HIMR (Imperial d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HIMR (Imperial d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Potpuno se slažem Migra, Dalibor ide od teme do teme i piše negativno o toj turističkoj dionici i usput kao slučajno dobro nahvali LRH.

Npr. prije godinu dana je hrpu postova napisao na temi HIMR i HMST kad je krenula ova priča oko prodaje uz to da je uvijek navodio neke usporedbe s LRH, kao HIMR i HMST ne vrijede ni tih novaca (tada HMST=150kn, HIMR=260kn) ali zato LRH vrijedi brdo love.

Evo koliko se u godinu dana zaradilo na tim dionicama koje po njemu ništa ne vrijede i koje su sada jako pale a koliko se zaradilo na LRH koja vrijedi brdo love i koja je upravo sada na najvišim razinama.
HMST tada 150 – sada 250 – zarada 66,66%
HIMR tada 260 – sada 455 – zarada 75%
LRH tada 2400 – sada 4100 – zarada 70%
Kao što vidite iz gore navedenih rezultata na LRH se nije moglo zaraditi ništa više nego na HMST i HIMR mada su one sad jako pale nakon natječaja a opet su tu po zaradi.

Plat je otišao za lijepe novce a i HIMR i HMST sigurno vrijede više, ovo što neki pišu da nisu prodani zbog neriješenih papira ne drži vodu jer bi onda netko i otkupio dokumentaciju da vidi te neriješene papire, ovdje se radi ipak da su neki htjeli ovo uzet za neke smiješne novce ali ta vremena su prošla.

Pitao sam Dalibora nekoliko puta na temi LRH kako on misli da će Ostoja i Ksenija doći do novaca od prodaje LRH pošto se zbog njih i prodaje LRH tj. oni su to odlučili a nemaju ni jednu dionicu LRH nego samo SNHO ali odgovor nisam dobio.

Da me se ne bi krivu shvatilo, mislim o sve tri dionice HIMR, HMST i LRH pozitivno kao i o većini turista i nadam se lijepim danima na istima,ali ne volim kad netko bezgranično druka za svoji dionicu pljuvanjem po ostalima a rezultati zarade govore upravo suprotno tj. uzalud vam trud svirači.

Lp

Problem je što niko od nas ne zna kakvi so tu neriješeni imovinsko pravni problemi i zašto se taj problem ne riješava. Isto važi i za HMST. Prodajom Plata se pokazalo da samo procijenena vrednost nije problem

slažem se.
nesređenu dokumentaciju srediti što prije.
nije li to posao cerpa i pejnovića?
ista firma je radila procjenu za sva tri što znači da su osim plata i ostala 2 dobro procijenjena.
što je vrlo pozitivna i ohrabrujuća vijest za privatizaciju.
sada možemo mirno čekati novi krug natječaja nadajući se da će do tada biti rješena dokumentacija.

onda će slijedeći natječaj ići u 2017 ili 2018.

Migra pojma nemate i po ponavljate se kao papagaj bez i jedne ozbiljne brojke i ne znam zašto izazivate da vam se postaju onda uporedbe kad će vas to samo iznervirati

HIMR STAGNIRA. Prihod im je u 3 godine zabetoniran. EBITDA marža (od postotaka se ne živi) također pada, a budući da je prihod čak malo i pao, manji postotak marže, na manji prihod jednako i manji EBITDA. Pa sad ako to nije stagnacija onda ne znam što je.
Varate se da LRH ima rast prihoda samo od akvizicija.
Matici su čisti prihodi od prodaje rasli u zadnje 3 godine 12,6%
Efekat rasta prihoda i rasta marže vidi se onda lijepo i u rastu EBITDA, a to nije postotak nego živi novac koji LRH može investirati i za razliku od HIMR minorno se zadužuje da bi ostvarila ogroman rast.
EBITDA matice je sa 51 mil kuna u 2012 došla na 108 u 2014 !!!

E sad ako je LRH (nekonsolidirano) u 3 godine podigla prihod za 12,6% i EBITDA za 112% to se ne zove stagnacija.

Kod HIMR pada i prihod i marža?
Ok, HIMR se očekuje veća marža zbog drugačije strukture smještaja. I ovo što se padom marže je noramlno ako se događa ono što govorite, a to je da se mijenja struktura gostiju i smještaja. No uz to bi trebao ići i veći prihod? Jer odmicati se od masovnog turizma koji nosi veliku maržu prema elitnijem koji ima manju maržu ima smisla samo ako prihod raste puno brže nego što pada marža. Za sada imamo ne STAGNACIJU nego pad prihoda i marže, a što je još najgore u protekle 4 godine investirali su 100 mil kuna a prihodi ni makac???
No ne brinem se ja za HIMR doći će to s vremenom i novim gazdom.

Stalno spominjete tu revalorizaciju?
Ispričavam se ali ja je u bilanci ne vidim pa ne znam o čemu oda pričate?
Omjer dug/kapital ili dug/imovina ne mogu računati na nešto što je u vašoj glavi, a u izvješćima ja to ne pronalazim?

Tako da nema druge nego konstatirati da je omjer dug/kapital kod HIMR 53,8%
Netto dug (dug-k.imovina) /kapital je 48%

HIMR je u protekle 4 godine vratio 123 mil kuna duga, ali se zadužio za novih 105. Dakle smanjili su ukupne obveze za cca 15 mil kuna od 2012.

Kad bi malo bolje znali čitati izvješća umjesto da se pozivate na bivše ministre vidjeli bi da HIMR ima problem. Kamate u 4 godine su bile 31 mil kuna, zarada (EBITDA) je bila 160. Ostaje 130, i od toga je trebalo vraćati i glavnicu (cca 25-30 mil kuna godišnje) i onda ne ostaje ništa za investiranje. Zato su morali posuđivati novac da vrate stari dug. Prošle godine su smanjili zaduživanje i posudili 17 mil kuna a vratili 29, ali zato su i investirali samo 15 mil kuna. Ako ove godine po najvi budu željeli investirati 5 mil eur, morat će posuditi opet više i dug im raste.
Sve je ovo malo knap, i malo ozbiljniji pad prihoda uzrokovan npr nekim političkim cirkusom (nezamislivo?) tvrtku bi doveo u probleme. Naravno da to ne zazivam jer svi smo onda u istim problemima, ali oni sa većim dugom imaju i veći problem. Ali vama je Herak autoritet pa se bazirajte na njegovim brojkama.

Neću vam sada vući paralele i objašnjavati kako to izgleda kod LRH. Samo ću reći da je omjer neto dug/kapital 13,8% !!! (bruto 25%)
I to poslje investicija od 340 mil kuna u zadnje 3 godine.

Ne znam zašto stalno pričate o revalorizaciji, pa koja turistička tvrtka osim SLRS je značajno revalorizirala imovinu? Koji bi bio smisao i što bi se promijenilo? Omjer dug/kapital?
Pa kad bi LRH revalorizirala imovinu, a za to ima puno više temelja nego HIMR onda bi mjerili omjer dug na cca par % :)))
Koji bi bio temelj za revalorizaciju imovine HIMR?
Nešto su prodavali ili namjeravaju prodati pa to trebaju uskladiti u knjigama? LRH svoje 2 nekretnine u 2 godine prodao je po 20-30 PUTA većoj vrjednosti nego je u knjigama i nitko ne spominje problem revalorizacije.

E moj Migra, malo čitat bilance, a ne Herakove fantazuke

Nemoj misliti na m2!

dalibore.nepotrebno je demonstrirati superiornost nad nekim kome financije i računovodstvo nisu struka.omalovažate migru kako bi pokazali svoju veličinu.nemojte to raditi.on je takav kakav je, pun optimizma.vi ispadate frustrirani i iskompleksirani.

Nemojte pisati gluposti. Ja sam bio u himr i hmst na samom dnu i zbog ludih razmisljanja propustio sam kapitalizirati dobit. Dalibor je sve te price gledao iz svoga kuta i za sada je u pravu, jer se nista od toga jos nije prodalo. Naravno onaj tko je presao preko njegovog misljenja nije prodao na 300kn, niti 400, vec je spekulantski mogao prodati na 500-600kn. Sad se svi pitamo zasto smo bili halapljivi i nismo uzeli 20% manje od onoga sto je drzava trazila. Nismo jer smo imali druge vizije, nismo bili dovoljno informirani itd. Dalibor je prvi priznao gresku i rekao da himr vrijedi vise. I sada ono sto on radi je besplatno obrazovanje onih koji to hoce. Koliko vidim ne govori se dali dionica vrijedi 700 ili 300kn, vec se govori o potencijalu i napretku firmi. Mjesec dana nakon ulaska u himr sam procitao clanak u kojem je pisalo da najveci hotel ide drzavi za dug. Nazalost ovdje nema dovoljno kvalitetnih investitora da mogu napraviti cijelu rekapitulaciju poslovanja. Vi koji ste unutra trebali bi prikupiti sve najlosije vijesti, nakon toga vidjeti sto tocno tvrtka posjeduje (koliko se moze) i koliko su toga ulozili. Po meni ova tvrtka ide naprijed, ali joj vrijednost i buduce planove ne mogu odrediti. Previse je tu nepoznanica. No ono sto se do sada ostvarilo je prodaja plata. Uvijek sam bio uvjeren da ce plat prvi otici, a nadao sam se da i hmst ima ozbiljne sanse. No istrazivanjem sam uvidio da tu postoji dosta problema koji se ni ne pokusavaju rijesiti.

Kod prodaje plata se izkazalo da je bez veze gledati bilance, ako bi gledali bilance onda plat nikad ne bi bio prodat po cijeni koja je bila 18% iznad procijenene vrijednosti zar ne? Bitna je lokacija i ideja kupca šta može napraviti kupovinom hotela, po jednoj strani sa drugačijom poslovnom politikom, a po drugoj strani sa investicijama. Isto važi napr i za hotele u Portorožu koje je kupio LRH, ako bi gledali samo bilance oni ne vrijede ništa jer su pravili gubitak, ali ipak su jih platili cca 26 mio EUR.

Tu ste u pravu. Kupac ovdje (pa i inače) ne kupuje trenutni business nego svoju viziju posla. Rade se feasibility studije pa ako one daju zeleno ide su u projekt. Naravno da svaki poduzetnik pokušava inpute spustiti što niže. No izgubiti godinu dana u ovakvim projektima puno je novaca.
Ovdje se igra velika igra jer ulazi ekipa kojoj novci nisu problem i 30 mil eur je tek mali dio ulaganja ovdje.
Ako je država počistila stvari i sve je spremno za radove (na takve se stvari inače gube godine) Plat može biti u punom pogonu od sljedeće godine.
Budući da je prodaja riješena jer TUI će ih staviti u kataloge i web već za par mjeseci kao što su napravili sa Koločepom već nagodinu te sobe će raditi 500-700 funti tjedno po osobi tj 35-40.000 eur EBITDA
Budući da je prema nekim projektima tamo cca 1300 soba, radi se o prihodu od 50 mil eur godišnje pa si vi razmislite dali im se čekalo još 6 mjeseci.
Na 50 mil eur 20 je zarada, pa sad dali su platiti 100 ili 118 mil kuna i nije tako bitno.
Naravno to ne može svatko, ali tu se sad ulaže minimalno 100 mil eur, a ako ide na 5* resort možda i 150.
Ako zaokruže sve skupa na 150 i budu radili 50 mil eur prihoda godišnje to će biti negdje na 7-8 EV/EBITDA.

No jedno je to ovako napisati na forumu a drugo provesti u stvarnosti. Nema puno takvih igrača. Imati TUI iza sebe je ogromna prednost, a Agrokor može itekako dobro i brzo provesti projekte. Oni imaju strašnu logistiku i organizaciju, a sa TUI i tržište.

Da se takav kupac pojavi na HIMR i ima jasnu viziju i projekt to je onda sasvim druga priča, i to je ono što sam vam rekao. Kad dođe pravi gazda neće posao i prihod stagnirati nego će od ovoga napraviti pravi posao.

Nemoj misliti na m2!

Tu ste u pravu. Kupac ovdje (pa i inače) ne kupuje trenutni business nego svoju viziju posla. Rade se feasibility studije pa ako one daju zeleno ide su u projekt. Naravno da svaki poduzetnik pokušava inpute spustiti što niže. No izgubiti godinu dana u ovakvim projektima puno je novaca.
Ovdje se igra velika igra jer ulazi ekipa kojoj novci nisu problem i 30 mil eur je tek mali dio ulaganja ovdje.
Ako je država počistila stvari i sve je spremno za radove (na takve se stvari inače gube godine) Plat može biti u punom pogonu od sljedeće godine.
Budući da je prodaja riješena jer TUI će ih staviti u kataloge i web već za par mjeseci kao što su napravili sa Koločepom već nagodinu te sobe će raditi 500-700 funti tjedno po osobi tj 35-40.000 eur EBITDA
Budući da je prema nekim projektima tamo cca 1300 soba, radi se o prihodu od 50 mil eur godišnje pa si vi razmislite dali im se čekalo još 6 mjeseci.
Na 50 mil eur 20 je zarada, pa sad dali su platiti 100 ili 118 mil kuna i nije tako bitno.
Naravno to ne može svatko, ali tu se sad ulaže minimalno 100 mil eur, a ako ide na 5* resort možda i 150.
Ako zaokruže sve skupa na 150 i budu radili 50 mil eur prihoda godišnje to će biti negdje na 7-8 EV/EBITDA.

No jedno je to ovako napisati na forumu a drugo provesti u stvarnosti. Nema puno takvih igrača. Imati TUI iza sebe je ogromna prednost, a Agrokor može itekako dobro i brzo provesti projekte. Oni imaju strašnu logistiku i organizaciju, a sa TUI i tržište.

Da se takav kupac pojavi na HIMR i ima jasnu viziju i projekt to je onda sasvim druga priča, i to je ono što sam vam rekao. Kad dođe pravi gazda neće posao i prihod stagnirati nego će od ovoga napraviti pravi posao.

Poptupno se slažem sa napisanim. I to je to što govorim, da može jednaka priča i za HMST i za HIMR. Kupovna cijena nije faktor ako se stavi u obzir gore napisano. Znači trebamo kupca sa vizijom. Ali tu se treba složiti i sa migrom, verovatno je samo pitanje vremena kad če neko kupiti HIMR i HMST baš kako je neko došao i kupio Plat.

daliborop@
pojavili ste se na ovoj temi na početku privatizacije i dok je cijena na burzi bila 200-250 vi ste komparativnim metodama zaključivali da treba “izači”na 150 iz himr.cjelo vrijeme od tada nastavljate u istom tonu.
tko je vas slušao taj je propustio veliku zaradu a tko je mene slušao taj je više ili manje zaradio.
da bolestan ste druker koji pljuje po svim dionicama nebi li lrh digao u nebesa dijagnosticirali su vam i na ovoj temi brojni sugovornici.
ništa vam ne znači znanje kada vama upravljaju niske pobude.
vidi se to i površnim čitanjem,umjesto nerviranja počnite čitati ono što ste napisali možda ćete shvatiti.
otvorite si barem još jednu temu lrh vidim da vam je premalo jedna kada pokušavate sve ostale teme na forumu pretvoriti u lrh.
ne namjeravam više sa vama polemizirati i trošiti uzaludno vrijeme.
stavljam vas na ignore i isto očekujem od vas.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

@migra
Nisam ni očekivao nešto smisleno od vas, za argumentiranu raspravi treba nešto znati, a ne lupetati. Narvno da stvari koje sam vam napisao ne možete komentirati, a i čemu. Herak je reako koliko vrijedi, to nam treba biti dovoljno. Pustimo se brojki, od tog se nitko kruha nije najeo 🙂

Slažem se za ignore

@ostali
Nego evo sutra u Jutarnjem tekst o privatizaciji Plata. DUDDI mora analizirati ponudu Karisme. Kažu da moraju proučiti način plaćanja kakav je zamislila Karisma ?

Nemoj misliti na m2!

brojke kažu da je migra govorio od 160 kn da himr vrijedi min 1,0 Bv(500 kn)
cijena narasla na 600-640=zarada 200%

da je daliborop govorio prodajte po 150 iako je cijena 200=gubitak ili propuštena zarada 200%

ostale brojeve ne da neznam niti nemogu komentirati što sam i u svojim postovima u zadnjih nekoliko godina i dokazao već ću uživati i pustiti vas da se koprcate u mreži vlastitih laži i obmana.
tko god je po analizi mojih brojeva postupio danas je radi toga sretan čovjek a to se za one koji su slušali vaše savjete i analize brojeva sigurno nemože reći
osobno bi imao potrebu se ispričati onima koji su oštečeni jer radi se o 200% na godinu dana.
prepuštam vam da i dalje tako kvalitetno i savjesno savjetujete
svako se dobro dobrim vrati i obrnuto

“herak kaže da himr vrijedi 1500 kn”
ali znate imamo mi još uvijek u prvih deset i puno tisuća dionica kupljenih dionica po 1000-1300
a imamo i menagment koji je mogao a nije htio prodati po 1300 kada je himr vrijedio bitno manje od danas
znate li kako se zovu ljudi kojima su večina drugih “ludi”?(retoričko pitanje)

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

New Report

Close