitanju svojevremeno sam nosio podatke jednoj osobi koja ima knjigovodstvenu firmu. žena mi rekla da se manem gluposti jer se to može naštimati kako kome paše. posebno uz revalorizaciju imovine koja je zadnji put provedena u doba franje josipa. da tome nije tako nitko ne bi provodio dubinsko snimanje već bi te podatke uzeo zdravo za gotovo. znači dok ne provedeš par dana u njihovom računovodstvu možeš misliti o tome šta god hoćeš i bit ćeš u krivu. jel” treba još nešto da se pojasni?
verdi@
“znači dok ne provedeš par dana u njihovom računovodstvu možeš misliti o tome šta god hoćeš i bit ćeš u krivu”
rast je na temelju uvida u te knjige napravio procjenu imovine na 782 ali što to vrijedi kada razno trazni gurui na daljinu imaju dojavu
od prijatelja koji je bio na rabu koja je debljina spužve ispod laminata,širina fuge na pločicama… a znaju da rast nije dizao laminat da to izmjeri pa su uvjereni da su njihove procjene točnije?
a to što je cijena sa 160 narasla na 640 umjesto da padne ispod 100 to je slučajnost ili urota protiv tih gurua.
evo još malo o strahovima tih gurua.
himr dug = problem?
moje mišljenje je da su to puste želje onih koji ne vide ili ne žele vidjeti šumu od drveta
evo i zašto:
dug/kapital(nerevalorizirani)=54 %
dug/kapital(revalorizirani po rastovoj procjeni za privatizaciju)=35%
kamate/ebitda=12,5%
u 2014 kamate na 172 milkn 5,6 milk=3,2%
todex bi skako do neba da može takve kredite dizati jer njegovi su koliko?10%
šteta da uprava nije malo hrabrija u daljnjem zaduživanju jer
rab kao otok ima pristup posebno povoljnim kreditima hbor-a.(još jedan bonus za budućeg kupca)
to je nedostatak državnog vlasništva ali je moguće i da to menagment želi ali…
Migra uhvatio si se hrasta. Dali se ozbiljna procjena moze napraviti za 30 000kn? Procjena jednog stana je recimo 2500kn s 50% popusta.
Hrast je izbacio brojku iz revizorskog izvjesca i nista vise od toga.
Drugo, moja kuca ima 450m2. Takva kuca se ne moze izgraditi ispod 500eur m2. Realno bi za nju mogao dobiti 130 000 eur. Da zovem hrast? Mozda bi oni rekli da vrijedi 800 eur m2. Dali bi mi platili pola od toga, ako je za njih prilika? Naravno da ne. A vlasnistvo je 1/1.
E sad ono o cemu dalibor indirektno prica. Trenutno pokrecem jedan biznis u toj nekretnini i plan mi je prodat nekretninu sa biznisom sa povratom od 9-10god. Cijena nekretnine u toj kombinaciji bi se mogla pribliziti hrastovoj procjeni, no za to je potrebno jako puno rada.
rast je firma koja je osposobljena i ovlaštena za izradu procijene imovine
za razliku od velikog broja nas “procjenjivača” na forumu).
tko misli da je osposobljen neka si otvori firmu pa neka na svojoem znanju i pameti zarađuje.
koliko vidimo na rastovu procjenu plata data je ponuda za 18% veća.
znači nema razloga za sumnju u njihovu stručnost i profesionalnost.
zašto nije i himr prodan?
za sada neznamo odgovor što ne nči da neće biti prodan po procijeni ili više od toga u budućnosti.
zar bi to bila neka senzacija? meni sigurno ne.
himr nije prodan iako se o privatizaciji govori već 20 godina a cijena je bila
od 100 do 1300 kn
zašto prodati sada kada je burza na dnu?
knjigovodstvo na zse? ima isti utjecaj kao i tehnička analiza. znači minoran. da tome nije tako nitko ne bi provodio dubinsko snimanje već bi te podatke uzeo zdravo za gotovo.
Slažem se, ali ovo što sam ja pisao nije baš knjigovodstvena analiza. Istina da ako bi se napravila revalorizacija pada omjer dug/kapital (zato su je mahom provodile Todine firme da se bolje uslikaju bankama)
Isto tako potpuno je besmisleno raditi usporedbe i mnogi su zaradili novce na burzi trgujući i tvrtkama koje uopće nemaju poslovanje. Kupiš npr DIOKI po 4 kn i prodaš ga za par dana po 16 ili čekaš 20 pa ode sve kvragu. Ili čuvena Petrokemija koja radi godišnji gubitak veći od ukupne vrijednosti HIMR.
Dakle ja se ne bavim prognozama kretanja cijena na tržištu niti nekom savjetujem u što da ulaže.
Ja pratim i pišem o poslovanju tvrtki, analiziram ga, i radim valuacije. Valuacije se rade po mnogo metoda ali manje vipe sve se oslanjaju na neke usporedbe, tj ako tržište plaća tolike i toliko fundamente onda usporedimo fundamente. To je jednostavno i može svatko. Vidiš da je npr SLRS podcijenjen po P/B prema RIVP, pa prognoziraš da bi RIVP trebao pasti ili SLRS rasti.
No ako staviš faktor vrijeme u analizu moraš detaljno proučiti poslovanje tvrtke i biti sposoban prognozirati rezultate tvrtke kroz neki period pa onda na temelju tih parametara očekivati rast ili pad vrijednosti tvrtke, ali time ne nužno dionica. Jer tržište je nepredvidivo.
Istina postoje mnogi koji kažu da je greška uzimati bilo kakve buduće brojke u valuacije, no to je već neka druga tema.
U svakom slučaju Verdi, moj post se najviše odnosio na vaše pitanje zašto držav nebi mogla biti dobar vlasnik.
Ja sam govorio o poslovanju. Tvrtka stagnira, a nije da se nisu neki novci potrošili u obnovu i investicije. 15 mil eur nije malo, a prihodi ni makac??
Možda mi je nešto promaklo, dozvoljavam.
Refinancirali su dug pa su im kamate sada manje i to je plus, ali dug se ne smanjuje. Imate tvrtki koje su bile i puno više zadužene. Npr SLRS koji ima omjer dug/kapital 75%, a da nisu napravili revalorizaciju imovine omjer bi bio od strane banaka neprihvatljivih 200%!! (neki standardi su ispod 80%)
Dakle njihov P/B je neusporediv, ali oni funkcioniraju jer imaju stalni rast prihoda u zadnjih 5 godina po prosj.stopi 11%, a EBITDA im je rasla i jače po prosj.stop 18% !!
Dakle zaduživanje za investicije ima smisla ako donosi rast. Kod HIMR smo imali investicije a nema rasta? To nije uobičajeno.
To nema nikakve veze ni sa cijenama na burzi ni sa prognozama kretanja istih, forum bi trebao služiti za argumentirane analize i rasprave, a ne za bezočno drukanje. Ja se pitam zašto HIMR stagnira, i dali će najavljene investicije od 5 mil eur nešto promijeniti ili će se dogoditi isto što i do sada. To bi bilo sasvim legitimno pitanje Upravi od strane vlasnika, zar ne.
HIMR je od 2008 do 2014 podigao prihode od prodaje za samo 16% ili ispod 3% godišnje. Pogledajte bilo koju drugu turističku tvrtku pa onda razmislimo dali je razlog državno vlasništvo ili nešto drugo.
Sigrno znate što se kaže za tvrtku koja stagnira dok drugi rastu. Ne prognoziram neke katastrofe, ali upozoravam na loše trendove.
A dali će sutra netko dato ponudu po 1500 kn je već nešto sasvi drugo. Pravi investitor od HIMR za 3-5 godina napravi tvrtku koja će utrostručiti prihod i vrijednost. Dali će on to avansirati sadašnjim vlasnicima stvar je njegove odluke.
Kad bi znali odgovor na pitanje zašto je ozbiljni novac uzeo PLAT a ne uzima HIMR i HMST imali bismo odgovore na sva pitanja. Da li se odgovor krije u neriješenim imovinsko pravnim pitanjima ne znam. Jedino što je sad postalo jasno je to, da same bilance i trenutačno poslovanje nema veze sa interesom za pravog investitora jer pravi kupac gleda par godina unapred. Tako da izjava direktora Valamara, da njega zanima samo trenutačno poslovanje kod kupovanja hotela je čista laž
Himr je malo specifican, pa ga ne bi usporedio sa hmst i platom. Ne realno, ja sam prije tog hrasta ili rasta otvorio izvjesca i tamo je za sve tri kompanije pisala brojka za koju je rast dobio 30 000kn. To je za sve tri kompanije posao od pola sata.
Hmst sam malo vise proucavao i on bi sigurno prosao po 370kn, ali da su racuni cisti kao kod plata.
Himr mi je puno veca nepoznanica i tu se nista ne bih usudio prognozirat. Bilo bi lijepo da je drzava imovinsko-pravne probleme rijesila i onda ga ponudila na prodaju. Ovaki mi svi ne znamo nista i bezpredmetno je daljnje usporedjivanje. Ne znam ni zasto je sve obavijeno velom tajne, osim naravno zbog toga sto je cijeli posao traljavo odradjen.
@daliborop, što se tiče slrs prodao sam ga na nekih cca 700kn sa zaradom 60% ili 80% ne sjećam se točno. nisam imao neku pretjeranu količinu ali čovjeka veseli. i tamo su me ljudi upozoravali pazi to ne vrijedi, bloger to gura i td. ja sam to prije kupnje detaljno sam proučio i vidio da ne mogu promašiti. mislim da mi je i prodaja bila pogodak jer sad stoji na približnoj cijeni. i ovdje će se uskoro nešto desiti jer je viktorija ove godine jedan od najgorih fondova po prinosu pa će vrlo vjerojatno morati nešto poduzeti. ako ništa drugo bar će prestati sami sebe sabotirati.
@kanabis
Nebi ja sad previše isticao prodaju Plata. Na kraju krajeva od silne priče o stranim investitorima i puno zainteresiranih došla je samo jedna ponuda. Da je to povoljno bilo bih vjerovatno više, zar ne?
Osim toga čitamo danas da DUDDIo se tek treba očitovati o svemu.
@verdi
sad sam pogledao i vidi stvrno Victoria ove godine za sada je na predzadnjem mjestu. Iznenadilo me, ali ne čudi prva pozicije su HIMR, ARNT i RIVP u kojima imaju 25% portfelja.