HDZ i SDP zapravo se ponašaju sasvim obrnuto svoji tzv ideološkim načelima. SDPovi prijedlozi su bitno bliži nekim desnim stavovima, a HDZovi lijevim (zaštita radnika, zadržavanje sjedišta, lokalna zajednica itd)
No pisao sam na temi Maestrala, gdje ja vidim probleme u ovim natječajima.
Da su prihvatili i ove dodatne uvjete koji se ovdje spominju natječaji bi tek bili problematični. U državi gdje se doslovce svake godine mijenja porezna politika uvjetovati nekom što da mora raditi je neprihvatljivo.
1. kupac mora kupiti i dokapitalizirati tvrtku vlastitim sredstvima????
To su stavili i sad mijenjaju i u zakon o strateškim investicijama (navodno spuštaju na 30% što je normalnije) U slučaju Imperiala znači kupac mora imati “viška” 450 mil kuna !!!!!
2. kupac mora u 3 godine sve kapacitete podići na 4*
Turističke tvrtke su prepolovole ili potpuno odustale od investicija i obnova hotela zbog pogoršanja uvjeta poslovanja. Podignut je PDV +3%, doprinosti na radnike +2%, najava ukidanja povalstica na investicije +20%, porez na nekretnine +?%. Kupac se mora obvezati pod prijetnjom penala (20%) investicije, a nema sa druge strane nikakvu garanciju kakve će uvjete poslovanja imati u slijedećih 3 godine (bilo bi poželjno barem 5) U valu privatizacija prije 10 godina kupci su bili oslobađani poreza na dobit na određeni rok ako su investirali pa su ih tako motivirali.
3. prodaje se 51%, a kupcu se nameće obveza da provede stvari za koje mu na skupštini treba 75% glasova. Kako da se to obveže?
U Portorožu su prodali dio hotela Bernardin. Radi se o 4 hotela, jedan 5* i tri sa 3* prosjek 3,5*. Kapacitet je 460 soba
Hoteli imaju popunjenost od 50%, prihod po sobi oko 20.000 eur
Cijena je bila od 25.000 do 70.000 za 3* (prosjek 51.000) i 111.000 za 5*
Za hotele u sklopu Imperiala po ovom natječaju traži se oko 40-45 mil eur (15-20 za kamp, 25-30 za naselje)
To kad razložimo na kategorije ispadne:
2* 35.000 eur po sobi
3* 70.000 eur po sobi
4* 90.000 eur po sobi
Hotelski dio ima popunjenost do 35%, prihod po sobi cca 10.000 eur (?)
U pravu su svi oni koji kažu da se ovdje kupuje potencijal, a ne trenutno poslovanje jer ono nikako ne opravdava cijenu koja je zadana. No s obzirom na cijene koje se postižu u drugim transakcijama, da poslovanje je već na razinama uobičajenim za kategoriju tj barem 15.000 po sobi i popunjenost od barem 45% i dalje bi cijena bila prilično visoka no ja veći problem vidim u uvjetima (ako je istina što se piše)
Ovako ispada da samo stvaraju privid da nešto rade. Ako se ni za Imperial nitko ne javi onda bi nekom u CERPU trebala letjeti glava.
da sam ja uspješan kao vi , kolega plavi, ja sad ne bih bio tu – bio bih na karibima.
Kaze neki starac doktoru da svi njegovi vrsnjaci govore kako imaju strasan seksualni život a on jadan ništa.
Doktor mu veli da ima lijeka i za to.
A da, kaže starac recite.
A doktor će: Jednostavno, hvalite se i vi !
Svi spominju usamo sobe.
A kaj je s zemljom, mogućnošću širenja biznisa, posebnošću… i još nekoliko bitnih faktora od kojih je jedan po meni presuđujući.
Pa jesam li ja u krivu ako kažem da će vlasnik HIMR biti gospodar života i smrti na otoku Rabu?
A koliko to vrijedi?
P.S.
Kako se svi hvale da su na ovoj dionici u plusu evo i ja se havalim da mi je ulaz … hm 300 i što još ono kažu … ah da, da cu dokupljivati kada opet dođe na 300.
[emo_zloban]
@Funky
Lako za tebe druze,ali sto cemo mi sto smo se zahebali i kupovali na 165???
Kaze neki starac doktoru da svi njegovi vrsnjaci govore kako imaju strasan seksualni život a on jadan ništa.
Doktor mu veli da ima lijeka i za to.
A da, kaže starac recite.
A doktor će: Jednostavno, hvalite se i vi !
[/quote]
ha, ha – dobar, frankie, dobar
dali se zna točno kada je zadnji rok za predavanje ponuda
Slijedom logike sa HMST trebalo bi pitati Upravu HIMR. [emo_smijesak]
http://zse.hr/default.aspx?id=52481
30 07 početak drugog kruga
30 09 kraj drugog kruga
koji može biti i produžen kao npr kod jadroplova
daliborop@
po vama soba 3* u hr vrijedi 45.000 eur a tko može natjerati ovog vlasnika da proda svoju nekretninu za manje od
150.000 eur po sobi? zna što ima i koliko vrijedi ako neće nitko sada platit toliko platit će u budućnosti toliko ili još više.
http://www.njuskalo.hr/nekretnine/rab-hotel-samom-moru-oglas-11213879
himr je firma sa ebitda 38% što dokazuje da je već sada vrlo dobro posložena bez viška radnika.(23.7% su troškovi radne snage)
dajte nam postajete usporednu tablicu sa ostalim hr turističkim firmama.
i ne zaboravite jednu jako važnu činjenicu da je himr državna firma a ipak ima bolje rezultate od nekih privatnih
to potvrđuje tezu da je ovdje potecnijal ogroman.
ogromno je i zemljište s kojim raspolaže himr.
meni će napraviti uslugu svi oni koji neće kupiti himr jer ću tako više zaraditi
da trebaće pričekati možda još pet godina,meni nije problem doćekati 1500 kn
ionako teško da će se negdje moći zaraditi više sa manje rizika jer ovo je prije svega nekretninsko ulaganje.
kada hmst bude prodan u nekom od sljedećih krugova bit će i onih koji će žaliti što nisu platili traženih 470 kn,isto vrijedi i za himr
prevelika pohlepa(potencijalnih kupaca) je isto jako loša stvar za njih.
vjerujem da erste banka žali što nije ponudila početnu cijenu za hnb
uvjeren sam da će sljedeći puta ponuditi više od početne cijene.
ucjena nije prošla na hpb a neće niti na hmst i himr
ako su uvjeti preoštri neka se olabave ali imovina se mora platiti.
diskont od 50% na cijenu izgradnje je više nego dovoljno ispod toga niti ja ne želim otpustiti niti jednu dionicu.
uostalom neka si ti kupci kupe zemljište i neka grade(potrošit će duplo više)
onime koji znaju i žele skakati iz dionice u dionicu od dana do dana puno sreće i uspjeha sa tim stilom ulaganja koji nije za mene.
ja sam i sa svojim prinosima i bez skakanja više nego zadovoljan a i stres mi je puno manji.
netreba skakati prije “hop” nezaboravite da natjećaj još traje i da neće biti nikakva senzacija ako će već u ovom krugu biti himr prodan.
ako su uvjeti preoštri neka se olabave ali imovina se mora platiti.
ovo itekako stoji, da cerp nije žabokrečina, nego ozbiljan ured sada bsmo već znali crno na bijelo do kada traje, što unutra piše i tko je izrazio zanimanje. ovako moramo nagadati – stanari pozitivno, nestanari dakako negativno
Šta ste se svi uzvrpoljili? Ovog će se država riješiti kad-tad samo je pitanje vremena. S obzirom da firma posluje pozitivno nije da vrijeme curi svakim satom kao kod nekih drugih. Neki koji su mislili na brzinu okrenuti neku lovu će postati malo dugoročniji. Strpljen spašen.
daliborop@
po vama soba 3* u hr vrijedi 45.000 eur
Ne kažem ja da vrijedi toliko. Niti tvrdim da vrijedi više, niti da vrijedi manje. Ja samo konstatiram po koliko se trguje.
Kad kupci budu spremni platiti 100.000 onda će tržišno vrijediti 100.000
Sad ima nekih koji prodaju po manje i onih koji su toliko spremni platiti.
Pa do jučer ste i vi kupovali sobe po puno manje, konkretno na 170-180 kuna soba u Imperialu je vrednovana 30.000 eur, apartman u naselju 20.000 eur i kamp mjesto 1.000 eur tj m2 40 eur